SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Hamis" Receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2012-02-10
Most, amikor egyre kevesebb pénz csörög az ember zsebében, érdemes előszedni a nagymama háborús szakácskönyvét! Valószínűleg sokaknak visszaköszön, és az eltelt évek alatt minden háziasszony biztosan tett hozzá valamit a saját szájíze szerint.
Ha van a birtokodban hasonló "hamis" recept, oszd meg velünk a cikk végén a hozzászólásoknál!
"Hamis" Receptek

Hamis borjúhús

Hozzávalók:

  •  25 dkg sovány marhahús,
  •  10 dkg burgonya,
  •  1 dl tej,
  •  8 dkg zsír,
  •  hagyma,
  •  só,
  •  bors.

Elkészítés:
A húst kétszer megdaráljuk, majd hozzáadjuk a héjában főtt, szitán áttört burgonyát. A tejjel elkeverjük, fűszerezzük, és 1 órát pihentetjük. Ezalatt a hús a tejet teljesen magába szívja. Lisztezett deszkán lapos szeleteket formálunk belőle, mindkét oldalukat meglisztezzük, majd nagyon forró zsírban kisütjük.

Hamis gulyás:

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • pirospaprika
  • zsír
  • 50 dkg krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zeller
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • gulyáskrém
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Izesítjük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. Belerakjuk az apróra vágott krumplit, az apróra vágott zöldséget, és felengedjük kellő mennyiségű vízel. Gulyáskrémmel és ha kell, sóval ízesítjük. Ha a zöldség és a krumpli megpuhult, a tojásból lisztből nokedli tésztát keverünk és beleszaggatjuk a levesbe.

Hamis karalábé

Hozzávalók:

  • 4-5 db zsenge (laposabb) zöld karalábé és a zsengébb levelek egy része, a szár nélkül,
  • 50 dkg sertés, pulyka vagy vegyes darált hús,
  • 2 dl tejföl,
  • 1,5 ek. liszt,
  • 1 zacskó gyorsrizs,
  • 1 tojás
  • só, bors,
  • ételízesítő v. húsleveskocka, de ha van, akkor húsleves-alaplé

Elkészítés:
A rizst felteszem főni, és amíg elkészül, meghámozom a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebbeket vegyünk és laposabbakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok nem fásak. Lilát véletlenül se vegyünk, az csak leves-ízesítőnek jó és általában nagyon kemény!

A karalábét kb. 2x2 cm-es kockákra vágom, - persze nem mérem vonalzóval - és egy lábasba szórom. Ha megfőtt a rizs és kicsit lehűlt, összedolgozom a darált hússal, sóval, borssal, tojással. Ha jó kedvem van, dinsztelt hagymát is gyúrok bele, az ízeknek csak jót tesz. A masszából kisebb golyócskákat gyúrok és ráültetem őkelméket a karalábé tetejére. Javaslom, hogy inkább egy laposabb és szélesebb lábast válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek a hozzávalók. Ezt követően vizet forralok és óvatosan, hogy a golyóbisokat ne öntözzem rögtön péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) merek rá, amennyi ellepi. Nem kell megijedni a mennyiségtől, a gombócok “megisszák” a folyadék nagyját. A fűszerezéssel sem kell nagyon óvatoskodni a húsnál, a karalábé szomjas az ízekre, de túlzásokba ne essünk, ha sózott ételízesítővel is fűszerezzük majd a levet.

Amikor megfőtt, beletesszük a laskára vágott, zsenge karalábéleveleket és a hő kiegyenlítést követően behabarjuk ételünket, a liszttel csomómentesre kevert tejföllel.

Sok szerencsét a kísérletezéshez!

Fotó: JL: Vorspeise

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja