SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az elhanyagolás jobban árt a gyerekeknek, mint a fizikai erőszak

Családinet [cikkei] - 2015-01-09
Az elhanyagolás mind családi környezetben, mind pedig intézményes keretek között óriási befolyással bír a csecsemő agyi fejlődésére nézve. Kutatások szerint a törődés hiányának súlyosabb következményei vannak, mint annak, ha a családban bántalmazzák a gyermeket.
Az elhanyagolás jobban árt a gyerekeknek, mint a fizikai erőszak

Felmérések szerint kiemelkedően fontos, hogy milyen külső hatások érik a csecsemőket életük első két évében, mert ilyenkor fejlődik a legintenzívebben az agy. Az értelem, a gondolkodás, a későbbi iskolai teljesítmény milyensége nagyban függ ettől a korai időszaktól.

Számos felmérés készült a témában, de a legfigyelemreméltóbb alapanyagot bizonyára azok a hírhedt román árvaházak szolgáltatták, ahol horrorfilmekbe illő körülmények között tartották/tartják a gyerekeket, akiknél gyakori volt, hogy pofozgatták magukat, bámulták a falat, vagy éppen néma csendben üldögéltek.

(Figyelem! A videót csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!)

A kutatók azt vizsgálták, hogy jobb-e a nevelőszülői gondoskodás, mint az árvaházi lét, illetve milyen hatással vannak mindezek a gyerekekre a különböző életkorokban. (A kísérlet 12 éve kezdődött, és még ma is tart). Az eredmények megdöbbentőek.

Azok a gyerekek, akik 2 éves korukig nevelőszülőkhöz kerültek magasabb IQ-val rendelkeztek, mint azok, akiknél erre csak 2,5 évesen került sor. A legrosszabb helyzetben azok voltak, akik az árvaházban maradtak, náluk rendkívül alacsony intelligenciát állapítottak meg a felmérések.

A gyengébb IQ értékeken túl, akár neurológiai elváltozások is létrejöhetnek az agyban a törődés hiánya miatt. Az agyi aktivitást feltérképező vizsgálatok azt mutatták, hogy eltérések vannak az árvaházi és a családban nevelkedett gyermekek mintázatai között. Előbbieké fejletlenebbek. MRI vizsgálattal azt is kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik két éves koruknál tovább voltak intézetben, eleve kevesebb szürkeállománnyal rendelkeznek, mint a kortársaik.

Jó hír azonban, hogy a két éves korukig nevelőszülőkhöz került csecsemők esetében a kezdeti lemaradás a nyolcadik életévre eltűnik, és az agyi aktivitás szinte ugyanolyan lesz, mint az eredetileg családban felnövekvő gyermekeknél.

A kutatásból egyértelműen az derül ki, hogy az elhanyagolás, a törődés hiánya rendkívül súlyos következményekkel jár. A kísérlet vezetője felhívta arra is a figyelmet, hogy ez egy olyan probléma, amit rettentő nehéz felmérni, pedig világszerte szenvednek tőle a gyermekek. Ráadásul súlyosabb következményei vannak, mint a fizikai vagy a szexuális bántalmazásnak.



forrás: The Deprived Human Brain @ 
americanscientist.org, 
bucharestearlyinterventionproject.org/Nelson_et_al__combined__2007_.pdf

kép: flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja