SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan segíthetünk a kamaszunknak, hogy több legyen az önbizalma? - 4 gyakorlati tipp

Családinet [cikkei] - 2024-08-08
A kamaszkor az önismeret és az önértékelés kialakulásának egyik legfontosabb szakasza. Ebben az időszakban a fiatalok intenzív belső változásokon mennek keresztül, miközben próbálják megtalálni helyüket a világban és saját magukat elfogadni. Szülőként ebben a folyamatban való támogatás kulcsfontosságú, hiszen az önértékelés és az önbizalom alapjai, melyeket ebben az időszakban lefektetnek, hosszú távon meghatározhatják a fiatalok boldogságát és sikerességét.
Gyakorlati példákat mutatunk, melyek segíthetnek abban, hogy a kamasz önértékelése és önbizalma fokozatosan erősödjön, miközben a szülő is aktívan részt vesz ebben a fontos fejlődési folyamatban.
Hogyan segíthetünk a kamaszunknak, hogy több legyen az önbizalma? - 4 gyakorlati tipp


Az önértékelés jelentősége

Az önértékelés azt tükrözi, hogyan látjuk és értékeljük saját magunkat. Magában foglalja az önbizalmat, az önképet és az önelfogadást. Az egészséges önértékelésű kamaszok jobban képesek szembenézni a kihívásokkal, kitűzni és elérni céljaikat, valamint fenntartani egészséges kapcsolatokat másokkal​.
 

Hogyan segíthetünk a kamaszunknak, hogy több legyen az önbizalma?
 

1. Pozitív visszajelzés és bátorítás:

A kamaszok önértékelésének erősítéséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen megerősítést kapjanak szüleiktől. Fontos, hogy a dicséretek személyesek legyenek, és ne csak a teljesítményre, hanem a személyiségükre is vonatkozzanak. Például: „Nagyon büszke vagyok rád, hogy ilyen gondoskodó barát vagy”​.

Gyakorlati tipp: Minden nap találjunk alkalmat arra, hogy dicséretet mondjunk gyermekünknek. Ez lehet valami egészen apróság is, például hogy segített a házimunkában, vagy hogy jól kezelte egy nehéz helyzetet az iskolában. Fontos, hogy a dicséret specifikus legyen, és az erőfeszítéseit hangsúlyozza, nem csak az eredményeket. Például: "Nagyon tetszett, ahogy kitartottál a matek feladatok megoldásában, még akkor is, amikor nehéznek tűntek." Ezzel erősíthetjük azt az érzést, hogy értékeljük őket, és hogy önmagukban is értékesek, függetlenül az eredményeiktől.


2. Önelfogadás elősegítése:

Az önelfogadás az önértékelés egyik alapköve. Segítsünk kamaszainknak abban, hogy elfogadják és szeressék magukat olyannak, amilyenek, még akkor is, ha hibáznak. Fontos, hogy megtanítsuk nekik, hogy a hibák és kudarcok az élet természetes részei, és ezekből lehet tanulni​.

Gyakorlati tipp: Vezessünk be egy "pozitív énkép" gyakorlatot a család mindennapjaiba. Kérjük meg kamaszunkat, hogy minden este írjon le három dolgot, amit aznap értékel magában, függetlenül attól, hogy ezek személyiségjegyek, cselekedetek vagy gondolatok. Ez segít nekik abban, hogy felismerjék saját értékeiket és erősségeiket, és fokozatosan elfogadják magukat olyannak, amilyenek​.


3. Egészséges kapcsolatok támogatása:

A baráti kapcsolatok nagy hatással vannak a kamaszok önértékelésére. Bátorítsuk őket arra, hogy olyan barátokat válasszanak, akik tisztelettel bánnak velük, és kerüljék azokat, akik negatívan befolyásolják őket. Emellett támogathatjuk őket abban is, hogy különböző közösségekben, például sport- vagy művészeti csoportokban találjanak új barátokat​.

Gyakorlati tipp: Szervezzünk közös programokat, ahol a kamaszunk elhozhatja barátait is. Ez lehet egy hétvégi kirándulás, egy közös főzés vagy akár egy társasjáték est. Az ilyen alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy megismerjük a barátait, és támogassuk őt abban, hogy olyan emberekkel legyen körülvéve, akik pozitívan hatnak rá. Emellett a közös programok erősíthetik a családi kötődéseket is​.


4. Aktív hallgatás és bevonás:

Kamaszaink véleményének meghallgatása és figyelembe vétele segít abban, hogy érezzék: fontosak számunkra, és számít a véleményük. Ezzel nemcsak az önbizalmukat erősítjük, hanem segítünk nekik abban is, hogy magabiztosabban vállalják önmagukat​.

Gyakorlati tipp: Adjunk kamaszunknak napi 10-15 percet, amikor teljes figyelmünket neki szenteljük. Ebben az időben tegyük félre a telefont, a számítógépet, és hallgassuk meg őt anélkül, hogy közbevágva tanácsot adnánk. Kérdezzük meg, hogy érzi magát, mi történt aznap, és próbáljuk megérteni a nézőpontját. Ez az időszak segít abban, hogy gyermekünk érezze: fontos számunkra, és számít a véleménye.


További segítség igénybevétele:

Ha azt érezzük, hogy kamaszunk önértékelése komoly problémákkal küzd, érdemes szakember segítségét kérni. Egy tapasztalt pszichológus vagy tanácsadó segíthet abban, hogy fiatalunk megtalálja az utat az önelfogadáshoz és az egészséges önértékeléshez​.


A kamaszkor kihívásokkal teli időszak lehet mind a fiatalok, mind a szüleik számára. Azonban azzal, hogy tudatosan támogatjuk kamaszainkat önértékelésük és önbizalmuk fejlesztésében, hosszú távon hozzájárulhatunk ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. Ne feledjük, hogy az elfogadás és a szeretet a legerősebb eszközök, amelyeket adhatunk nekik ezen az úton.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Súlyosbodó visszérhelyzet nyáron? Így előzhetjük meg

Minél magasabb a hőmérséklet nyáron, annál kevesebb ruhát hordunk. A lenge öltözet vagy fürdőruha viselete azonban nem mindenki számára felszabadító érzés. Sokan küzdenek ugyanis visszerekkel, amelyek a melegben még feltűnőbbé válnak és gyakran fájdalmasak. A Budai Egészségközpont érsebész főorvosa, dr. Barta László összefoglalja a visszérrel kapcsolatos tüneteket, a leghatékonyabb megelőzési módszereket és a kialakult betegség kezelési lehetőségeit.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Célba ért: 1993 km-t tekert Szentestől Párizsig az olimpiára Laci bácsi, a 80 éves nyugdíjas tesitanár

Cseuz László 16 nap alatt érkezett meg Párizsba, a nyári olimpiai játékok helyszínére péntek délután.
Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Szabad-e hepatitiszes betegnek alkoholt innia?

Az alkohol alapvetően toxikus hatással bír a májra, és a korábbi, szívesen hangoztatott mondásokkal ellentétben, mára bebizonyosodott, hogy nincs is még egészségesnek mondható alkoholmennyiség. Mindez nem jelenti azt, hogy alkalmanként nem lehet koccintani egy-egy pohárral, de májbetegséggel élőknek nagyon körültekintőnek kell lenniük ezen a téren. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus arról beszélt, van-e olyan mennyiség, amit még elfogyaszthatnak a hepatitiszes betegek, befolyásolja-e ez a kezelést, illetve milyen tünetek esetén kell mindenképpen orvoshoz fordulni.
A szerkesztő ajánlja