SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A következetesség varázsa: így hat gyermekedre, ha kiszámíthatóak a szabályaid és kitartasz a döntéseid mellett

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-22
A következetes szülők nem élnek a komoly büntetés és a fenyegetés eszközével sem, helyette pozitív megerősítést és érvelést alkalmaznak - de a legfontosabb, hogy a szabályok kiszámíthatók, a "nem" az mindig "nem". A következetesség azonban nem azt jelenti, hogy a szülő nem lehet rugalmas egyes helyzetekben.
A következetesség varázsa: így hat gyermekedre, ha kiszámíthatóak a szabályaid és kitartasz a döntéseid mellett

Ilyen hatással van a gyerekekre a következetesség

Ha a szülő egyszer ezt mondja, máskor meg azt, nem tart ki a döntései mellett, akkor a gyerek összezavarodik: nem érti, hogy amit egyszer lehetett, azt máskor miért nem. Ha a szülő következetlen, akkor a gyerek nem érzi magát biztonságban, egy belső bizonytalanság alakul ki benne. 

Ellenben ha legalább az egyik szülő következetes, akkor nagyobb biztonságban érzi magát, ami kihat a viselkedésére is: nyugodtabb lesz és kiegyensúlyozottabb, hiszen tudja, hogy milyen viselkedéséért járhat dicséret, és mik azok a szabályok, amiket be kell tartania. 

Ebben az esetben pontosan tisztában van a gyerek azzal is, hogy a tetteinek következménye van, vagyis ha valamilyen szabályt nem tart be, akkor milyen következményekkel kell számolnia.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy büntetés helyett érdemes a következményekre tanítani a gyereket, és inkább pozitív megerősítéssel neveljünk - persze nem agyondicsérve a gyereket. Csak olyan dolgokért dicsérjük meg, amik valóban az életkorának megfelelők, azért például nem kell, mert eszik, iszik, stb.

A következetes szülők tehát nem élnek a komoly büntetés és a fenyegetés eszközével sem, helyette pozitív megerősítést és érvelést alkalmaznak. 

Gyarmati Rita pszichológus azt mondja, vannak olyan helyzetek, amikor a szülő egyszerűen nem engedhet, mert azzal veszélybe sodorja a saját gyerekét. 

"Például kést nem adok kisgyerek kezébe, erről nem is nyitok vitát. Vagy megfogom a kezed, ha átmegyünk az úttesten, mert én vagyok a felnőtt és az én felelősségem, hogy biztonságban tartsalak" - mondja a szakértő és hozzáteszi: 

"A szabályok azért vannak, hogy keretet adjanak a gyereknek. Tudja, hogy ha megszegi a szabályokat, akkor az milyen következménnyel jár.

Ha csak úgy mondom, hogy jaj, tudod, hogy nem szabad enni a kanapén, vagy határozottam rászólok, hogy nem eszünk a kanapén, aközött óriási a különbség" - teszi hozzá Gyarmati Rita pszichológus. 

A következetesség azonban nem azt jelenti, hogy a szülő nem lehet rugalmas egyes helyzetekben. Ha például a kamasznak szerelmi bánata van, akkor adott esetben meg lehet engedni neki, hogy egy napot hiányozzon az iskolából. Vagy ha beteg a kicsi, akkor nézhet több mesét, stb. 
 

Azok a gyerekek, akik következetes szülők mellett nőnek fel:
 

  • gyorsabban önállósodnak
  • könnyebben beilleszkednek a közösségbe
  • jobban teljesítenek az iskolában
  • bátrabbak
  • jobban tudnak önmaguk lenni, mert nem kell egyes helyzetekben másképp viselkedniük
  • igazságosabbak
  • barátságosabbak
  • kevésbé jellemző rájuk a szorongás, antiszociális viselkedés és később a függőségek kialakulása. 


Érdemes arra is figyelni, hogy a szülő magával szemben is következetes legyen, ezzel is jó példát mutatva. Ha a gyerekétől elvár valamit, azt ő maga is tartsa be. 

Ha eddig nem volt az erősséged a következetesség, ne aggódj: sosem késő ezen változtatni. Gyermekeden pedig egészen hamar meg fogod tapasztalni a változást: nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, hiszen biztonságban fogja érezni magát. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja