SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Hamis" Receptek

Hidegh Sándor [cikkei] - 2012-02-10
Most, amikor egyre kevesebb pénz csörög az ember zsebében, érdemes előszedni a nagymama háborús szakácskönyvét! Valószínűleg sokaknak visszaköszön, és az eltelt évek alatt minden háziasszony biztosan tett hozzá valamit a saját szájíze szerint.
Ha van a birtokodban hasonló "hamis" recept, oszd meg velünk a cikk végén a hozzászólásoknál!
"Hamis" Receptek

Hamis borjúhús

Hozzávalók:

  •  25 dkg sovány marhahús,
  •  10 dkg burgonya,
  •  1 dl tej,
  •  8 dkg zsír,
  •  hagyma,
  •  só,
  •  bors.

Elkészítés:
A húst kétszer megdaráljuk, majd hozzáadjuk a héjában főtt, szitán áttört burgonyát. A tejjel elkeverjük, fűszerezzük, és 1 órát pihentetjük. Ezalatt a hús a tejet teljesen magába szívja. Lisztezett deszkán lapos szeleteket formálunk belőle, mindkét oldalukat meglisztezzük, majd nagyon forró zsírban kisütjük.

Hamis gulyás:

Hozzávalók:

  • 1 nagy hagyma
  • pirospaprika
  • zsír
  • 50 dkg krumpli
  • 2-3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zeller
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • gulyáskrém
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpároljuk, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel. Izesítjük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel. Belerakjuk az apróra vágott krumplit, az apróra vágott zöldséget, és felengedjük kellő mennyiségű vízel. Gulyáskrémmel és ha kell, sóval ízesítjük. Ha a zöldség és a krumpli megpuhult, a tojásból lisztből nokedli tésztát keverünk és beleszaggatjuk a levesbe.

Hamis karalábé

Hozzávalók:

  • 4-5 db zsenge (laposabb) zöld karalábé és a zsengébb levelek egy része, a szár nélkül,
  • 50 dkg sertés, pulyka vagy vegyes darált hús,
  • 2 dl tejföl,
  • 1,5 ek. liszt,
  • 1 zacskó gyorsrizs,
  • 1 tojás
  • só, bors,
  • ételízesítő v. húsleveskocka, de ha van, akkor húsleves-alaplé

Elkészítés:
A rizst felteszem főni, és amíg elkészül, meghámozom a karalábékat. Fontos, hogy inkább kisebbeket vegyünk és laposabbakat, a tapasztalat azt mutatja, hogy azok nem fásak. Lilát véletlenül se vegyünk, az csak leves-ízesítőnek jó és általában nagyon kemény!

A karalábét kb. 2x2 cm-es kockákra vágom, - persze nem mérem vonalzóval - és egy lábasba szórom. Ha megfőtt a rizs és kicsit lehűlt, összedolgozom a darált hússal, sóval, borssal, tojással. Ha jó kedvem van, dinsztelt hagymát is gyúrok bele, az ízeknek csak jót tesz. A masszából kisebb golyócskákat gyúrok és ráültetem őkelméket a karalábé tetejére. Javaslom, hogy inkább egy laposabb és szélesebb lábast válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek a hozzávalók. Ezt követően vizet forralok és óvatosan, hogy a golyóbisokat ne öntözzem rögtön péppé, egy merőkanállal annyi forró vizet (vagy alaplevet) merek rá, amennyi ellepi. Nem kell megijedni a mennyiségtől, a gombócok “megisszák” a folyadék nagyját. A fűszerezéssel sem kell nagyon óvatoskodni a húsnál, a karalábé szomjas az ízekre, de túlzásokba ne essünk, ha sózott ételízesítővel is fűszerezzük majd a levet.

Amikor megfőtt, beletesszük a laskára vágott, zsenge karalábéleveleket és a hő kiegyenlítést követően behabarjuk ételünket, a liszttel csomómentesre kevert tejföllel.

Sok szerencsét a kísérletezéshez!

Fotó: JL: Vorspeise

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja