SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A muskátli négy legfőbb ellensége

Családinet [cikkei] - 2024-05-28
A muskátli nem hiába szolgált rá a túlélő címre, hiszen minimális gondoskodással is vígan éli világát. Szívóssága ellenére viszont van négy olyan gyenge pontja, amelyektől ha megóvjuk, gyönyörű virágokkal hálálja meg a védelmet.
A muskátli négy legfőbb ellensége

A muskátli nem egy úszóbajnok, így nem kell neki medence

Dél-afrikai növényként a muskátli jól alkalmazkodik a meleg és száraz időjáráshoz, a nedves gyökereket viszont képtelen sokáig tolerálni. A gyökér menti nedvesség akkor következik be, ha túl sok víz kerül a cserépbe, amit a növény már nem tud hasznosítani. A felesleget okozhatja egy kiadósabb eső vagy a túlöntözés is, amik hatására kiszorul a levegő a talajból és a gyökerek elrohadnak. A fuldokló muskátlit úgy ismerheted fel, ha felemeled a cserepét és víz csöpög belőle. A sárga és kókadt levelek szintén árulkodó jelek, csak úgy, mint az elrohadt virágszárak és gyökerek. Mindezek mellett érdemes a levelek alját is megvizsgálnunk, hogy találunk-e rajtuk hólyagokat.

Muskátli

Tippek, hogy elkerüld a túlöntözést:

A felesleges víz ellen jó megoldás lehet a cserép alján egy réteg agyagkavics vagy duzzasztott agyag. Az sem mindegy, hogy milyen minőségű földet használunk; törekedjünk a minőségire. A jó minőségű virágföld stabil szerkezetű, így támasztékot ad a muskátlinak és elegendő levegőt enged a gyökerekhez. Az agyag és a föld még nem minden, arra is érdemes figyelni, hogy a cserépalátét ne gyűjtse össze a felesleges vizet. Mielőtt megöntöznénk a növényt, érdemes ujjunkkal ellenőrizni, hogy szüksége van-e vízre. Ha a földet melegnek és száraznak érezzük, de az még nem válik el a cserép peremétől, épp ideális az idő az öntözéshez. 

A muskátli tündöklő egyéniség, így ne rejtse őt árnyék

Minél több napfény éri a muskátlit, annál káprázatosabb virágokat hoz, hiszen ez a növény imád napfürdőzni. Ha engedjük neki, hogy hosszú órákon át gyűjtse a napfényt, rengeteg virággal és gyors növekedéssel hálálja meg, ha viszont az árnyékba parancsoljuk, azt a virágai bánhatják. 

Ha a muskátli csak nehézkesen növekszik vagy nem hoz új virágot, több fényre van szüksége. A fény hatására levelei halványzöldek lesznek és alig igényli majd az öntözést. 

Tippek, hogy növényed jól táplált legyen:

A friss és minőségi muskátliföld az első néhány hétben előtrágyázott, így nagyszerű otthona a muskátlinak. Négy héttel az ültetés után már érdemes használni folyékony muskátlitrágyát, a tápoldat csomagolásán pedig mindent megtalálunk arról, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben adagoljuk a készítményt. 

Az is jó alternatíva a tápanyagok bejuttatására, ha a virágföldbe lassan oldódó műtrágyát keverünk, amikor elültetjük a muskátlit. Ezzel valószínűleg nem spóroljuk meg a munkát az egész szezonra, így, ha látjuk, hogy muskátlink levelei sárgulnak vagy virágai hervadnak, érdemes folyékony műtrágyára váltani. 

Muskátli

A muskátli igazi ínyenc, így hadd egyen kedvére

Hogy a muskátli erőteljesen növekedjen és bőségesen virágozzon, sok tápanyagot igényel, amelyek hiányában az anyagcseréje leáll és nem tud rendesen fejlődni. Ha a növény levelei halványsárgák vagy vöröses színűek, sőt, akár le is hullanak, az biztos jele a tápanyaghiánynak. Szintén erre utal, ha hiába éri kellő napfény, a szokásosnál kevesebb virágot hoz vagy megáll a növekedésben. 

A tápanyaghiányban szenvedő növények általában fogékonyabbak a kártevőkre, így még az általában robusztus muskátlin is megélhetnek a kártevők. 

A hideg és a muskátli nem jó párosítás 

Amint a madarak megkezdik tavaszi énekük és az orgona is rügyezni kezd, mi is kedvet kapunk egy takaros erkélyen üldögélni. Fontos, hogy ne kapkodjuk el a muskátli nyári szálláshelyének kiválasztását, mert bármennyire is szívós kedvenc növényünk, az alacsony hőmérsékletet nem szereti. 

Ha 12 fok alatti a hőmérséklet a muskátli növekedése leáll, 5 fok alatt pedig egyáltalán nem nő, a hideg pedig akár az életébe is kerülhet. Ahhoz, hogy a növekedés újra beinduljon, idő kell, a túl korai kiültetéssel nem nyerünk semmit. 

Mikor a muskátli nem nő tovább, biztosan tudhatod, hogy fázik. Ilyenkor alig kell öntözni és a pangó vízre is különösen oda kell figyelni. Ha a növényt fagykár érte, a levelek és a virágok is fonnyadtan lógnak. 

Tippek, hogy a muskátli megélje a nyarat:

  • Ne vegyél muskátlit túl korán! Várd meg, míg az időjárás nem tréfál meg egy újabb hidegfronttal és utána irány a kertészet.
  • Eleinte tedd a muskátlit a ház falához közel vagy hasonlóan védett helyre, és lehetőleg ne közvetlenül a földre.
  • Szintén ad egy kis védelmet, ha vékony vásznat teszünk a növény fölé, ezzel is segítve túlélését. 

További információkat és tippeket a Pelargonium for Europe FacebookPinterest és Instagram oldalán találsz.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja