SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért maradnak le a diákok már év elején?

Családinet [cikkei] - 2013-01-11
Azt gondolnánk, hogy ha gyermekünk elkezdi az iskolát szeptemberben, akkor "tiszta lappal" indul, tele energiával, és úgy gondoljuk, hogy most sokkal jobban fog tanulni, mint tavaly.
Ennek ellenére, mikor megkapja az első jegyeket a kisdiák, furcsán nézünk az ellenőrzőre, mivel nem a legjobb jegyet kapja. Ekkor felmerülhet a kérdés bennünk, hogy: de hiszen most kezdte az iskolát, és még alig tanultak valamit, de máris rossz jegyeket szerez? Akkor mi lesz később?
Miért maradnak le a diákok már év elején?

Mi lehet az oka annak, hogy már év elején elakad a tanuló és nem érti a tanultakat?

 
Sokéves tanítási és korrepetálási tapasztalat alapján az, hogy nem azzal az évfolyam anyagával van a probléma amit éppen tanul, hanem egy - vagy akár több - korábbi évfolyam anyagával.
Ezt be is bizonyította az 2012 nyarán készült Tantaki pótvizsga felkészítő program, aminek a keretében kiderült, hogy a diákok sokkal korábbi anyagokból voltak lemaradva. Például az egyik diák 5. osztályos matematikából bukott meg, de még a szorzótáblát sem tudta, tehát a 2. osztályos tananyaghoz kellett visszamennie és bepótolnia a hiányosságokat.
 
Tehát miért maradnak le a diákok már a tanév elején?
 
Azért, mert az előző évben már felszedtek némi lemaradást, hiányosságot, és azt nem pótolták például a nyári szünetben. És ha úgy kezdjük el a tanévet, hogy néhány dolgot nem értünk, akkor bizony a következő tananyagokat sem fogjuk tudni teljesen megérteni.
 
Például, ha valaki nem teljesen tanulta meg a szorzótáblát, akkor nem fogja tudni megoldani az egyenleteket sem, mivel rosszul fog számolni. És hiába magyarázzuk neki az egyenleteket, ha ő már a szorzótáblánál van elakadva. 
 
Mi a megoldás?
 
Természetesen az, hogy visszamegyünk az anyagban oda, ahol elakadt, és bepótoljuk azt a témakört, amit nem értett meg a gyerek. Csak ezek után haladunk tovább.
 
Ha ezt a szabályt betartjuk, akkor az iskolakezdés és a tanév eleje már nem lesz olyan fájdalmas, és nem születnek rossz jegyek.
 
Hogyan pótoljuk be a lemaradást?
 
Ha Te, mint szülő felismerted, hogy gyermekednek egy vagy akár több évre visszamenő hiányosságai vannak egy-egy tantárgyból, akkor több megoldást is választhatsz ennek megszüntetéséhez és a hiányzó tudás pótlásához. Taníthatod akár Te is, ha van rá elég időd és energiád. Vagy elküldheted gyermeked/gyermekeid magántanárhoz - még ha nem is fog eleinte rajongani az ötletért, hidd el, megéri!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja