SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párásítás a lakásban

Dr. Kaszó Beáta [cikkei] - 2011-02-07
A fűtési szezon idején lakásunk levegőjének páratartalma visszaesik, s a mi feladatunk az, hogy optimális mértékben párásítsunk. Minél nagyobb a kinti és a benti levegő között a hőmérséklet-különbség, annál szárazabb lehet a levegő a szobában. Ez elsősorban a központi fűtéses lakásoknál fordulhat elő.
Párásítás a lakásban

A páratartalom ilyenkor akár 20 százalékra is visszaeshet, ami a bőr, a szem, a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet. Egészséges emberben a nedves, csillószőrrel fedett légúti nyálkahártyán megtapadó kórokozókat az állandó ritmusos mozgású csillószőrök eltávolítják a szervezetből. Ezt a védelmi funkciót a száraz levegő hátrányosan befolyásolhatja, könnyebben kialakulnak a légúti fertőzések, száraz köhögés, orrvérzés jelentkezhet. Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60 százalék közötti, de igazán kellemesen 50 százalékos páratartalom mellett érzi jól magát az ember. Emellett természetesen a helyiség hőmérsékletet is figyelni kell (a legjobb a 20-22°C), hisz ez a kettő együttesen befolyásolja a közérzetet. Otthoni körülmények között célszerű beszerezni egy egyszerű műszert (higrométert), mely méri a helyiség aktuális páratartalmát. Ha a páratartalom 40 százalék alatti, akkor a levegő nedvességtartalmának pótlására, azaz párásításra van szükség. Az egészségügyi problémák elkerülésére a hidegpárásítók alkalmasak. Olyan készüléket kell választani, mely a folyadékot apró cseppekké bontja, s páraszerű formában juttatja a szoba levegőjébe. Bár sokan úgy gondolják, megteszi egy radiátorra helyezett edény is, amelybe vizet töltünk, sajnos az igazán hatásos párásítás csak elektromos készülék segítségével érhető el. A levegőbe juttatott víznek ugyanis apró, néhány mikrométer nagyságúnak kell lenni, hogy megfelelően lejuthasson a légutakba.


FIGYELEM! A párásítást azonban nem szabad túlzásba vinni. A 60-70 százalék fölötti páratartalom kedvez a penészgombák és háziporatkák szaporodásának, ami fokozza az allergia kialakulásának valószínűségét. Ilyen esetekben páramentesítővel kell csökkenteni a levegő nedvességtartalmát.
 

Dr. Kaszó Beáta


Dr. Kaszó Beáta
Allergológus és gyermek-tüdőgyógyász

Allergológus és klinikai immunológus
gyermektüdőgyógyász
csecsemő- és gyermekgyógyász


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/992-21-51
Honlap: http://www.allergiadoktor.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja