SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy nő nem erőszakos!

Családinet [cikkei] - 2011-03-17
Amíg a férfiak - különösen a fiatalemberek - inkább a gyors siker és a magas életszínvonal elérésére törekszenek, addig a nők életében a tolerancia és a szociális érzékenység játszik inkább szerepet. "Minél fontosabbak valaki számára az idealisztikus értékek, annál inkább elfogadja az erőszakot tiltó jogi normákat. S minél fontosabbak számára ezek az értékek, annál kisebb a valószínűsége, hogy erőszakos cselekményeket fog elkövetni" - mondja ki - meglehetősen általánosító - értékelésünk, melynek persze egyes esetekben ellentmond a valóság.
Egy nő nem erőszakos!

eroszakA heidelbergi egyetem kriminológiai intézetének kutatója megvizsgálta a nemek közötti különbségeket az erőszakos bűncselekmények elkövetésében, és arra jutott, hogy az idealisztikus értékfelfogás meggátolja a nőket a mások ellen irányuló agresszióban. Prof. Dr. Dieter Hermann 2009-ben végzett vizsgálatot csaknem kétezer, teljesen különböző korú, véletlenszerűen kiválasztott személy bevonásával. A felmérés megerősítette a professzor egy korábbi kutatásának eredményeit.
Vizsgálódásához az alábbi támpontokat alkalmazta:

  • környezettudatos magatartás
  • felelősségtudatos életvezetés és cselekedetek
  • jellemzően a szórakozással teli élet
  • sikeres munkakarrier utáni vágy
  • ügyeskedéssel és ravaszkodással megszerzett előnyök 
  • szorgalom és becsvágy

A professzor szerint a nemek leginkább az első két, idealisztikus értékorientáció tekintetében különböznek egymástól. A nők esetében - különösen fiatalabb életkorban -, ezek hangsúlyozottabbak, mint a férfiaknál. Minél jelentősebb szerepet kapnak ezek az értékek valaki életében, annál inkább elutasítja az erőszakot. A tudós megállapítása szerint a nemi hovatartozás közvetlen és közvetett befolyást gyakorol a fenti értékek fontosságára és egyúttal az erőszakellenes jogi normák követésére. Különösen az idealisztikus értékek által vezérelt személyek - akik között gyakrabban fordulnak elő a hölgyek - tartják be az erőszakot, tiltó szabályokat. Európa börtöneiben egyébként mindössze három százalékot tesz ki a testi sértés miatt elítélt nők száma. A professzor vizsgálatának eredményét összegezve kijelentette: az erőszakra való hajlam aligha köthető nemhez. „Semmi köze a nemi hormonokhoz, az idealisztikus értékeken múlik”. Ha a lányokat más értékrend alapján nevelnék, talán hasonlóan viselkednének, mint a férfiak. A család tehát alapvető értékrendet közvetít. Hogy azután a felnőtt miként bánik ezekkel az értékekkel, az már csak rajta múlik.



Forrás: www.pressetext.de

Fotó: Desmond D

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja