SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészségtelen ételek - ezt eszik gyermekeink?

Kókai Kata [cikkei] - 2004-09-15
Szinte naponta látni gyermekeket, akik kólás üveget szorongatnak a kezükben, és szinte falják a csokoládét. Tudjuk-e egyáltalán, mit adunk gyermekeinknek?
Egészségtelen ételek - ezt eszik gyermekeink?

Lustaságból mérgezzük gyermekeinket? Vagy mert nincs pénzünk az egészséges ételekre? Egy kicsit talán mindkettő igaz.

Kóla: 24 óra alatt képes feloldani egy tejfogat, az autó fényezését pedig szinte percek alatt lemarja. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik több üdítő is.
Csokoládé: hazánkban egyre több gyermeket érintenek a túlsúly miatt kialakuló szív- és vérnyomásproblémák.
Előre csomagolt/szeletelt felvágottak: szinte kivétel nélkül tartalmaznak tartósítószereket, melyek akár allergiás reakciót is kiválthatnak.

Emlékszem, amikor kisiskolás koromban édesanyám minden reggel gondosan elkészítette a szendvicseket, amiket magammal vittem az iskolába. Csoki, kóla, sütemény szinte soha nem szerepelt az "étlapon", de helyette mindig kaptam friss gyümölcsöt.
Ezzel szemben ma a legtöbb gyerek megkapja a zsebpénzét, amiből aztán kedvére vásárolhat reggelit. Ez pedig általában nem friss zöldség, gyümölcs. 
Rászoktatjuk gyermekeinket az egészségtelen életmódra

Sok édesanya "rászoktatja" gyermekét az egészségtelen életmódra. Nem ér rá, vagy egyszerűen nem akar időt szakítani arra, hogy tudatosan táplálkozzon. Persze gyakran próbáljuk belediktálni csemeténkbe a főzeléket, több-kevesebb sikerrel: A legjobb módszer, ha mi magunk jó példát mutatunk. 
Ha gyermekünk látja, hogy naponta eszünk gyümölcsöt, és mindig szakítunk legalább negyed órát az aktív testmozgásra, kevésbé fog tiltakozni, ha ő is hasonló feladatot kap.

Az egészséges életmód túl drága nekem

Mi lehet drágább az életünknél? Sokan úgy gondolják, az egészséges- vagy bio életmód megfizethetetlenül drága. Pedig nem kell jobban kinyitni a pénztárcát: egyszerűen csak más kerül a bevásárló listára.
Ha mirelit hasábburgonya helyett veszünk 1-2 kiló friss zöldséget, máris tettünk valamit az egészségünkért.
Egyszerű fejszámolás: egy üveg kóla drágább, mint az ugyanolyan mennyiségű ásványvíz, mely sokkal egészségesebb. Egy csokoládé ára minimum fél kiló gyümölcsöt tesz ki.

Néhány tipp a változtatáshoz

- Ha a húsokat és a zöldségeket zsiradék nélkül pároljuk, sokkal puhábbak lesznek, és megőrzik vitamintartalmuk jelentős részét, kevésbé hizlalnak. Ez egyáltalán nem jelent többletköltséget.

- Szénsavas, színezett üdítők helyett vásároljunk ízesített ásványvizet.

- Vásárláskor mindig nézzük meg a dobozon feltüntetett összetételt: a tartósítószer mentes- és természetes anyagokkal tartósított élelmiszerek egyáltalán nem drágábbak egészségtelen társaiknál.

- A felvágottat mindig pultról kérjük, így szinte biztos, hogy friss élelmiszert kapunk. Az előre csomagolt felvágottak nagy része több tartósítószert is tartalmaz.

FONTOS: "egészséges életmód" címszó alatt semmit nem szabad megvonni egy gyermektől, mert akkor kényszernek érzi jóakaratunkat. Mindent szabad enni, a kulcsszó: mértékkel. Fontos, hogy ételeink túlnyomó részben a lehető legtermészetesebbek legyenek, de elengedhetetlen, hogy néha engedjünk a csábításnak: így lesz igazán élvezhető a majszolás, és soha nem érezzük majd kellemetlennek a helyes életmódot.

 

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja