SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nagymamám

[cikkei] - 2004-05-03
Nekem ő volt "A" mama. Mama kicsi volt, és gömbölyű. Kerek arccal, párnás kezekkel, ragyogó barna szemekkel. De ezektől a kicsi kezektől, ragyogó szemektől borzongva tartott mindenki a kis faluban, ahol éltünk.
A nagymamám

  Mama gyógyítóasszony volt, olyan bosziféle. A jobbik fajtából. Nemigen ártott senkinek, de nem is volt rá szükség. Hisz félték kicsit az emberek a hírét eléggé.

  Szinte minden emlékem a gyerekkoromból őhozzá kapcsolódik, hozzá és az apámhoz. Vannak szépek, édesek, örömössek és sírósak. De a legmélyebb egy keserű, egy nagyon fájó emlék...

  ...18 éves voltam , apám, szegény,  nem élt, nagyobb nővérem férjnél volt, s így már csak 5 nő élt egy fedél alatt. És már én is dolgoztam.

   Egy alkalommal délután kellett mennem ügyeletet tartani, s reggel én intéztem a bevásárlást, mamával a főzést. De indulás előtt mégse rendes ebédet ettem, hanem elővarázsoltam a reggel vásárolt kicsi konzervdobozt: egy olívaolajos szardíniát. Erről tudni kell, hogy nálunk mindenki nagyon szerette, de elég drága lévén, ritka csemege volt az egy ekkora család asztalán. és hát nekem, mint majdnem legkisebbnek, bizony akkor se igen jutott.  De akkor én elhatároztam, hogy azt és ott, és egyedül megeszem.

Neki is álltam derekasan. Jaj, még érzem az ízét! - És látom a mamám szemét is, aki belépve a konyhába, csendesen rámnézett, majd a dobozra...és egyetlen szó nélkül kifordult az ajtón.

Amióta az eszemet tudom, ő volt az, akihez mindig fordulhattam...aki igyekezett, nem egyszer titokban, betömni mindig éhes fecskeszámat...aki ahol tudta, elleplezte szigorú anyám elől, ha nem végeztem el a rám kirótt munkát...ha nem értem haza időben...és ő volt az, aki velem együtt alig-alig jutott ehhez a mindkettőnk által nagyon szeretett jófalathoz...és én voltam az, aki befalta, egyedül, írígyen, önzőn...

Ma este a gyerekeim szardíniás szendvicset vacsoráztak...és már nem csodálkoznak, ha ilyenkor nem ülök le velük az asztalhoz. Nem ettem olajos halat azóta...keserű.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

Alzheimer-kór - hetente érkeznek az új kutatások eredményei

A társadalom elöregedésével egyre többeknél válik realitássá az Alzheimer-kór, ami a demencia egyik fajtája. Ez a betegség nagy terhet ró a családokra és az egészségi ellátó rendszerre, ezért is lehetséges, hogy szinte hetente jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus az Alzheimer Világnap alkalmából ezen kutatásokból válogatott és felhívta a figyelmet arra is, milyen fontos a betegség korai felismerésére épülő kezelés.
A szerkesztő ajánlja