SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ének-zene ereje

Szenczi Csabáné [cikkei] - 2016-11-24
Az ének-zene tevékenység mindig a szívem csücske volt. 6 évvel ezelőtt részt vettem egy pályázat keretében megszervezett továbbképzésen, ahol a tehetséggondozás előtérbe helyezéséről, fontosságáról tanultunk. Ez idő alatt sok új ötletet kaptam, amiket meg is valósítottam és tovább is fejlesztettem a gyermekek segítségével.
Az ének-zene ereje

Az ének-zene ereje

Abban a szegedi óvodában, ahol dolgozom, családias hangulatban telnek a napok. Az ének-zene tevékenység mindig a szívem csücske volt.  6 évvel ezelőtt részt vettem egy pályázat keretében megszervezett továbbképzésen, ahol a tehetséggondozás előtérbe helyezéséről, fontosságáról tanultunk. Ez idő alatt sok új ötletet kaptam, amiket meg is valósítottam és tovább is fejlesztettem a gyermekek segítségével.

Az ének-zene nem csak fejlesztés, hanem feszültséglevezetés is. A mindennapjaink egyik fő eleme az ének. Nagyon szeretem alkalmazni különböző formában.
Ha kötetlen formában kezdeményezem az ének-zene tevékenységet, a gyermekek 95%-a hívás nélkül örömmel vesz részt benne. Nálam az ének jelen van a beszoktatás pillanatától a ballagásig. A hallás fejlesztése nagyon fontos feladat, hiszen az írás-olvasás megtanulásánál nélkülözhetetlen, hogy a gyerekek pontosan hallják azt a bizonyos hangot, amit majd egy-egy betű jelölni fog. Igaz, a hangszerekkel nem a beszédhangokat hallják, de itt is a fülük “dolgozik”.
A ritmushangszerek nagy segítséget adnak a ritmusérzék fejlesztéséhez. Ez szorosan összekapcsolódik a mozgással is, a csörgő rázogatása, vagy dobolás közben a gyerekek ösztönösen bólogatnak, vagy rugóznak a térdükkel. Ez a játék segít nekik a mozgásukat összhangba hozni az egyenletes lüktetéssel, amit nekik még nem is olyan könnyű kontrollálni.

Reggel már énekelve köszöntjük a kedvetlenebbül érkező pajtást, de a vidáman belépő gyermeket is dalolva ölelem magamhoz. Ha várakozni kell (pl.: Mosdónál, öltözésnél, ágyazásnál...) gyorsan egy énekkel, mondókával ütjük el az időt.
A legtöbb esetben mozgással kísérjük az énekeket, mondókákat, mert tapasztalatom szerint sokkal gyorsabban memorizálják a szöveget is. A hangszerek nagyon vonzóak a gyermekek számára. Van egy nagy zenedobozom, ami tele van hangszerekkel. Van benne kasztanyetta, különböző méretű dob, triangulum, csengő, csörgő, rumbatök, stb., de mindig gondot jelentett, hogy a gyermekek saját hangszert szerettek volna.

Mindennel játszhatnak, kipróbálhatják, egyedül a furulya tabu (higiéniás okokból). Azon töprengtem, hogyan tudnám orvosolni a problémát. Szerencsés helyzetben vagyok, mert egy kedves ismerősöm, aki már nyugdíjas, de pedagógusként tevékenykedett évtizedeken keresztül, rendszeresen elhalmoz mindenféle „kinccsel”.
Így hozzá jutottam rengeteg papírhengerhez, amiből sok-sok fantasztikus dolgot készítettünk már a gyerekekkel. Az ötlet véletlenül jutott eszembe egy kép láttán, hogy készíthetünk furulyát magunknak. Több napon keresztül barkácsoltunk, mindenki a saját furulyáját varázsolta és türelmetlenül várták a nagy napot, amikor végre kipróbálhatják. Az elkészült remek műveknek nagy sikere volt.
Ekkor döbbentem rá, hogy egy egész zenekart is megvalósíthatunk magunknak. Keresés után hamar találtam mintákat és elkészítettük a mi nagybőgőnket, gitárunkat és mindent újrahasznosított papírdobozokból. Most már csak idő kérdése, hogy fergeteges koncerteket adjunk.

A legfontosabb, hogy ezeket, az eszközöket otthon is el lehet készíteni. A család számára kellemes időtöltés lehet, aminek az eredménye hihetetlen. Ki kell próbálni mindenkinek!

Az előző csoportommal is megalkottuk a mi hangszereinket és csodálatos volt, amikor jöttek a szülők és segítséget, véleményt kérte, majd büszkén mutatták a saját alkotásaikat.

Nagyon sokat foglalkoztunk a gyermekekkel a hangszerek világával. Nem csak a formájukról ismerték meg a hangszereket, hanem hallás után látatlanul is be tudták azonosítani mit hallanak. (CD-re felvettem sok-sok hangszert használat közben.)
Ezt tovább fokoztuk és Puzzle-t készítettem nekik a hangszerek képeivel. A nagy siker után elkezdtünk „zeneháborút” játszani. Ez a játék a számháború mintájára készült, csak számok helyett hangszereket kellett felismerni és bekiabálni. Nagyon lelkesen tanultak, aminek meglett az eredménye.

A legnagyobb dicséret az volt, amikor az elballagott gyermekek visszajöttek és elmesélték a sikereiket az iskolában. Most 6. osztályba járnak azok, akikkel először játszottam ilyen játékokat és lelkesen mesélték, hogy énekórán csak ők tudták milyen hangszert hallanak. Ez a bizonyíték, hogy nem volt hiába való a munkám. Szeretném, ha lenne még sok olyan gyermek, aki ilyen gondolatokkal látogat vissza hozzám, az óvodába.

„A zene (...) varázslatosabb bármely mágiánál.” - Joanne Kathleen Rowling                                                                

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
5 betartható szabály a szív egészségéért

5 betartható szabály a szív egészségéért

Európában és hazánkban is vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, emiatt pedig nem lehet eleget beszélni a szív- érrendszer egészségéről, a megelőzésről, a kezelés lehetőségeiről és a saját felelősségünkről. Erre ad jó apropót a Szívünk Napja, amelynek kapcsán dr. Jenei Zsigmond Máté, a Kardioközpont kardiológusa, belgyógyász szolgált könnyen betartható szívvédő tanácsokkal.
SüNI Fogászat - Új, korszerű rendelő várja a kisbetegeket a Bethesda Gyermekkórházban!

SüNI Fogászat - Új, korszerű rendelő várja a kisbetegeket a Bethesda Gyermekkórházban!

Akár már bódításban is elvégezhetők egyes fogászati és szájsebészeti beavatkozások a Bethesda Gyermekkórház SNI Fogászati Ambulanciájának újonnan kialakított rendelőjében. Az új kezelőegység és rendelő célja, hogy a sajátos nevelési igényű - közülük is kiemelten az autizmussal élő - gyermekeknél a vizsgálat, illetve a beavatkozás minél gördülékenyebb legyen, és a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat az ellátás teljes ideje alatt.
A szerkesztő ajánlja