SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szegény nyárfa - a fő bűnbak

Dr. Kaszó Beáta [cikkei] - 2008-05-14
Májusban a nyárfák fehér pihékkel küldik szét termésüket a széllel. Akiknek ilyenkor allergiás tüneteik vannak, a pihéket látva azt gondolják, hogy panaszaikat ezek a repítőszőrök okozzák. Pedig a nyárfa termése nem okoz allergiát.
Szegény nyárfa - a fő bűnbak

A nyárfa februártól áprilisig virágzik, ezért a kevés nyárfapollen-allergiás betegnek akkor vannak tünetei. Májusban, ill. júniusban megjelennek a magszőrök, melyek mechanikailag ingerlik a nyálkahártyát, illetve az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadhatnak, és ez allergiás tüneteket válthat ki.

A fűpollenek erős allergének, azaz az arra hajlamos emberekben allergiás tüneteket okoznak. Ezek a pollenek nagyok aprók, szabad szemmel nem láthatók, mikroszkóp alatt azonban a hozzáértő szem könnyen különbséget tud tenni a különböző növények pollenjei között.

Magyarországon 19 pollencsapda működik az ország különböző területein. Ezek segítségével készítik el a szakemberek a pollenjelentést. Az allergiás betegek és az orvosok számára is nagyon fontos, hogy tudják, az adott időszakban milyen virágporok találhatók a levegőben.


Hazánkban a nyárfáknak kilenc faja él. Igénytelen fafajták. Többségük őshonos, de van köztük kínai és amerikai eredetű is. Az ötvenes években nagyon sok nyárfát telepítettek városainkba.

Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel és 4500 gramm szennyező anyagot képes kiszűrni a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szennyezést tud kiszűrni a levegőből egy év alatt. Egy autó viszont évente 7000 kg oxigént fogyaszt, és utaskilométerenként 200 gramm szén-dioxidot bocsát ki. Erre is gondoljunk, amikor a nyárfára haragszunk allergiás tüneteink miatt!
Ki lehet vágni az összes nyárfát, de a problémát ez nem oldja meg. A gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok ugyanis mindenféle pollenre rátapadnak, amivel sokkal agresszívebbekké teszik a polleneket.

Ha allergiás tünetek jelentkeznek (allergiás nátha: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés, allergiás kötőhártyagyulladás: szemviszketés, szemvörösödés, könnyezés, asztma: száraz köhögés, sípoló, nehezített légzés, mellkasi szorító érzés), forduljunk szakemberhez, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után ellátja a beteget gyógyszerekkel, tanácsokkal. Az allergiás nátha és kötőhártyagyulladás nem súlyos betegség, de megkeserítheti a mindennapokat, zavarja az éjszakai pihenést, gátolja a beteget a tanulásban, munkavégzésben. A nem megfelelően kezelt felsőlégúti allergia pedig asztma kialakulásához vezethet.

Dr. Kaszó Beáta


Dr. Kaszó Beáta
Allergológus és gyermek-tüdőgyógyász

Allergológus és klinikai immunológus
gyermektüdőgyógyász
csecsemő- és gyermekgyógyász


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/992-21-51
Honlap: http://www.allergiadoktor.com/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja