SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt tanár leszel

Családinet [cikkei] - 2018-01-17
Hogyan lesz valakiből tanár? Előfordul, hogy csak úgy, a véletlenek sorozatából, de sokan gyerekkoruk óta készülnek a feladatra és szentül hiszik, hogy az egyik legnemesebb hivatást választják, amivel irányt mutathatnak a felnövekvő nemzedéknek. Persze a média és még a közbeszéd is attól hangos, hogy miért rossz és nehéz ma tanárnak lenni, de ha a helyzet valóban csak ilyen sötét és negatív lenne, nem csinálnánk ennyien.
Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt tanár leszel

Nézzük, mit mondanak gyakorló pedagógusok, mi az, amit mindenképpen gondolj át, mielőtt végleg emellett a pálya mellett teszed le a voksod.
 

Beszéled a fiatalok nyelvét?

Ahhoz, hogy szót érts a felnövekvő nemzedékkel, érdemes értened őket, a motivációikat, vágyaikat, dinamikájukat. Ez pályakezdőként – a kis korkülönbség miatt – még könnyűnek tűnhet, de az idő előrehaladtával egyre nagyobb erőfeszítést és odafordulást igényel ez a dolog. De hidd el, megéri, szeretettel és bizalommal fogják ezt meghálálni neked.
 

Elég magabiztos vagy?

Az a tanár, aki gyakran mondja, hogy nem tudom, hamar hiteltelenné válik. Ez nem jelenti azt, hogy a te tudásod felülmúlhatatlan, de törekedned kell arra, hogy a tananyagból ne tudjanak zavarba hozni! A túlzott magabiztosság ugyanakkor visszatetsző lehet. Diákjaid is tudják, látják, hogy fiatal vagy, miközben önkéntelenül is tisztelik azokat a pedagógusokat, akiket alázatosnak látnak. Ne félj bevallani, ha úgy érzed, hibáztál és ne félj segítséget kérni tőlük olyan kérdésben, amelyben ők járatosabbak nálad!
 

Van humorérzéked?

A „sótlan” tanár rövid úton válik a poén tárgyává. A nevetés viszont sok nehézségen átsegít. Kellő humorérzékkel sok nehéz pillanatot fogtok együtt könnyedén átvészelni. Ráadásul a következetesség nem egyenlő a (bús)komorsággal. Egy kedélyes emberrel jobban szeretünk együtt lenni, mint olyasvalakivel, aki folyton búvalbélelt. Miért lenne ez másképp a diákoknál?
 

Nyomás alatt is tudsz-e teljesíteni?

Vannak a tanévnek olyan szakaszai, amikor garantáltan nem fogod tudni, hol áll a fejed. Kis rutinnal ezeket az időszakokat is könnyebben lehet kezelni, de sokszor még az „öreg rókák” is úgy érzik magukat, mint egy-egy „nyugodt családi ebéden karácsonykor”. Bizonytalanságodat azonban rögtön megérzik diákjaid, ezért – lévén, hogy a pedagógus szakma igen nagy felelősség – nem engedheted meg magadnak, hogy teljesen szétess.


Empatikus ember vagy?

Ez az egyik alapkérdés minden olyan szakma esetében, ahol más emberekkel kell foglalkozni, kapcsolatban lenni. Fontos, hogy hatékonyan tudj dolgozni a gyerekekkel, a kollégákkal és természetesen a szülőkkel is. Ebben és a bizalom kialakításában is nagyon fontos az empátia, mely egy magasabb minőségű együttdolgozáshoz, együttneveléshez vezet.
 

Szeretsz tanulni?

A pedagógus egy percig sem hagyhatja abba a tanulást. Minden óráról, foglalkozásról kijövet van valami, amiről tudjuk, legközelebb máshogy kell csinálnunk. Tanárként tagja leszel egy óriási közösségnek, mely csak lassacskán eszmél arra, hogy mekkora erő is rejlik a közös munkában. A digitális világ térhódításának köszönhetően egyre többen osztják meg gondolataikat, ötleteiket, módszereiket vagy eszközeiket ingyen és bérmentve, azért, hogy a közösség többi tagja is élhessen a lehetőségekkel. Ne légy rest, tanulj a többiektől, tanulj a gyerekektől!
 

Meg tudod osztani a figyelmed?

Talán nem kell külön elmagyarázni, hogy ez miért szükséges. Ha szeretnél az eltérő képességek és érdeklődési körök figyelembe vételével, differenciáltan tanítani az egyéni tanulási útvonalak megtalálása érdekében; ha szeretnél minden kérdésre és igényre válaszolni; ha szeretnél felkészült tanár lenni, aki naprakész az adminisztrációval, minden diákjával kapcsolatban „képben van”, soha nem késik, és nem felejt el semmit, akkor nem árt, ha képes vagy a szórt figyelemre. Ne aggódj, ez is fejleszthető.

Persze ezek a kérdések csak a felszínt kapargatják, és támogató jelleggel próbálnak elgondolkodásra bírni bárkit, aki érdeklődik a szakma iránt. Nem csak ezen múlik, hogy jó tanár leszel-e és szívvel-lélekkel csinálod majd.

Ha pályakezdő vagy, íme, néhány jó tanács, melyeket nem árt szem előtt tartanod: Tippek kezdő pedagógusoknak (nem csak) tanévkezdésre

Forrás: neteducatio.hu
Fotó: Vgrigas / https://commons.wikimedia.org/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja