SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zöld gömbbe zárt gyümölcslé

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-11
Kik mások, ha nem a leleményes japánok kísérletezték volna ki a kocka alakú görögdinnyét? Praktikusabb is úgy szállítani, az igaz, de van benne valami vicces. Persze nyilván csakis azért, mert mi a görögdinnyét gurulósnak ismerjük.
Jön a dinnyeimádók szezonja, a fogyókúramániások kedvencének ideje.
Zöld gömbbe zárt gyümölcslé
Egyiptomi emlékek szerint már 4000 éve is élvezték lédús, mondhatni leves termést.
A görögdinnye több mint 90%-a egyszerűen víz, telít, s bár édes, viszonylag kalóriaszegény. 10 deka görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal, ami szinte semmi, ugyanakkor fehérje- és zsírtartalma is minimális, szénhidrát sem túl sok van benne, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból, rostokból áll. Ha görögdinnyét falatozunk, a gyümölccsel vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint cinket és szelént is viszünk be szervezetünkbe.  Gyümölcshúsa magas antioxidáns tartalmú, emiatt rákellenes hatást is tulajdonítanak neki. Nyomokban tartalmaz karotint és valamennyi likopint. Jól oltja a szomjat a nyári melegben. A levében oldott sók pótolják az izzadás által elvesztett mennyiséget. Magas víztartalma és teltségérzetet okozó hatása miatt fogyókúrában is kitűnő, bár van, akinél puffadást okoz. Ilyenkor - azt mondják - érdemes fahéjjal ízesíteni, mert az megakadályozza az erjedést.

Lefekvés előtt nem érdemes

Vízhajtó hatása ismert, ha éjszakára esszük, garantált a nyugtalan alvás, a dialízis elterjedése előtt vesebetegek elterjedt homeopátiás kezelési módja volt. Méregtelenítő kúrákhoz és a vese és hólyag átmosásához kiváló.
Fogyókúrázóknak jó tanács: a dinnye-kúra elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is egyenek a fogyni vágyók. A görögdinnyés diétát sokan azért is kedvelik, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató.
Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek, illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnyekúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.
Magját ne dobjuk ki - így javasolják a hozzáértők -, mert vese- és cukorbetegségben javasolt főzetet készíthetünk belőle. Ehhez 2 evőkanálnyi magot kell egy bögrényi vízben 15 percig forralnunk.

A kongó a friss


Kopogtatással állapíthatjuk meg a dinnye frissességét, amelyik kong, és amelyiknek nem száraz a szára, azt válasszuk. Sokan a nagyon édes dinnyére esküsznek, pedig - megint csak állítólag - a Magyar Szabvány szerint nem mézédesnek kell lennie, hanem édeskésnek. Ma már hűtőszekrénybe tesszük, nem a borospincébe, vagy a kútba leengedve hűtjük, mint őseink idejében. Pedig az az igazi! A nagyon hidegen tartás, ne adj isten, a fagyasztás nem tesz neki jót.
Ha mégis sikerül éretlen, savanykás, vagy legalábbis nem eléggé édes gyümölcsöt vásárolni, akkor se dobjuk ki. Felkockázva uborkával, paradicsommal, paprikával, olívaolajjal ízletes saláta készülhet belőle. Fűszerezhetjük mindenféle zöld salátafűszerrel, olívaolajjal, borecettel, nyakon önthetjük joghurttal is.  A megmaradt dinnyehéjakat ne dobjuk el, meghámozva cukorszirupban befőttként is eltehetjük. E finom csemege belesüthető és ízletes alkatrésze lehet a legkülönbözőbb karácsonyi süteményeknek, gyümölcskenyereknek.


Felnőtteknek rummal

Nagyon finom a felnőtteknek való rummal megbolondított dinnye. Így készül:
A dinnyéből kiszedjük a magokat, majd karalábévájóval annyi kis gömböt vájunk ki a dinnyéből, amennyit csak lehetséges. A dinnyegömböket jó mély, keskeny tálba tesszük. Rumot (vagy aromát  vízzel összekeverve) összeöntünk citromlével, és a dinnyétől függően kevés porcukrot oldunk fel a lében. Ezután a dinnyegömbökre apránként rálocsoljuk, és többször, de óvatosan - hogy a gyümölcsöt ne nagyon törjük - felkeverjük, átforgatjuk. Az edényt légmentesen befedjük - pocsék, ha átveszi más ételek szagát - és hűtőszekrényben legalább egy napig érleljük. Néhányszor átkeverjük, hogy minden gömböcske jól beszívhassa az ízes levet. Közvetlenül tálalás előtt leszűrjük, kompótos tálkába vagy kehelybe adagoljuk, és a levet elosztva, rálocsoljuk. Ha gyerek is eszik belőle, csak aromával készítsük!


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja