SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mégis hallgatnak a tinik a szülőkre?

- 2016-10-18
Azok a tinik, akiknek a szüleik nyíltan beszélnek a szexről, nagyobb valószínűséggel várnak az első aktussal és használnak óvszert, amikor szexuálisan aktívvá válnak - tudjuk meg a North Carolina State University felméréséből, amelynek eredményeit a JAMA Pediatrics című szaklapban publikálták.
Mégis hallgatnak a tinik a szülőkre?

Eddig azt hittük, hogy a szülői hang csupán egy a kamaszt érő számos hatás közül, ráadásul még csak nem is a legerősebb, hiszen a tizenéves korosztály inkább a kortárs nyomásra reagál.
Most kiderült, hogy a szülő igenis hatással van a gyerekére, ha őszintén és nyíltan beszél a szexről, hiszen a kamaszok hallgatnak az apákra és az anyákra. Leginkább egyébként az anyák szava számít, ha érzékeny témáról van szó.

"Sok szülő számára kihívást jelent a szexről beszélni, és gyakran a tinik is idegenkednek a kényes témától. Pedig ez a beszélgetés rengeteget számít: a fiatalok ennek segítségével hoznak meg fontos, akár egész életükre kiható döntéseket. Igenis fontos, hogyan kommunikálnak a témában a szülők" – mondja a kutatást vezető Laura Widman professzor.
A szakember szerint fontos tudatosítani a szülőkben, hogy a nemi úton terjedő betegségek, pl. a HIV és a HPV abszolút megelőzhetőek, ennek ellenére mégis gyakoriak napjainkban is. A szülői "hegyi beszéd" nem falra hányt borsó, amennyiben a szülő őszintén és türelmesen leül beszélgetni a szexről a gyerekkel.

Noha az összefüggés az őszinte beszélgetés és a késleltetett szexuális aktivitás között egyértelműen kimutatható, ok-okozati összefüggést a szakemberek nem tudtak egyértelműen meghatározni.

Forrás: www.mipszi.hu 
Kép: Courtney Carmody
 / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja