SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A stressz inkontinenciát nem stressz okozza

Családinet [cikkei] - 2009-03-30
Bár a stressz inkontinencia kifejezésből sokan arra következtetnek, hogy a vizelettartási problémák ezen típusa az idegeskedés, a stressz miatt alakul ki, a lelki okokhoz azonban nincs semmi köze.
A stressz inkontinenciát nem stressz okozza

A stressz inkontinencia elnevezés arra utal, hogy a kismedencei szervek stressznek, azaz nyomásnak vannak kitéve.

Normális esetben a húgycső – amely elvezeti a vizeletet a húgyhólyagból – egy biztos „elzáródást” képez, hogy megakadályozza az önkéntelen vizeletvesztést. Azonban akinél meggyengültek a gátizmok, vagy a húgycső hiányosan működik, esetleg nem képes támogatni a húgyhólyagot, hogy a megfelelő anatómiai helyen legyen, kialakulhat a stressz inkontinencia. Amikor az izmok meggyengülnek, a húgyhólyag megsüllyed, gyengén nyomva a medence alját, a hüvely felé. Ezzel hatást gyakorol a húgycsőre, amely ezáltal nem tud olyan erősen, szorosan zárni, mint ahogy normális esetben tenné. Ennek eredményeképpen fizikai nyomásra átszivárog a vizelet a húgycsövön. Köhögés, nevetés, tüsszentés vagy fizikai munka végzése közben, vagyis amikor nyomás nehezedik a húgyhólyagra, vizeletszivárgás fordul elő. A probléma különösen akkor jelentkezik, ha a húgyhólyag tele van. Fizikai változások, mint például a terhesség, szülés vagy menopauza rendkívül sok esetben okozhat stressz inkontinenciát.

A stressz inkontinencia a leggyakoribb inkontinencia típus a hölgyeknél, ám szerencsére gyógyítható. Kezelésére igen sok megoldást kidolgoztak már. A sebészeti beavatkozások a legdrasztikusabbak, és a leginkább akkor javasoltak, amikor már semmilyen egyéb lehetőség nem vezet eredményre. A gátizmok tornáztatása talán a legkíméletesebb és a leghatékonyabb módszer.


A gátizom tornagyakorlatok erősítik vagy akár visszaállítják az eredeti állapotára a gátizmokat, záróizmokat és ezáltal megszűnhet a vizeletcsepegés. Az egyik technika esetében egy tölcsér alakú súllyal kell gyakorlatot végezni. Például felállunk a gyakorlathoz és a súlyt tartanunk kell a hüvelyben. További edzések során lehet növelni a súly mértékét, annak érdekében, hogy az izmok erősödjenek.

Ennél azonban kíméletesebb az IncoStress nevű gyógyászati segédeszköz, amely átvitt értelemben szintén tornáztatja a gátizmokat. Az IncoStresst a tamponhoz hasonlóan, belsőleg kell használni. A hüvelyen keresztül finom nyomásokkal hatást gyakorol a húgycsőre. Egyedülálló alakjával gyengéd mozgásra készteti a gátizmokat, amelyek így egy idő után megerősödhetnek, és végül az IncoStress helyreállítja a húgyhólyag természetes anatómiai helyzetét”
– mondja Klausz Réka szakértő.

A stressz inkontinencia igen gyakran alakul ki szülés után és a menopauza idején. A különböző gátizom tornák, és a gátizmot erősítő IncoStress segítségével sok esetben megelőzhető a stressz inkontinencia kialakulása.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja