SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sérült gyermek gondozása és nevelése II.

[cikkei] - 2004-03-01
Ahogy az ép gyermek, úgy a sérült gyermek fejlődése is azon múlik, miként kerül kapcsolatba a külvilággal. Az eltérés alapvetően a fejlődés ütemén múlik.
 Sérült gyermek gondozása és nevelése II.

A kapcsolatkiépítés módja kétféle: eleinte elsősorban a gyermek környezete az aktív, s a gyermek reagál rá, majd a gyermek maga is igyekszik egyre többet megismerni az őt körülvevő világból. A sérült gyermeknél ugyanez a folyamat, csak lassabban, meg-megtorpanó vagy egyenletlen tempóban történik.

Az első kapcsolatfelvétel alapfeltétele a szemkontaktus szülő és gyermek között. Minden szülő, mihelyt észreveszi, hogy a gyermek figyel dolgokra, a szemébe néz /fixál/, valamelyest megkönnyebbül, s igyekszik minél gyakrabban előidézni ezt a helyzetet azzal, hogy sokat beszél gyermekével, s közben mosolyog rá. Később erre a gyermek, a lassabban fejlődő is, egy halvány mosollyal, majd egy-egy hanggal válaszol is. E folyamat tehát jellegét tekintve azonos az egészséges és az eltérő fejlődésű gyermekeknél egyaránt. Ezzel is jelezhető, hogy a lassúbb fejlődésű gyermek ugyanúgy emberként nyilvánul meg, ugyanúgy kapcsolatokra vágyik.

Az első kapcsolatkiépítések folyamata egyben rengeteg megfigyelésre is alkalmat ad. Nagyon lényeges például, hogy koraszülött gyermeknél ebben az időszakban lehet jól megfigyelni, nincs-e károsodás a gyermek látásában, hallásában, ekkor lehet észrevenni az első figyelmeztető jeleket, pl.

  • ha a 6-8. hét elteltével nem követi tekintetével a fényt vagy a mozgást, jelezheti, hogy gond lehet a szemével,
  • ha a fényt, mozgást követi, de nem néz a szülő szemébe, felmerülhet az autizmus gyanúja.
  • Ha a hangokra nem ad visszajelzést, vagy nem ad ki hangokat, valamilyen fokú halláskárosodás lehetséges.

Ilyenkor érdemes felhívni erre a gyermekorvos figyelmét, mert koraszülötteknél sajnos elég gyakran előforduló károsodások ezek.

Nagyon fiatal korban felismerhetőek a mozgás korlátozottságára utaló jelek is: túl nyugodt, nem reagál hangokra, változásokra "kézzel-lábbal", nem reppennek a kezei, kézbevételkor teljesen ellazul, tapintásra túl puha az izomzat, vagy épp túl feszes, görcsös. Később nem nyúl a tárgyak felé, nem játszik a kezével sem, a fejét sem tartja meg.

Lánygyermekeknél fordul elő gyakrabban a csípőficam néven ismert rendellenesség, amit a csecsemőgondozáson rendszeresen ellenőriznek, jól kezelhető, de ha elhanyagoljuk, egész életre kiható károsodást szenved a kislány.

Minkét nembeli gyermekeknél előfordulhat már igen pici korban, hogy nem alakul ki a lábfej boltozata /lúdtalp/, ami később komoly gerincproblémákhoz vezethet..

Legsúlyosabb fejlődési rendellenességek között az agyi károsodásra visszavezethető, genetikai vagy traumatikus értelmi fogyatékosság, a súlyos mozgáskorlátozottság, illetve valamely végtag hiánya szerepel. De ezekben az esetekben is sokat lehet javítani a fejlődés ütemén, a gyermek állapotán.

Összességében elmondható, hogy a sérült gyermek fejleszthető - és akar is fejlődni!

Sérült gyermek gondozása és nevelése I.
Sérült gyermek gondozása és nevelése III.
Sérült gyermek gondozása és nevelése IV.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja