SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betegbiztonsági szempontok miatt marad vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló

Családinet [cikkei] - 2015-01-17
Betegbiztonsági szempontok miatt vényköteles továbbra is a sürgősségi fogamzásgátló tabletta - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sajtó és kommunikációs főosztálya az MTI-vel.
Betegbiztonsági szempontok miatt marad vényköteles a sürgősségi fogamzásgátló

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta (más fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan) betegbiztonsági kockázatok miatt eddig is vényköteles volt, és ezután is az marad, ahogy az Európai Unió számos tagállamában - olvasható a minisztérium közleményében.
    
Hozzátették: álláspontjuk szerint a készítmény biztonságos alkalmazása csak orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett biztosítható.
    
A tárca egy a Népszabadság pénteki számában megjelent cikkre reagált, amely szerint az Emmi vénykötelessé tette azt a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.
    


A lap a Magyar Közlönyben megjelent jogszabály-módosításra hivatkozva azt írta: ezek a döntések általában minden tagállamra érvényesek, de a közösségi szabályozás lehetővé teszi "a fogamzásgátló, illetve magzatelhajtó szerek értékesítésével, szállításával és felhasználásával" kapcsolatban tiltó vagy korlátozó jogszabályok elfogadását. Magyarországon éltek a lehetőséggel, és továbbra is korlátozzák a hozzáférést a tablettához, amely az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet.
    
A Népszabadság ismertette: nem csupán Magyarországon nehezítik így a megvásárlását, hanem Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban is. Ugyanakkor Bulgáriában, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Svédországban a vásárló maga veheti le a polcról az esemény utáni tablettát.

Forrás: MTI
Fotó: pl.wikipedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja