SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bent felejtett tampon - kis híján belehalt a fiatal lány

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-07-02
Emily Pankhurst Londonban élő fiatal egyetemista lány, akinek az élete nem sokon múlt. Januári ciklusa alatt elfeledkezett ugyanis a felhelyezett tamponról és csak 9 nap múltán vette észre a hibát. Addigra azonban toxikus sokk alakult ki nála, mely majdnem végzett vele.
Bent felejtett tampon - kis híján belehalt a fiatal lány

Emily a Canterbury Egyetemen tanul kriminológiát. A téli vizsgaidőszak rettentő stresszes volt számára, ahogy minden hallgatónak és persze – mikor máskor – ezalatt jött meg a menstruációja is. Általában tampont használt ilyen esetben és most sem volt ez másképp. A vizsgák miatti idegeskedés azonban annyira lefoglalta, hogy elfeledkezett az eszköz eltávolításáról, egyszerűen felhelyezett egy másikat. Mígnem néhány nap múltán el nem kezdte azt érezni, hogy valami nincs rendjén. Hasa felpuffadt, folytonos forróság kínozta és újból vérzést tapasztalt. Ő maga még mindig a stresszre gyanakodott, de édesanyja, Diana javaslatára felkeresték az orvost.  A doktor elvégzett néhány tesztet, de semmi gyanúsat nem talált, így hazaküldte a lányt. Emily ezen a ponton már komolyan betegnek érezte magát.

„Tovább véreztem, lázam volt, és szédültem. Nagyon rosszul voltam –mondta. - Mivel a vérzés nem csillapodott és furán éreztem magam, anyukám javaslatára körbetapogattam magam.”

Ekkor került elő a 9 napja feledésbe merült tampon, mely akkorra szurokfekete volt, és csak a madzagról lehetett megállapítani, mi volt az eredetileg. Emily olyan rosszul lett, hogy azonnal hányni kezdett, mikor lehúzta a WC-n a bomlásnak indult higiéniai eszközt. Mivel előkerült a probléma okozója, a lány lezuhanyozott és úgy vélte, hamar jobban fogja érezni magát. Állapota azonban nem javult, sőt órákon belül romlani kezdett.

Édesanyja hallott a toxikus sokk-szindrómáról (TSS), ezért jobbnak látta felhívni az ambulanciát. A telefonon kapott javaslat alapján figyelni kezdte a lányt, és azt tapasztalta, hogy Emily zavarttá válik, összefüggéstelenül beszél és a bőre foltokban elszíneződik. Mikor a lány az eszméletvesztés határán volt, mentővel vitték be a sürgősségire. A kórházban az orvosok igazolták Diana feltételezését, TSS-el vették fel a 20 éves lányt az intenzív osztályra. Három nap alatt 12 különböző antibiotikumot kapott, és mivel nem tudott normálisan táplálkozni és üríteni, gyomorszondát és katétert is be kellett kötni. Az orvosok véleménye szerint, ha még egy kis ideig bent marad a tampon, Emily belehalhatott volna a vérmérgezésbe.

„Nem tudtam járni, kimerültnek éreztem magam. Olyan fájdalmat még sosem éreztem, mint ezekben a napokban – nyilatkozta Emily, akinek végül morfiumot is kapnia kellett. -  Egyszerűen elképesztő, hogy egyetlen aprócska tampon micsoda galibát tud okozni.”

Anyagcseréje néhány nap alatt helyreállt ugyan, így kikerülhetett normál osztályra, de még napokba telt, hogy tudjon mozogni, járókeretre volt szüksége a járáshoz.
 

Mi a TSS valójában?

Általában a menstruáló, tampont használó nőkkel hozzák összefüggésbe, holott nem ez az egyedüli előfordulási lehetőség. Kiváltója a streptococcus, illetve staphylococcus baktérium lehet, melyek egyébként sűrűn előfordulnak az ember bőrén, nyálkahártyáján anélkül, hogy bajt okoznának. Ha azonban a véráramba kerülnek, méreganyagokat termelnek és lázat, szédülést, bőrelváltozásokat okoznak, vagy akár erős fájdalmat, zavartságot is. Ha nem kezelik, végső soron sokkhoz és halálhoz vezet. Kialakulását okozhatja, hogy a tampon belsejében kedvezőek a körülmények a baktériumok felszaporodásához, de olyan vélemény is van, miszerint a tampon mikro-sérüléseket okoz a hüvely falán, és így kerülhetnek a vérbe a baktériumok.
Olvasd el szakértőnk, Dr. Eszlári Péter cikkét: mit kell tudnod, hogy ne légy te is a TSS áldozata?

Emily esetében szepszis, más néven vérmérgezés alakult ki, mivel a méreganyagok 9 napig tudtak halmozódni a hüvelyében és a vérében.

Ha tampon használata közben, vagy közvetlenül utána hasmenést, lázat, fáradékonyságot tapasztalsz, esetleg bőrpír, vagy sápadtság jelentkezik, azonnal fordulj orvoshoz, mert könnyen lehet, hogy te is azok közé a nők közé tartozol, akik hajlamosak erre a jelenségre.

Emily mára jobban van, éli a fiatalok életét, noha sokáig volt szüksége járókeretre és még mindig előfordul, hogy fáradtnak érzi magát egy-egy mozgásformához. Mint mondja, családja és barátja, a 22 éves Connor támogatása nélkül nem épült volna fel. Az egyetem is nagyon megértőnek mutatkozott, kisebb óraszámmal is tovább végezhette tanulmányait. Azóta már egy újabb vizsgaidőszakon is túl van, történetét pedig azért osztotta meg a világgal, hogy figyelmeztesse a lányokat.

„Anyukámnak köszönhetem az életem, hiszen már beteg voltam, csak nem tudtam róla, a stresszre fogtam a tüneteket. Ha ő nem erősködik, hogy törődjek magammal, forduljak orvoshoz, mára már halott lennék – nyilatkozta a szerencsés lány, aki azt is elmondta, többé nem fog tampont használni.”

Nem sarkallja arra a lányokat, hogy ne használják ezt az eszközt, ha szükséges, azonban azt üzeni, mindenki legyen óvatos és figyeljen a teste jelzéseire, mert csak egy életünk van, amit óvnunk kell. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja