SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor áll készen a kamasz egy kapcsolatra? - 7 kérdés, amit fel kell tenned gyermekedről

Családinet [cikkei] - 2016-05-17
Nincsen olyan előre meghatározott életkor, amikor MINDEN gyermek készen áll egy komoly kapcsolatra. Ez inkább attól függ, gyermeked mennyire érett személyiség.
Mikor áll készen a kamasz egy kapcsolatra? - 7 kérdés, amit fel kell tenned gyermekedről

Első szerelem kamaszkorban

 
Míg néhány tizenéves már 15 éves korában elég érett ahhoz, hogy romantikus kapcsolatot létesítsen, mások ebben a korban még nagyon is éretlenek ahhoz, hogy vállalják egy kapcsolatért a felelősséget. Ezért kerüld az olyan szabályok létrehozását, mint a „Nem randevúzhatsz, amíg nem töltöd be a 16 éves kort!”. Helyette inkább tedd ezt függővé gyermeked érettségi szintjétől és képességeitől. Olvasd el, hogyan fejlődik gyermeked 12 éves kor felett.
 
 
 

Vajon egészséges kapcsolatkezelő készségei vannak?

 
Bármelyik tinédzsernek, aki kapcsolatot szeretne a másik nem képviselőjével, egészséges kapcsolatkezelő készségének kell lennie. Máskülönben könnyen katasztrófával végződhet, ha randevúzni kezd. Annak a kamasznak, aki romantikus kapcsolatot szeretne, a következő tulajdonságokkal, képességekkel kell rendelkeznie.
 

1. Öntudatosság

 
Előfordul, hogy egy kapcsolat nagy nyomással jár. Az a kamasz, aki randevúzik, úgy érezheti, hogy kötelező szexuálisan is kapcsolatot létesítenie, vagy minél több időt együtt tölteni a másikkal. Fontos, hogy gyermeked ki tudjon állni saját magáért, és nemet tudjon mondani, amikor kényelmetlenül érzi magát egy szituációban.
 

2. Probléma-megoldó képesség

 
Egy kapcsolatban olyan problémák merülhetnek fel, amelyekkel gyermeked esetleg korábban még nem találkozott. Például előfordulhat, hogy döntenie kell, az idejét a barátaival vagy a szerelmével tölti-e, vagy esetleg olyan problémát kell megoldania, amit a közösségi oldalak okoztak kapcsolatában. A jó probléma-megoldó képesség nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges maradjon a kapcsolata. 
 

3. A képesség, hogy szabályozni tudja érzelmeit

 
A kamaszkor alapjában is egy lázongó korszak, egy szerelmi kapcsolat pedig csak még jobban felkavarhatja az amúgy is heves érzelmeket. Fontos, hogy a kamasz meg tudjon birkózni a stresszel, a magányosság érzésével, a haraggal, a féltékenységgel és a szomorúsággal.
 

4. Konfliktuskezelés

Egy kapcsolat során valószínűleg konfliktusok is fellépnek, akár egy rossz kommunikáció okozta félreértésről legyen szó, akár egy, a másik viselkedése miatt kirobbant veszekedésről. Lényeges, hogy a kamasz gyermek megtanulja, hogyan lehet egészséges módon elsimítani ezeket a nézeteltéréseket.

 
Figyeld egy ideig gyermeked viselkedését úgy, hogy szem előtt tartod a fenti 4 pontot. Majd gondolkodj el az alábbi 3 kérdésen is:
 

5. Tisztában van vele gyermeked, milyen egy egészséges kapcsolat?

 
A kamasznak azzal is tisztában kell lennie, milyen egy egészséges kapcsolat. Ha neked sem működik jól a párkapcsolatod, nagyon is valószínű, hogy gyermeked képzavarban fog szenvedni a normális párkapcsolat fogalmát illetően. Viszont még azoknak a tiniknek is, akik jó mintát látnak maguk előtt, nehézséget okozhat egy egészséges kapcsolat kialakítása.
Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked tisztában van az olyan fogalmakkal, mint a bántalmazó kapcsolat és a féltékenység. Beszélgess vele arról, milyen fontos fenntartani a kapcsolatot a barátaival akkor is, amikor éppen jár valakivel. Ugyanilyen fontos, hogy továbbra is aktívan részt vegyen az iskolai munkában és az iskolán kívüli tevékenységekben, és ne vonja el ezektől egy szerelem.
 


6. Elegendő felvilágosítást kapott a szex és szexualitás terén?

 
Győződj meg róla, hogy gyermeked eléggé tájékozott a szexualitással kapcsolatos kérdésekben. Beszélgettetek már a szüzesség elvesztéséről? Tudnia kell, mire számítson, amikor szerelmi kapcsolatba kezd, és tisztában kell lennie az esetleges veszélyekkel is – ilyenek például a szexuális úton terjedő betegségek és a terhesség. Még annak a kamasznak is, aki váltig állítja, hogy nem érdekli a szex, tisztában kell lennie a következményekkel.
 
 

7. Vajon egészséges az önértékelése?

 
Ha a kamasznak még nem fejlődött ki az önértékelése, veszélyes lehet számára, ha kapcsolatba bonyolódik. Ha nem elégedett önmagával, vagy még nem talált rá önmagára, előfordulhat, hogy a másik véleménye alapján fogja megítélni saját magát, és esetleg elfogad olyan viselkedésformákat is, amelyek ártalmas lehetnek.
 
Ha kamasz gyermeket nevelsz, fontos, hogy napirenden legyenek otthon a randevúzással, kapcsolatokkal és szexualitással kapcsolatos beszélgetések. Ha teljes mértékben megtiltod neki a randizás minden formáját, fellázadhat, és a tudtod nélkül kezd majd kapcsolatot. Engedj neki egy kis szabadságot, de közben alakítsátok ki közösen a szabályokat azért, hogy gyermeked biztonságban lehessen. Győződj meg róla, hogy a váratlan helyzetekben helyesen tud-e dönteni - ellenkező esetben nagy veszélybe kerülhet kamasz lányod.
 
Tudj meg többet kamasz gyermekedről! Olvasd el ezt: Öt igazság a tinédzserekről és a randevúzásról
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja