SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Igaz, hogy borban az egészség

Szőke Judit [cikkei] - 2008-09-08
Jó bor, jó egészség... ezzel az állítással kezdődik egy népdal, márpedig a paraszti kultúra a jó megfigyelésen, tapasztalaton és bölcsességen alapult. A mai magyar ember kicsit másképp gondolkodik, és másféle kényszereknek is van kitéve.
Igaz, hogy borban az egészség
 Hogy miért jelentem ezt ki ilyen határozottan a lassan közeledő szüretszezon kezdetén? Mert a Gfk még 2006-ban 13 százalékkal növekedett otthoni fogyasztást mért, addig tavaly  12 százalékos csökkenést regisztrált. A felmérés szerint a háztartások továbbra is asztali bort vásárolnak, de a kereslet folyamatosan nő a minőségi kategóriák, ezzel együtt a magasabb árak felé. A vizsgálatok szerint hosszú idő után tavaly csökkent az otthoni fogyasztásra szánt borokból megvásárolt mennyiség.
Nem csökkent viszont a vásárlók száma: 2006-ban és 2007-ben is 100 háztartásból 52 vásárolt valamilyen bort, így a fogyasztás csökkenése mögött az húzódik, hogy a vevők alkalmanként kevesebb bort tettek a kosarukba, vagy pedig ritkábban vettek bort. Az árak különben 6%-al nőttek, miközben a reálbérek csökkentek.

A bor véd

Az árkategóriákra lebontva érdekes módon nem a legmagasabb árú, minőségi borok szegmensében történt a legnagyobb visszaesés, hanem a legalacsonyabb árkategóriába tartozó asztali boroknál. Vagyis a szegények vettek kevesebbet. Az is igaz, hogy a minőségi borok nemcsak értékesebbek, hanem  egészségvédő hatásuk is erőteljesebb. Ami egyébként csak mérsékelt fogyasztás esetén érvényesül.. Válasszunk tölgyfahordóban érlelt, száraz vörösbort, mivel a benne található fenolok és a különféle speciális anyagok a szervezetbe jutva az antioxidánsokhoz hasonlóan viselkednek, védik szervezetünket az érelmeszesedéstől és más megbetegedésektől egyaránt.
A bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták, persze csak a megfelelő mennyiségben. A mértékkel fogyasztott bor kedvező élettani hatása nem az alkoholtartalmából, hanem egyéb alkotórészeiből ered. A. szőlőben lévő magnézium segíti az izom- és szívműködést, a mangán a pajzsmirigy és az idegrendszer működésében, valamint a csontok anyagcseréjében játszik fontos szerepet.
A szőlőhéj ballasztanyag-tartalma segíti az emésztést, a bélműködést, magjának olaja csökkenti a koleszterinszintet. A savak segítik a gyomorban az emésztést.
Érdekes, hogy a bor és a multivitamin bioelem-tartalma közel megegyezik, ezért a tudósok a borban lévő anyagokat a kereskedelemben kapható multivitamin-készítményekhez hasonlítják. Az sem ok nélküli, hogy a Bibliában a bor és a szőlő 450-szer szerepel.
A borban bizonyítottan több, mint 15 vitamin található. Mennyiségük a B és P vitaminoktól eltekintve nem nagy, viszont igen kedvező az összhatás. Közismert a vörösbor fő erénye: B 12 vitamintartalma segít a vas megkötésében, a vörösvérsejtek képzésében.

Lazít, jókedvre derít

A bor mint antidepresszáns is hatékony, ugyanis az újabb vizsgálatok a szerotonin jelenlétét is valószínűsítik a borokban. Mivel hazánkban az alkoholfogyasztás mértéke és a májzsugoros halálozások száma az elmúlt 30 évben aggasztó mértékben emelkedett, mindenképpen fel kell hívni a figyelmet a túlzott fogyasztás káros hatásaira. Ezért ne feledjük: a legfontosabb a mértékletesség. Mit jelent ez? Férfiaknál napi 2-3 dl, nőknél napi 1-2 dl vörösborfogyasztás egészséges felnőttek esetében orvosilag és társadalmilag is elfogadható.


A mediterrán vidékek szülöttei el sem tudják képzelni az életüket bor nélkül. Rendszeresen borozgatnak. E mellett persze még egészségesen is táplálkoznak.
És még egy érv. Ha valaki, hát Louis Pasteur tudta… De mit is? Ő fedezte fel az alkoholos erjedés kiváltóit, a mikroorganizmusokat. Felismerte, hogy hevítéssel (pasztörizálással) azok elpusztíthatók. Ő mondta: a bor a legegészségesebb és a leghigiénikusabb valamennyi ital közül. Az is bizonyított tény, hogy az éltesebb szervezetre ugyanúgy jótékonyan hat, mint másokra. Az idősebbek kevesebb táplálékot fogyasztanak. A borban lévő fontos alkotórészek együttesen képesek arra, hogy a szervezet anyagcsere-funkcióit segítsék. Javítsák a légzést, az étvágyat, az emésztést, az agy és más szervek vérellátását, szabályozzák a szívműködést és a vérkeringést, stimulálják a pajzsmirigyet és mellékvesét. Az érlelt vörösbor az idősebb korban lévőknek ajánlható, de a fehérbor savtartalma is segíthet, ha kevés a gyomorsav.
A vörösbornak a konyhában is megvan a maga helye. Jót tesz a vadakból, a marhahúsból készült pörkölteknek. Illik a gombához, a rozmaringhoz, az szilvaleveshez. Nem rontja el a csirkemellet és aromásít bizonyos halételeket, gyümölcsmártásokat.
Meglepő, de még süteményhez is kiváló. Például a kuglófhoz

Kuglófhoz  vörösbor?

Hozzávalók
30 dkg margarin, 30 dkg cukor, 6 tojás, 40 dkg finomliszt, 1 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor, 2.5 dl száraz vörösbor, 20 dkg csokoládés tortabevonó.
A margarint a cukorral habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyenként a cukros margarinba keverjük, majd a lisztet is beledolgozzuk. A fahéjjal meg a kakaóporral ízesítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk, végül a vörösbort is hozzáadjuk. Kivajazott, kilisztezett kuglóformába töltjük, majd előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, majd rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni. A tortabevvonót a szokott módon felolvasztjuk, majd a kihűlt kuglófot bevonjuk vele.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja