SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Stresszoldás szülőknek

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-01
A házimunka csak gyűlik, még az ebéd sem készült el, máris számtalan egyéb teendő adódik, ugyanakkor a családra is időt kell szánni.
Stresszoldás szülőknek

Nem könnyű egy szülő élete, hiszen a házimunka, a munkahelyi teendők mellett a legfontosabb dologra is időt kell szentelnie; saját családjára. Modern társadalmunkban fáradtság és kimerültség szó más értelmet nyer. Szervezetünk is másképp reagál, hiszen állandóan rohanunk, végezzük a ránk rótt ezerféle teendőt. Egy idő után azonban bekapcsol a stresszlámpa; ideje, hogy magunkra is szánjunk némi időt.

A relaxáció nagyszerű megoldás lehet a feszültség oldására, a mindennapi rohanás okozta stressz leküzdésére. Olykor nem marad időnk arra sem, hogy egy órát lepihenjünk, arra pedig főként nem, hogy jóga, meditáció, vagy egyéb tanfolyamokon vegyünk részt. Helyette azonban rendelkezésünkre áll egy nagyszerű képesség, a relaxáció. Néhány percre kizökkenhetünk a mindennapokból, s visszanyerhetjük elveszett energiánkat.

Progresszív relaxáció

Először az izmokkal kell kezdeni a gyakorlatot. Elsőként az alsó lábszárát kell megfeszíteni, majd szépen lassan elernyeszteni. Ezt a mozgássort néhányszor meg kell ismételni. Ezután következhetnek a combizmok. Minden néhány másodpercig tartó feszítés után 5 másodperces szünetet kell tartani.

Ezután következnek a kezek; szorítsuk ökölbe, majd ernyesszük el teljesen. Végül az alkar, a bicepsz és a vállak kerülnek sorra. A gyakorlat befejeztével az izmok ellazulnak, a légzés mélyebbé, egyenletesebbé válik. Ez már egy pihentető állapot, mely akár egy rövidebb alvást is helyettesíthet. Ha valaki naponta elvégzi a gyakorlatsort, egy idő után az izmok megfeszítése nélkül is képes lesz ellazítani teljes testét, s pihentetni végtagjait.

Légzésgyakorlat

A helyes légzés nem csak fizikai kondíciónkat, de koncentrálóképességünket is javíthatja. Amikor feszültek vagyunk, légzésünk felszínessé, gyorsabbá válik. Valójában, amikor teljesen kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor sem ügyelünk a helyes légzésre. A helytelen légzés akadályozza a test megfelelő oxigénellátásának folyamatát, így energiát vesz el. Nem egyszer, pusztán a helytelen légzés miatt fáradtnak, levertnek érezhetjük magunkat.

Ahhoz, hogy elsajátítsuk a megfelelő légzést, először keressünk egy kényelmes fotelt. Kezeinket fektessük hasunkra, pont a bordák alá. Lassan, mély lélegzetet veszünk. Ha sikerült egyenletes, mély lélegzetet vennünk, kezünkkel érezzük, ahogyan hasunk lassan megemelkedik. Érdemes napi 5-10 percet eltölteni a gyakorlattal, így egy idő után automatikusan kialakul a helyes légzés.

Tippek a stressz elkerülésére

· A reggelre szükséges ruhákat, könyveket már este készítsünk elő, így nem kell kapkodással kezdeni a napot.
· Soha ne hagyatkozzunk a memóriánkra, mert előbb-utóbb valamit elfelejtünk és kapkodás lesz az eredménye. Helyette vezessünk naplót, vagy írjuk fel egy papírra a teendőket (fontossági sorrendben).
· Mindenből legyen otthon tartalék; gyufa, égő, toll.. Általában a legnagyobb felfordulás közepette ég ki a villanykörte, vagy megy tönkre valami a háztartásban.
· A mindennapos relaxáció (akkor is, ha csak pár percig tart), segíthet a feszültség oldásában.
· Meg kell tanulni nemet mondani. Néha akkor sem jut időnk arra, amit szeretnénk, ha mindent megteszünk érte.
· Az elegendő alvás nélkülözhetetlen. A kialvatlanság az egyik alapvető stressz forrás; fáradtan minden feladat nehezebbnek tűnik.
· Ha előre elkészítjük a bevásárló listát, s egy lapra leírjuk a heti menüt, a vásárlás egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb lesz.
· A gyerekeket –ha elég idősek hozzá- bevonhatjuk a kisebb házimunkákba. Így több időnk marad a családi programokra, s a munkavégzés is könnyebb, hiszen ez idő alatt is együtt lehetünk gyermekeinkkel.

A megfelelő napirend kialakításával, a rövid, néhány perces relaxációs gyakorlatokkal könnyebben vehetjük a hétköznapok akadályait. Nem csak a feszültség oldásában, de a jó közérzet kialakításában is elengedhetetlen, hogy naponta legalább néhány percet szánjunk magunkra.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja