SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lángos

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-30
A strandbüfék finom lángosait szerintem mindenki ismeri. Azt viszont tudjátok, hogy nem kell a fürdőig menni, ha épp enni szeretnétek? Sokan, sokféle lángos receptet ismernek, az enyém pedig az igazi strandbüfés recept, hiszen ott tanultam a készítésének minden csínyját-bínyját.

Lángos

Hozzávalók 5-10 darabhoz (mérettől függően):

  • fél kg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3,5 dl tej,
  • 3-4 kávéskanál só,
  • csipet cukor,
  • közel 1 üveg olaj.
  • A tetejére: sajt, tejföl, préselt fokhagyma, uborka, ketchup, pizzakrém, stb.

A készítése egyszerű és gépi dagasztással még könnyebbé, gyorsabbá tehető.

langos_tesztaVegyünk elő egy kisebb tálat, öntsük bele az összes tejet és melegítsük fel mikróban. Ne legyen túl forró, csak meleg. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet cukrot és egy csipet lisztet, majd tegyük vissza a mikróba (de ne kapcsoljuk be, csak azért tegyük oda, mert meleg környezetben, jobban felfut az élesztő). Vegyünk elő egy nagyobb tálat is, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a fél kg lisztet, tegyük hozzá a 3-4 kávéskanál sót és amint felfutott az élesztőnk, azt is öntsük hozzá. Sok minden múlik a dagasztáson, ha jó lángos tésztát akarunk, hólyagosra kell verni. A legkönnyebb és leggyorsabb, ha dagasztó géppel kb. 20 percig gyúratjuk. Akkor jó a tészta, ha leválik a tál széléről és szemmel láthatóak a levegő hólyagok benne. Kézi gyúrással, veréssel is elérhető ez az állag, de sokkal fárasztóbb és több időbe is telik. Amint sikerült kigyúrnunk a tésztát, locsoljuk meg olajjal (kb. 1 dl) és tegyük meleg helyre pihenni, min. 20 percre.

Amikor megkelt a tésztánk, vegyük le a gyűrűinket, karkötőnket, mert a legjobban sikerült tésztát is kiszakíthatják. Tegyünk fel egy serpenyőben bő olajat forrósodni (kb. fél üvegnyit), majd olajozzuk be a kezünket. Csípjünk a tésztából maréknyi darabokat és a kézfejünkre fektetve nyújtsuk ki, majd tegyük a forró olajba és süssük aranybarnára mindkét oldalát. Tetszőlegesen készíthetünk kisebb, nagyobb lángosokat. Vastagabbat, vékonyabbat. A legjobb, ha a közepe vékony, a széle vastagabb. Hamar megsülnek, a legjobb frissen fogyasztani őket.

langos langos

Ízlés szerint megkenhetjük préselt fokhagymával, tejföllel és szórhatunk rá sajtot, vagy megkenhetjük akár ketchuppal is. Aki kicsit különlegesebb lángosra vágyik, az készíthet tsatziki mártást is a tetejére (a tejfölt préselt fokhagymával és reszelt kígyó uborkával keverjük el, majd sózzuk, borsozzuk).

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja