SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit csinál egy pénzügyi tanácsadó?

Fa Kinga [cikkei] - 2007-07-10
Egy személyes találkozó alkalmával először is megismerkedünk. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de ez nagyon fontos a munkám során. Ez a szakma bizalmi, mint egy ügyvédé, könyvelőé, nőgyógyászé. Ha nincs meg a kölcsönös bizalom, nem jutok elég információ birtokába egyszerűen nem tudom a legjobb tanácsot, megoldást adni.
Mit csinál egy pénzügyi tanácsadó?

Előfordulhat, hogy nem leszünk szimpatikusak egymásnak, ezt nyugodtan megmondhatja, akkor keresek egy olyan kollegát, aki az igényének megfelelő (korban, nemben, dinamikában ….). Általában mi pénzügyi tanácsadók is specializálódunk, kollégáim engem a családi pénzügyek területén tartanak a legkiválóbbnak.

Valóban, ha egy kisgyermekes család jövőjét sikerül megalapoznom, nagy boldogsággal tölt el. Lehet, hogy azért, mert én magam is két kislány anyukája vagyok?

A tanácsadói kapcsolat nem egy rövid életű, nem egy ügyletre szól, hanem egy egész életre, akár generációkra… de legalábbis évekig. Azt is meg kell mondanom előre, hogy nekem is döntést kell hoznom, el tudom-e Önt, mint ügyfelemet vállalni. Nem gyakran, de előfordul, hogy nekem kell Önt lebeszélnem magamról, ha úgy látom, nem leszünk képesek hosszútávon együttműködni.

Tegyük fel, hogy minden rendben, kölcsönösen úgy látjuk, megvan a bizalom, kezdődhet a munka. Először is egy komoly felmérést végzünk. Ez két részből áll: egyrészt fel kell mérnem az Ön jelenlegi anyagi helyzetét és jövedelemforrásait, másrészt meg kell tudnom, mi mindent szeretne elérni a következő 100 évben, aminek pénzügyi vonzatai lehetnek. (Most már mindenki láthatja, miért mondtam, hogy intim munka  ez …)

Egy ilyen analízis során néha meglepő dolgok derülnek ki. A két véglet egyike, hogy igazából már meg is oldotta azt, amit el akart érni, csak nem vette észre. A másik véglet az, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a probléma megoldhatatlan. A kettő között pedig számtalan variáció van.

Ez az analízis nem olyan bonyolult, mint amilyennek első látásra tűnik. A pénzügyi célok általában néhány nagy témakör köré csoportosulnak, természetesen egyedi specialitásokkal.

Az átlag család teljes életében három olyan dolog van, ami önmagában elviszi a családtagok egész életében megkeresett összes pénz több mint a felét. Mik is ezek? A család saját lakása vagy háza, a gyerekek életkezdési költségei (egyetemi tanulmányok ára, első saját lakás induló része stb.) és a még nem általánosan elfogadott, de feltétlenül szükséges a nyugdíjra félretett összeg. Az egyik legfontosabb feladat, hogy pontosan meghatározzuk, mikorra lesz szükség ezekre, és mekkora összegre lesz szüksége előre láthatólag.

Amikor már tudom, mi mindent szeretne elérni az ügyfél, időpontokkal, összegekkel, akkor jön a dolog egyszerűbb része, felállítom azt a befektetési modellt, amivel ezek megvalósíthatók. Ehhez “csak” piacismeretre és matematikára lesz szükség.

Utána ezt a megoldást úgy el kell magyaráznom, hogy az ügyfelemnek, hogy megértse és átlássa. Ez azért nehéz, mert országunkban az iskolákban nem tanítanak pénzügyi alapismereteket, ezért nincs meg az alap. A legtöbb ember reklámokból és a szomszédjaitól, barátaitól vár pénzügyi tanácsot. A bankok reklámjai csak azt szajkózzák, vegyél fel hitelt, milyen jó lesz és az sem biztos, hogy ugyanazok a terveid, mint a szomszédodnak.

Megvan, mit szeretnél, megmutattam, hogy lehet megvalósítani, innen jön a család elhatározása, belevág vagy sem. Egy-egy év elodázása több millió forint veszteséget is jelenthet, legalább akkora súlya van ennek a döntésnek, mint annak, milyen iskolát válasszunk a gyerekeknek, vagy milyen autót vásároljunk.

A mi munkánk lényegi és hosszútávú része itt kezdődik, a hosszú távú befektetéseknél az értékpapír alapú befektetési alapokat tartjuk a legjobb megoldásnak. Ezzel a megoldással hosszú távon a legnagyobb biztonság mellett a legmagasabb hozam érhető el. Szakértelmet kíván, elemző háttér információkat és törődést igényel, mint egy élő növény. Egy gyümölcsfa is felnőhet és még termést is hozhat, ha nem törődünk vele. De mennyivel szebb és zamatosabb és ezáltal értékesebb gyümölcse lesz, ha gondozzuk. Sok munka van vele: először is ki kell alakítani egy alap portfoliót (magyarul a befektetések egy szépen elrendezett csokrát) ami az adott feladatnak a legjobban megfelel. A világ folyton változik, ezért ezeket a portfoliókat folyamatosan figyelni kell és nem gyakran, de rendezni kell. Ez az én munkám, hogy az elemző háttércsapat útmutatásai alapján megtegyem. És mindez addig tart, amíg meg nem halunk, vagy az ügyfelünk azt nem mondja, hogy most már annyi, de annyi pénze van, hogy több már neki igazán nem kell!

És mennyibe kerül ez?

Mindenkinek ingyenes az első konzultáció, melynek keretében megkapja a családja számára kidolgozott teljes körű pénzügyi analízist, az általam javasolt megoldással együtt. Innentől az Ön elhatározása, él-e a pénzügyi előnyöket nyújtó lehetőségekkel vagy nem.

Kérdéseiket itt várom!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja