SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"A gyerekeim ihatnak kávét, bármit ehetnek, és lehetnek az esőben mezítláb"

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-02-23
A négygyermekes édesanya úgy gondolja, az a legjobb nevelési elv, ha nem korlátozza a gyerekeit semmiben.
"A gyerekeim ihatnak kávét, bármit ehetnek, és lehetnek az esőben mezítláb"

/Kiemelt képünk illusztráció/

Arra buzdítja gyermekeit, hogy játsszanak az esőben

Mara Doemland sajátos nevelési elveket alkalmaz: nem állít fel korlátokat a gyerekei számára. Így például bármit ehetnek, bármilyen ruhát felvehetnek, ihatnak kávét, sőt, járhatnak mezítláb is. 

Az anya maga is szeret mezítláb közlekedni, és ezt megengedi a gyerekeinek még a házukon kívül is. 

Arra bíztatja őket, hogy nyugodtan játsszanak az esőben. Szerinte ha megszabná, hogy mit ehetnek, akkor nem ennének annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint így. 

Ezért semmit nem kényszerít rá a gyerekeire.
 


 

Teszi mindezt azért, mert szerinte így lesznek boldogok.


Megengedte a lányának, hogy leborotválja a haját

Az anya azt mondja, számára csak az a fontos, hogy gyerekei boldogok legyenek, ezért még azt is megengedte a lányának, Emmynek, hogy leborotválja a haját. De a fiainak is megengedi például, hogy hordjanak rózsaszín ruhát, ha épp ahhoz van kedvük. 

"Hagyom, hogy mezítláb járjanak, ha nem túl forró az aszfalt. Azt is megengedem, hogy kávét igyanak, ha meg akarják kóstolni. Ha esik az eső, mindannyian kint játszunk az esőben. Nagyon felszabadító érzés, és persze mellette minden csupa kosz lesz” – mondta az anya.

 

Eleinte szigorú volt, de aztán rájött, hogy az nem vezet semmi jóra

Azt mondja, hogy amikor 19 éves korában megszületett a lánya, akkor először nagyon szigorú anya volt - de aztán rájött, hogy a szabadelvű nevelésnek köszönhetően gyerekei sokkal egészségesebben étkeznek. Ehetnének egész nap édességet, mégsem azt választják. 

De az öltözködésüket sem befolyásolja. 

"Azt szeretnénk, hogy jól érezzék magukat, ezért azt hordhatják, ami boldoggá teszi őket. Emmy leborotválta a haját, és jelenleg kizárólag fekete, túlméretezett ruhákat visel. Azt is hagyjuk, hogy a fiúk lányruhákat viseljenek, ha akarnak" - mondta az anyuka. 
 


Ahogy arra sem kényszeríti a gyerekeit, hogy osztozzanak a játékokon. 

"Felnőttként sem mindig akarunk megosztani dolgokat, ezért nem hiszem, hogy a gyerekeket erre kellene kényszerítenünk.”

A gyerekek még homokot is ehetnek, ha éppen azt szeretnének. 

"Nem akadályozom meg őket abban, hogy homokot egyenek, majd maguktól rájönnek, hogy az nem ennivaló" – mondja az édesanya.
 


Doemland nevelési elveit érdekességként, és nem követendő példaként mutattuk be. Soha ne hagyd gyermekeid felügyelet nélkül, és csak az életkorának megfelelő tevékenységeket végezzen egyedül. Szakértők a homok fogyasztását sem javasolják, mert többek között számos baktériumot és akár állati ürüléket is tartalmazhat.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja