SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szüzesség elvesztése

Dr. Pándy Mária [cikkei] - 2011-09-29
A szüzesség elvesztése mérföldkő mindenki életében, méghozzá a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is. A felnőtt élet kezdetét jelenti. A kamaszoknál az első nemi együttlét előtt is előfordulnak meghatározó pontok a másik nemhez való viszonyban - így pl. az első csók, de a legelső közösülés mindenképpen mérföldkő. Az első szeretkezés egy olyan állomás az ember életében, amit soha nem felejt el, és meghatározó élmény is marad.
A szüzesség elvesztése

szuzessegKülönösen a lányoknál jellemző, hogy divatból, netán gyengeségből, kíváncsiságból belemennek valamibe, amit igazából nem is akarnak: nem akarnak lemaradni a barátnőktől, nem akarják elveszíteni a fiújukat, satöbbi. Egészen biztos, hogy egy 12-13 éves ember még nem érett a szexre, és nem is fogja azt az élményt kapni a szeretkezéstől, amit pár évvel később már megkaphatna. A lányoknál fiatal korban az első szexuális élmény vagy „semmilyen”, sokszor pedig fájdalmas.

Egy kamasz kíváncsi, főleg, ha tapasztalatlan, a tapasztalatot pedig megpróbálja más utakon pótolni, ami nem mindig vezet jó eredményhez. Persze az sem mindegy, milyen egyéb csatornákon találkoznak a fiatalok a szexualitással: internet, video, pornó, egymás elbeszélései… Nem éri meg „divatból”, kiváncsiságból, a fiú kedvéért, stb. belemenni olyasmibe, amit később megbánunk, de vissza már nem csinálhatunk. Emiatt esetleg maradandó gátlások alakulhatnak ki. Szexuálpszichológusi munkám során gyakran találkozom olyan nőkkel, akiknek nem sikerül orgazmust elérniük, gátlásosak a szexben, sőt, vannak akik egyáltalán nem is éreznek vágyat a másik nem iránt. Ilyen eseteket gyakran vissza lehet vezetni az első „elhibázott” együttlétre! Nem is igazán kívánta a lány, lelkiismeret-furdalása volt közben, hogy mit csinál, a fiú nem volt elkötelezett iránta, nem is figyelt rá, nem voltak megfelelőek a körülmények stb. Aztán amikor a leendő férjével találkozott, már nem volt számára öröm a szexualitás, csak kötelesség.


A negatív élmény feldolgozásánál sokat számít, hogy ki mennyire képes elhelyezni a történteket magában, mennyire azonosítja a rossz élményt a konkrét szituációval vagy összességében nézve magával a szexualitással. A szüzesség elvesztése az esetek jelentős számában nem tartós kapcsolatban történik, hanem valami korai, pár hetes, felszínesebb együttjárás során, netán buliban, teljesen alkalmi jelleggel. Sokan utólag meg is bánják a dolgot. Gyakran egy-egy ilyen korai első szeretkezés után évekig nem jön következő, amikor pedig igen, az már természetesen teljesen másmilyen lesz. Vagyis a szüzesség elvesztése az esetek többségében nem azonos a szexuális élet kezdetével. Ezért csak arra biztatom a fiatalokat, hogy várjanak: a nagy élmény biztosan bekövetkezik, és nagyszerű lesz egy stabil párkapcsolatban, azzal a partnerrel, aki ezt megérdemli.

Fotó:
Kris De Curtis: Tulips in Love ...
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja