SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Unifem Magyarország első konferenciája

Családinet [cikkei] - 2009-01-29
A gender budgeting nemzetközi tapasztalatai:
Hogyan tehetjük városainkat nőbarátabbá?
Mit jelent a nők számára a gazdasági függetlenség?
Unifem Magyarország első konferenciája
Az UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság 2009 januárjában a közép-kelet-európai hajdani szocialista országok közül elsőként Magyarországon alakult meg. Az egyesület első konferenciáját a nők és férfiak esélyegyenlőségén alapuló költségvetés (gender budgeting) külföldi tapasztalatairól és magyarországi adaptációjának lehetőségeiről tartotta. A konferenciát Dobrev Klára, az egyesület elnöke nyitotta meg.

Az UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság, mely 2009 januárjában a közép-kelet-európai hajdani szocialista országok közül elsőként Magyarországon alakult meg, nyitó konferenciáját a nők és férfiak esélyegyenlőségén alapuló költségvetés (gender budgeting) témájában tartotta. A hazai és nemzetközi szakértők színes és érdekes példákkal könnyítették meg a Magyarországon még szinte teljesen ismeretlen fogalom megértését, valamint a résztvevő önkormányzatok ötleteket is meríthettek az eddig még kiaknázatlan lehetőség hasznosításához.

„A nők esélyegyenlőségét többek között gazdasági függetlenségük határozza meg, melyhez az állami segélyek és a szociális támogatások hozzájárulnak, de még ezeknél is sokkal fontosabb, ha a nők egyenrangú félként vehetnek részt a munkaerőpiacon, ha a férfiakkal egyenrangú partnerként tudnak munkát vállalni, és ezért egyenlő munkabért érdemelnek. Éppen ezért tennünk kell az ellen, hogy a kisgyermekes édesanyákat nem akarják foglalkoztatni, és egy 2-3 gyermekes édesanya ugyanazért a munkáért 25%-kal kevesebb bért kap, mint egy hasonló munkakörben dolgozó férfi.” – hangsúlyozta köszöntőjében Dobrev Klára, a magyarországi UNIFEM elnöke megnyitó beszédében.

Gender Budgeting


Az UNIFEM az elmúlt években világszerte több ezer kezdeményezést támogatott, szakmai anyagokat és módszertant dolgozott ki annak érdekében, hogy a költségvetések, közpénzek és erőforrások tervezése, elosztása és újraelosztása során figyelembe vegyék a férfiak és nők eltérő szükségleteit. A költségvetések vizsgálata kimutatja, hogy a nők és férfiak egyes területeken mennyivel többet profitálnak a városi pénzekből, illetve a pénzügyi eszközök elosztása tovább mélyíti-e, vagy inkább csökkenti a nők és férfiak egyenlőtlenségét. A nemekre érzékeny költségvetésnek tehát nem az a célja, hogy külön nőknek szóló költségvetés készüljön és nem is az, hogy több pénzt költsenek nőknek szóló programokra. Inkább arra irányul, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközöket hatékonyabban osszák el a nők és a férfiak között.
Magyarországon elengedhetetlen a gender szakértelem fejlesztése és kiterjesztése az államigazgatásban annak érdekében, hogy a nők és férfiak társadalmi egyenlősége megvalósuljon az élet valamennyi területén. Az igazságos forráselosztás alapja a társadalmi nemek szükségleteire érzékeny költségvetés.” – mondta Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium esélyegyenlőségi szakállamtitkára előadásában.

Jelenleg négy stratégiai területre összpontosítja a tevékenységeit:
1.    A nők szegénységének felszámolása és a kirekesztés csökkentése
2.    A nők elleni erőszak felszámolása
3.    A nők egészségügyi helyzetének javítása
4.    A nemek egyenlősége a demokratikus kormányzásban békében és konfliktusokat követő rendezésben

Gender Budgeting a külföldi példák tükrében

A hazánkkal szomszédos Ausztria fővárosában már 2005 óta dolgozik egy olyan csoport, mely a nők és férfiak esélyegyenlőségének gyakorlati alkalmazásáért felel. Gerald Sirlinger, a bécsi városháza pénzügyi, költségvetési és statisztikai irodájának munkatársa előadásában példákkal mutatta be a több éve működő bécsi projektet.

Frauen-Werk-Stadt
Az iroda tanácsot ad az új lakások tervezésében és kivitelezésében, kutatásokat folytat a témában, figyelemfelkeltő akciókat hirdet, illetve Európa legnagyobb, nők által tervezett lakáskomplexumát építette fel a 21. kerületben.


Távoltartási törvény

A családon belüli erőszak esetében – a magyar gyakorlattól eltérően – jól működik: a rendőr a helyszínre érve elrendelheti az erőszakot elkövető 10 napos kitiltását a lakásból, még akkor is, ha az saját tulajdona – és még csak vérnek sem kell folynia mindehhez.

Education Box

Külön oktatási csomagot dolgoztak ki az óvodák és az általános iskolák tanulói számára. A box olyan meséket és dalokat tartalmaz, melyek szakítanak a berögzült nemi szerepekkel, a lányokat és nőket állítva főszerepbe, illetve a hagyományostól eltérő foglalkozásokba és helyzetekbe. Több óvodában megszüntették a lány és fiú játszósarkokat, hogy a gyerekek minél több játékszituációban kipróbálhassák magukat. Néhány évvel később a kísérleti óvodákba járó gyerekeknek sokkal nyitottabb elképzeléseik voltak pályaválasztásukkal kapcsolatosan.

Egy svéd példa: a szennyesruha-tároló zsák története
Svédországban ez az eset az egyik legfőbb sikertörténetté vált a nemek közötti egyenlőség területén. Az ápolónő észrevette, hogy a bőrgyógyászati klinikán a szennyesruha-tároló zsákok a férfi betegek zuhanyozójában mindig nehezek, és alig lehet megmozdítani őket, míg azok a női zuhanyozóban könnyűek voltak. Kiderült, hogy a pikkelysömörben és ekcémában szenvedő férfi betegek részére sokkal nagyobb arányban írtak elő fényterápiát a klinikán, mint a hasonló problémákkal küzdő női betegek esetében. Ugyanakkor a bőrkenőcsök bedörzsölésében segítséget is kaptak, ami után a kórházi zuhanyozót használták, így a szennyesruha-tároló zsákok a férfiak helyiségében mindig meg voltak tömve. A nők viszont kaptak egy receptet, és miután kiváltották azt a gyógyszertárban, hazamentek, és otthon maguk krémezték be a bőrüket. 

Gender Budgeting lehetőségei Magyarországon

Schadt Mária, a Pécsi Tudományegyetem professzora elmondta – „a Pécs Megyei Jogú Városi Önkormányzatnál végzett kutatásaim során megfigyeltem, hogy nagyon kevesen érzékelik, hogy a költségvetésen mennyit javíthatna, ha a nők szempontjait is figyelembe vennék annak kialakításánál. Míg sokan tartanak attól, hogy a nemek esélyegyenlőségén alapuló költségvetés magas kiadásokkal jár, ha következetesen véghez viszik, hosszú távon nagy hatékonysággal és jelentős innovációval jár.”

UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület

Az UNIFEM-ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület független, non-profit szervezetként 2009 januárban került bejegyzésre a United Nations Development Fund for Women (UNIFEM) 17 Nemzeti Bizottsága egyikeként. A világszervezet stratégiai célkitűzéseit figyelembe véve alakítja saját misszióját. Elsősorban szemléletformáló feladata van, segíti a hazai gender-tudatos gondolkodást. Másodsorban technikai és anyagi támogatást nyújt az UNIFEM tevékenységéhez a fejlődő országokban. Emellett nemzetközi társadalmi és tudományos tapasztalatokat ad át a régiónkban és világszerte élő nők felzárkózásához. Esélyegyenlőségi kezdeményezésekkel és szemléletformálással segíti a magyar közvélemény alakulását.

A nemzetközi UNIFEM székhelye New York-ban van, amely 15 regionális irodán keresztül végzi a munkáját. A konferencián Erika Kvapilova, a Közép-Kelet Európai Régió pozsonyi központjának vezetője előadásában üdvözölte a magyarországi UNIFEM létrejöttét, és kifejezte reményét, hogy Magyarország be tud kapcsolódni a régiós kezdeményezésekbe elsősorban a béketeremtésben, nők elleni erőszakban folytatott küzdelemben, az alkotmányok gender-tudatossá tételében, valamint a nemek esélyegyenlőségén alapuló költségvetések kialakításában.




Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja