SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem lesz nyugdíja? Avagy hogyan lehet mégis?

Fa Kinga [cikkei] - 2007-07-24
Magyarország lakossága öregszik, gondolom ezt nem először hallja. Mi is lesz ennek a következménye? Az emberek egyre hosszabb időt töltenek nyugdíjasként, mert egyre hosszabb ideig élnek. Az állam nem tudja többszörösére növelni a beszedett nyugdíjjárulékokat, tehát az éppen beszedettet kell elosztani annyi felé, ahány nyugdíjas van ill. lesz
Miért nem lesz nyugdíja? Avagy hogyan lehet mégis?

Magyarország lakossága öregszik, gondolom ezt nem először hallja. Mi is lesz ennek a következménye? A keresők és nem keresők aránya még tovább romlik. 2003-as adatok alapján Magyarországon a keresőképesek aránya: 49,5 %. Ez azt jelenti, hogy minden keresőre jut egy eltartott.

Az emberek egyre hosszabb időt töltenek nyugdíjasként, mert egyre hosszabb ideig élnek. Nemzetközi szinten is 1950 óta 20 évvel növekedett a születéskor várható életkor, amely további 10 évvel fog még növekedni. Magyarországon 2005-ben a nők várható életkora, 76,9 év volt, míg a férfiaké 68,6 év. Hazánkban 2010-re az 50 év feletti férfiak aránya 33%, a nők aránya 40% lesz. (Forrás: KSH, EUSTAT.)

Az állam nem tudja többszörösére növelni a beszedett nyugdíjjárulékokat, tehát az éppen beszedettet kell elosztani annyi felé, ahány nyugdíjas van ill. lesz. Igen jól értette, az Ön eddig befizetett járuléka kamatos kamattal nincs meg az államkincstárban! Tévedés, hogy az majd csak és kizárólag az Öné lesz. Amennyiben Ön rövid nyugdíjaskort ér meg, a gyermekei, unokái nem tudják megörökölni, pedig azért is Ön dolgozott meg! Ön majd abból “kap” nyugdíjat, amit az akkor éppen keresőképes lakosság befizet.

További tévhit, hogy az utolsó néhány munkában töltött év átlagkeresete alapján számítanak még mindig nyugdíjat. Nem, minimum 20 évig, maximum 42 évig visszamennek majd és megnézik, mikor mennyit keresett. Emlékszik még, hogy 1992-es év környékén mekkorák voltak az átlagkeresetek Magyarországon? (Kb. 30.000 Ft) Az EU-ban a fizetés még ma is kb. háromszorosa a magyarországinak, ezért további bérnövekedés várható. De akkor is beleszámít majd az alacsony bér is!

A magánnyugdíj pénztári befizetések nem az állami nyugdíjak felett lesznek, hanem annak a részét képezik. Gondolja végig! Dönthet szabadon, hogy holnaptól nem fizeti a magánynyugdíj pénztári díjat? Ha már egyszer mellette döntött, akkor már fizetnie kell és nem is minden korosztály dönthetett róla. És tudja miben tartják? Zömében államkötvényben, melynek hozama infláció feletti: 1- 3 %!

A nyugdíjrendszert átalakíthatják, az elosztás szabálya megváltozhat, de a lényeg ugyanaz marad. Ugyanazt a pénzt kell egyre többfelé elosztani.
Az EU nyugdíjrendszer átvétele, tudja mit jelent? Egyre jobban kitolják a nyugdíjkorhatárt! Ön valóban 70-75 évesen is dolgozni akar, azért mert azt mondják kell és nem azért, mert jól esik és szereti esetleg a munkáját?

De van megoldás, meg kell teremteni öngondoskodás formájában a nyugdíjalapot. Olyan értékpapír alapú befektetést kell választani, amely biztonságos stratégiával, infláció feletti hozamot biztosít, az adókedvezmények maximális kihasználásával (személyi jövedelemadó, kamatadó, örökösödési adó) és rugalmassági opciókkal is párosul.

Gondolkodjon előre, ugye Önnel, nem tehetik meg, hogy ne legyen boldog öregkora?

Kérdéseiket itt várom!


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja