SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-21
A zacskóban sült húsok egyre népszerűbbek mostanában. A variációk lehetősége rengeteg, és nem csupán egészségesebben, hanem finomabban is elkészíthetőek így ételeink.
Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel

Bevallom szeretem az egyszerű ételeket, amiket gyorsan el tudok készíteni. Amióta felfedeztem a sütőzacskót, minden sültet ezzel a módszerrel készítek. Amikor ma reggel  megláttam egy gyönyörű bőrös malackarajt a hentesnél, akkor már tudtam, hogy ennek zacskóban kell omlósra és ízletesre sülnie. Hogy hogyan lett belőle vacsora, olvassátok el és készítsétek el ti is.

Hozzávalók:

 

A húshoz:
 

  • 1,5 kg bőrös malackaraj, egyben
  • sütőzacskó ( elengedhetetlen kellék smiley )
  • delikát, őrölt kömény, pirospaprika, citromlé a páchoz
  • füstöltkolbász

A krumplipüré körethez:

  • 1 kg burgonya
  • só, vaj, tejföl

A burgonyalabdacsokhoz ( kb. 10 darab):

  • 2 szem burgonya
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • só, delikát

borosmalackarajElső és legfontosabb lépésként mossuk meg a húst, majd szépen vágjuk ki a csontból. Ezután a bőrét vágjuk be kockákra, majd készítsük el a fűszerkeveréket. Én mindig szemre szórom a fűszert, de körülbelül, két-két teáskanállal tegyünk a delikátból és a köményből, majd egy teáskanállal a paprikából, ezután locsoljunk rá egy teáskanálnyi citromlevet, persze ízesíthetitek saját ízlésetek szerint is.

Mielőtt befűszerezzük a húst, egy széles késsel szúrjunk bele egy méretes lyukat, amibe beledughatjuk a kolbászt. Sajnos az én kolbászomnak lába kelt, mire a húsba került volna, így hát egy kissé ügyetlenül félbe vágott paprikás szalámi került a helyére, de így is ugyanolyan finom lett. Ezután jöhet a fűszer. Alaposan dörzsöljük bele a húsba, majd irány a zacskó. Más nem is kell bele, hiszen a lényeg a saját levében és zsírjában sütésben van. Villanytűzhelyben 200-250 fokon, gázon közepes lángon süssük körülbelül 1,5- 2 órát. Akkor jó, ha bőre ropogósra, a hús pedig szép pirosra sült.

Ez idő alatt elkészíthetjük a köretet. Igazán sok minden illik hozzá, ezért bőven van mibőlburgonylabdacsok válogatnunk. Én a burgonyát választottam. Két szem krumplit félretettem a labdacsokhoz, a többit pedig meghámoztam, felkockáztam és sós vízben feltettem főni. 

A labdacsokat igen könnyű elkészíteni. Leginkább a lepcsánkához - vagy ki, hogy nevezi - tudnám hasonlítani. Két szem nyers és hámozott krumplit lereszelünk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzá teszünk egy tojás sárgáját, a sót, delikátot, lisztet és az apróra vágott újhagymát, amit akár elő is piríthatunk kicsit. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is hozzá keverjük a többihez. Kanállal, kis fánkokat szaggatunk és forró olajban aranybarnára sütjük.

A már megfőtt krumpli levét leszűrjük egy tálba, és összetörjük. Majd belekeverünk 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi tejfölt. Ízlés szerint sózzuk. Ezután botmixerrel, vagy más célszerszámmal, pürésre keverjük, a főzőlé szükség szerinti adagolásával.

Készíthetünk mellé salátát, vagy mártást is.

Ezután nincs más dolgunk, míg megvárni míg megsül a hús és ínycsiklandóan feltálalnunk a családnak.

A képen saláta levéllel és majonézzel díszítettem az ételt.


2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja