SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az idős családtagot gondozók helyzetét tárja fel a Semmelweis Egyetem legújabb kutatása

Családinet [cikkei] - 2022-08-23
Hazánkban mintegy félmillióan gondoznak családon belül idős, beteg hozzátartozót. A családtagok kiégésének megelőzésére és a munkaerőpiacon tartásuk támogatására indított önkéntes és anonim kutatást a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete. Az érintetteket arra kérik, szeptember 30-ig a kérdőív kitöltésével segítsék a kutatást.
Az idős családtagot gondozók helyzetét tárja fel a Semmelweis Egyetem legújabb kutatása

„Családi gondozók kiégés-prevenciója, munkaerőpiacon tartása pandémia és poszt-pandémia idején” címmel kezdett vizsgálatba a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézete az MTA Poszt-COVID jelenségek kutatására irányuló pályázati támogatás segítésével. A kérdőíves kutatás részként a szakemberek azt kérik azoktól, akik idős családtagot gondoznak vagy ezt a feladatot korábban látták el, hogy idézzék fel a gondozási időszak tapasztalatait és osszák meg ezt annak érdekében, hogy a gondozók helyzetéről valós képet kaphassanak a szakemberek.

"Az idős hozzátartók gondozását felvállalók helyzetét nemzetközi szinten évtizedek óta vizsgálják, hazánkban a családi gondozók számát 4-500 ezer főre becsülik. A leterheltségüket mérő 2019-es hazai kutatásunk jelentős gondozási terheket igazolt és megerősítette, hogy az érintettek munkaerőpiaci helyzetének feltárására további vizsgálat szükséges"

– ismertette dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária mentálhigiénés szakember.

A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének egyetemi adjunktusa hozzátette 2020-ban a COVID-19 idején folytatták a kutatást, és azt látták, hogy a pandémia jelentős negatív hatást gyakorolt a gondozási folyamatra.

geriatria - idős családtag gondozása

„Jelenlegi kutatásunkban vizsgáljuk a gondozói szerep és a munkaerőpiaci részvétel összefüggéseit, különös tekintettel a pandémiára. Az online elérhető és kitölthető nyomtatványban rákérdezünk egyebek mellett a gondozási helyzetre, a munkahelyi munkavégzésre és a koronavírus járvány hatásaira a gondozás és munkavégzés terén. A kérdésekre nincsenek jó vagy rossz válaszok, minden visszajelzés hozzájárul kutatásunk sikeréhez. Munkánk célja, hogy feltárjuk az idős családtagot gondozók problémáit, és előmozdítsuk helyzetük javítását” – összegezte a mentálhigiénés szakember.

Az önkéntes és anonim kérdőív kitöltése körülbelül 20-25 percet vesz igénybe. Az online kérdőívet kitöltők nem beazonosíthatók. Az adatokat a kutatók bizalmasan kezelik és csak összesítve hozzák nyilvánosságra.

Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja