SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kerekesszékkel orvoshoz sem lehet bejutni

Török Monika [cikkei] - 2004-09-28
Tömeges törvénysértést követnek el jövőre a közintézmények üzemeltetői, mert az épületek nagy részét nem tették alkalmassá - és határidőre, 2005. január 1-jéig már nem is fogják - arra, hogy a mozgáskorlátozottak számára is akadály nélkül elérhetőek legyenek - hangzott el tegnap a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. felméréséről tartott sajtótájékoztatón.
Kerekesszékkel orvoshoz sem lehet bejutni

Legrosszabb a helyzet az egészségügyi intézményekben, amelyek átalakítására 2003 volt a törvényi határidő, ám nagy részüknél semmit nem változott a korábbi állapot: mozgáskorlátozottaknak csaknem elérhetetlen. A háziorvosi rendelőknek csupán 18 százaléka felel meg a törvényben foglaltaknak, vagyis kerekes vagy tolószékkel, babakocsival és nehezen közlekedők számára is megközelíthető. A fővárosi kórházak közül alig van olyan, amelyet az előírásnak megfelelően átalakítottak, miközben az épületen belüli közlekedést liftek, mozgólépcsők megfelelően garantálják a mozgásukban korlátozottak számára is - legalábbis azoknak, akik eljutnak odáig.

Bár a fővárosban tavaly egyre több útszakaszt és közintézményt megfelelően átalakítottak, a kedvező változás esetleges, átgondolatlan és tervezetlen módon történik - jelentette ki Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés európai integrációs és külügyi bizottságának elnöke. Ma még nincs olyan útvonal, amelyen a mozgásukban akadályozottak kényelmesen közlekedhetnének a város két, egymástól távoli pontja között. Mozgásukat a számukra járhatatlan aluljárók, rámpa nélküli járdaszigetek, kikerülhetetlen közúti táblák, elérhetetlen járdamagasságok akadályozzák.

Bihary elmondta, hogy a BKV új járművek közül évek óta már csak alacsony padlós, a mozgássérültek számára is alkalmas típusokat vehet, csakhogy a megállók többségét nem igazították a korszerű járművekhez. Példaként említette a hannoveri villamosokat, amelyeket azért nem használhatnak a mozgáskorlátozottak kényelmesen, mert a peronok nincsenek egy szintben a villamos alsó lépcsőjével. A közlekedési társaság ettől függetlenül már teljesítette az előírt kötelezettségét, mert olyan taxirendszerű szolgáltatást működtet, amelyet kifejezetten a mozgássérültek számára dolgoztak ki.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az akadálymentesítés terén messze lemaradtak az állami múzeumok, könyvtárak, éttermek és szállodák - ismertette Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana igazgatója. Az időközben elvégzett akadálymentesítésnek köszönhetően kerekes székkel is látogatható például a Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a Néprajzi Múzeum és a Közlekedési Múzeum. Nehezen lehet kerekes székkel bejutni - többek között - az Országos Széchényi Könyvtárba és a Magyar Nemzeti Múzeumba. A vizsgált bankok 20, a budapesti szállodáknak mindössze 8 százaléka elfogadható a mozgássérültek számára is. A vendéglátó-ipari egységek közül a sörözők és borozók állnak a legrosszabbul, a kutatást végzők ezek között egyetlen akadálymentest sem találtak. Jó a helyzet viszont a bevásárlóközpontokban, amelyek mindegyike megfelelő közlekedést biztosít a nehezen közlekedőknek is. Mozikból csak a plazabeliek alkalmasak, a hagyományos létesítményekbe kerekes székekkel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet bejutni.

Az előadók szerint a mozgáskorlátozottak mellett a vakok és gyengén látók életét is megkeserítik az egymástól távol eső, alkalmas gyalogutak. Pedig csak egy kis odafigyelés kellene az útfelújítások során, hogy az akadályok észlelésében burkolatok változtatásával segítsék a gyengén látókat.

forrás: népszabadság

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja