SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy boldogabb jövő, válás után II.

Kókai Kata [cikkei] - 2006-01-23
Szülő és gyermek kapcsolata egy elszakíthatatlan kötelék. De amennyit segíthet, legalább annyit árthat is az erős ragaszkodás. Ha válásra kerül a sor, a köteléket olykor maga a szülő szakítja el.
Egy boldogabb jövő, válás után II.

Azok a szülők, akik állandóan beszélgetnek gyermekeikkel, meghallgatják és megértik gyermekük válással kapcsolatos érzéseit, nagyban javítják gyermekük esélyét arra, hogy belőle a jövőben egy boldog és kiegyensúlyozott felnőtt váljék. Azzal, hogy megkönnyítik a helyzetet, egyben olyan légkört teremtenek, mely nem csak a gyermek „túlélését” segíti a válás idején, de a szülő-gyermek közötti bizalom kiépítését is nagyban megkönnyíti.

A szülő a gyermek meghallgatásával egyben csökkenti annak esélyét, hogy a gyermeknél később a válás okozta sérülések miatt lelki, vagy érzelmi problémák alakuljanak ki. Ha a szülő folyamatosan fenntartja ezt a bizalomra, őszinteségre és odafigyelésre alapuló kapcsolatát gyermekével, azzal nemcsak az összetartozást erősíti, de megelőzheti a későbbi vitákat és félreértéseket is.

Csak a szülőkőn múlik?

Természetesen egy gyermekkel megbeszélni olyan problémákat, melyeket talán még nem érthet, nem könnyű feladat. Főként, ha nem is próbál beszélni róla. A legnagyobb áttörést az jelentheti, ha a gyermek képes kifejezésre juttatni a válással kapcsolatos érzelmeit, akkor is, ha ez a szülő számára nagy megterhelést jelent. Egyes életkorokban a gyermek nem dacosan, vagy sírással reagál az új helyzetre, hanem a szülőket hibáztatja, mely csak tovább nehezíti az egyébként sem könnyű helyzetet.

Szülőnek lenni egyébként sem könnyű feladat, egy válás pedig az érzelmi terhek mellett más kötelezettségeket is ró a felnőttekre. A különköltözés olykor hosszas folyamata, az anyagiak egyeztetése, és egyáltalán, egy új élet kialakítása veszi el az időt a mindennapokban. Emellett az elvált szülő kénytelen szembesülni azzal a ténnyel is, hogy gyermeke ezentúl még nagyobb odafigyelést igényel. A gyermekek olykor nem képesek szavakkal kifejezni érzéseiket, így nem egyszer rajzaikon, teljesítményükön, vagy éppen viselkedésükön látható hatalmas változás.

Megváltozott magatartás - a büntetés nem jelent megoldást

Nem egyszer a szobában uralkodó rendetlenség, a sokatmondó rajzok, és a tanári figyelmeztetések hívják fel arra a figyelmet, a gyermek nem képes egyedül feldolgozni egy ekkora traumát- s ez természetes, hiszen még egy felnőtt számára sem könnyű feladat. A gyermek viselkedése, romló teljesítménye ellenére nem a szülői szigor a megoldás. Minden „rossz cselekedet” ellenére csupán figyelemre, törődésre van szüksége. Az élettől már kapott egy hatalmas büntetést (hiszen a szülők elválása számára szörnyű dolog), nincs szüksége arra, hogy rossz jegyei miatt a szülő is csak büntesse.

Legjobb kezelés a szeretet

Egy gyermeknek is szüksége van arra, hogy megértse a körülötte zajló eseményeket. Ha a szülő nem magyarázza el a válás okát, a gyermek saját fantáziája alapján kreál egy indokot. A felnőttek sokszor mondják azt, egy gyermek ezt úgysem érthetik. Pedig valójában a felnőttek nem értenek már a gyermekek nyelvén. Mielőtt a szülő beszélne a gyermekével a válásról, az alábbiakat kell figyelembe vennie:

· Egy gyermek, ahogyan mi, felnőttek mondjuk, nem értheti a válás lélektanát. Éppen ezért a lényegre koncentrálva, érthetően kell elmagyarázni mindazt, ami körülötte történik.
· A felnőttnek minden esetben a gyermek tudtára kell adni, hogy megérti amit most érez, akkor is, ha a gyermek dühös a szülőkre.
· Ahhoz, hogy a jövőben ne érje több váratlan esemény a gyermeket, finoman tudatni kell vele, milyen hatással lesz a válás a család életére.
· A szülőnek el kell képzelnie milyen kérdéseket tesz majd fel gyermeke, hogy pontos, érthető választ tudjon adni azokra
.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
A szerkesztő ajánlja