SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ételek elkészítése és tárolása

Családinet [cikkei] - 2010-06-09
Ezek az elsőre talán meglepőnek tűnő konyhai ötletek hidd el, a már egyébként egészséges főzési szokásaidat is új szintre emelik!
Az ételek elkészítése és tárolása

Tanuld meg szeretni az öntöttvas serpenyődet!

Legközelebb, amikor felmelegíted a spagettiszószt, tedd azt az öntöttvas serpenyőben! A paradicsomból származó savak vasat szabadítanak fel a serpenyőből, ezáltal tartalmasabb lesz a szósz. A tojásokat is jobban teszed, ha serpenyőben sütöd, mert ez ötszörösére növeli a vastartalmukat.
Hogy elkerüld a serpenyő lepattogzását és sérülését, főzés után azonnal vedd ki a serpenyőből a savas ételeket (paradicsom, gyümölcsök és minden, amiben ecet van). Mielőtt kidobnád a teflont, figyelmeztetünk: a serpenyőből kioldódó vas fémes ízt kölcsönözhet az ételeknek, ezért először valami egyszerűt készíts benne (például rántottát), hogy megbizonyosodj róla, az ízlelőbimbóid hasonlóan vélekednek.

Ne fagyaszd le a görögdinnyét!

Egy hatalmas görögdinnye nem csak a helyet foglalja a hűtőben, de likopintartalmából is veszít, míg a hűvösön ül. Friss kutatások igazolták, hogy a görögdinnye likopintartalma 20%-al nő, béta-karotin tartalma pedig megduplázódik, ha szobahőmérsékleten tárolják.
A görögdinnye 4 hétig is eláll szobahőmérsékleten, ha nincs felvágva. (Legtöbbjüket már egy héttel azelőtt leszedik, hogy az üzletek polcaira kerülnek.) Ha nem tudsz megbarátkozni a gondolattal, hogy egy meleg nyári napon langyos görögdinnyét falatozz, akkor tedd be a hűtőbe egy órára vagy egy napra mielőtt megeszed. Ha egyszer azonban felvágod, utána muszáj hűtőbe tenni, különben elszaporodik benne a penész és a különböző baktériumok.

Főzz színes zöldségeket!

Semmi sem hangzik egészségesebben, mint egy falat ropogós friss répa. De sokkal többet tudsz enni ezekből a zöldségekből, ha főtt formában fogyasztod őket, kis olajon pirítva. A főzés során a répa kemény sejtfala lebomlik, felszabadul benne a béta-karotin, ezáltal könnyebben fel tud szívódni a szervezetben. Ha facsarjuk és répalevet készítünk belőle, akkor ugyanez történik.
A paradicsomokon is sokat segít a főzés. A likopin annál könnyebben fog felszívódni, minél tovább főzöd a paradicsomot, ezáltal minél jobban lebontod a sejtfalat, ami bezárva tartja a likopint.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja