SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fejlődés elmaradásának hátterében a következetlen szülői magatartás is állhat

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-06-05
A következetes szülői viselkedés segít a gyerekeknek értelmezni a világot, melyben biztonságban érezhetik magukat és fejlődhetnek. Ha azonban a szülő nem következetes a gyereknevelésben, annak számos negatív hatása lehet a gyerekre és az egész családra nézve is.
A fejlődés elmaradásának hátterében a következetlen szülői magatartás is állhat

Miért fontos a következetesség?

Talán az egyik legfontosabb dolog, amire szülőként törekednünk kell, az a következetesség. 

A következetesség azért is nagyon fontos a gyereknevelésben, mert:

  • Biztonságot nyújt: A következetesség biztonságot és stabilitást nyújt a gyerekeknek, és segít nekik megérteni a világot.
  • Korlátokat állít fel: segít az egyértelmű határok kialakításában és fenntartásában. Ha a gyerekek tudják, hogy mire számíthatnak, könnyebben megértik és elfogadják a szülői korlátozásokat.
  • Segít a szabályok és értékek átadásában: A következetes viselkedési minták és elvárások segítenek megérteni a helyes viselkedést, megtanulni, hogy mi az, ami elfogadható és mi az, nem.
  • Erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot: segíti a kölcsönös bizalmat és megértést, valamint erősíti a kapcsolatot a szülő és a gyerek között. 


Mikor lehetünk megengedőbbek?

Gyarmati Rita tanácsadó szakpszichológus a Családinetnek elmondta, hogy bár a következetesség kulcsfontosságú a gyereknevelésben, mégis vannak olyan helyzetek, amikor a szülőknek lehet kicsit rugalmasabbnak lenniük, például:

  • Betegség esetén: Amikor a gyerek beteg, fontos lehet, hogy a szülők a szokásosnál egy kicsit megengedőbbek legyenek. Ilyenkor például nyugodtan nézhet egy kicsit több mesét, mint amennyit máskor szabad neki. Ha pedig valamilyen lelki fájdalom gyötri, például szakított a szerelmével, akkor is lehetünk egy kicsit elnézőbbek vele a szabályokkal kapcsolatban. 

  • Különleges alkalmakon: Például egy születésnapon vagy más ünnep alkalmával lehetünk egy kicsit rugalmasabbak a szabályokkal kapcsolatban. Például tovább maradhat fent, vagy ehet egy kicsit több édességet. 


Példák a következetes szülői viselkedésre

  • Egyértelmű elvárások kommunikálása a gyerek felé: Például, amikor a szülők minden héten ugyanazokat a házimunkákat várják el a gyerekektől, és egyértelműen kommunikálják feléjük az elvárásaikat.

  • Állandó következmények: a gyerek mindig ugyanazokkal a következményekkel szembesül, ha nem tartja be a szabályokat.

  • Pozitív példaadás: amikor a szülők mindig követik ugyanazokat az értékeket és viselkedési normákat, amelyeket a gyerekektől is elvárnak.
     

Bizonytalanság, feszültség, fejlődési késések: ezek mind bekövetkezhetnek, ha a szülő nem következetes a gyereknevelésben

Ha azonban a szülő nem következetes a gyereknevelésben, az többféle negatív hatást is eredményezhet: 

  • Bizonytalanság és zavarodottság: Ha a szülő nem következetes az elvárások és korlátok tekintetében, akkor a gyerekek bizonytalannak és zavarodottnak érezhetik magukat. Nem tudják, hogy mire számíthatnak, és hogy melyik viselkedés elfogadható vagy elfogadhatatlan.
  • Határok áthágása: A következetlenség arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy átlépjék a határokat, mivel nem érzik úgy, hogy azok szilárdak lennének.
  • Feszültség a családban: A következetlenség gyakran feszültséget és konfliktusokat eredményezhet a családban, mivel a gyerekek és a szülők közötti elvárások és szabályok nem világosak vagy egyértelműek.
  • Fejlődési késések: A következetlenséggel sokszor mi magunk késleltetjük a gyerekeink fejlődését és tanulását. Ha ugyanis nincsenek egyértelmű és következetes elvárások az életében, akkor nehezebb lehet számára elsajátítani a felelősségteljes viselkedést, az önuralmat és más fontos készségeket.
  • Szülő-gyerek kapcsolat romlása: Ha a szülő nem következetes, az megtörheti a bizalmat is. A gyerekek úgy érezhetik, hogy nem vehetik komolyan a szüleiket és elveszíthetik a tiszteletüket irántuk.

A következetesség a gyereknevelés egyik alapköve, amely segít a gyerekeknek biztonságban és értékesnek érezni magukat, miközben megértik a világ működését. Az egyértelmű elvárások és stabil korlátok megteremtik azt a környezetet, amelyben a gyerekek szabadon fejlődhetnek és tanulhatnak.

Fontos azonban emlékezni arra, hogy a következetesség nem egyenlő a merevséggel. A rugalmasság és az empátia szintén kulcsfontosságúak a gyereknevelésben. Találjuk meg az egyensúlyt a szilárd alapelvek és az egyéni helyzetekre való érzékeny reagálás között, így nemcsak a gyerekeink fejlődését segítjük elő, hanem egy erős, szeretetteljes családi köteléket is építünk.

A következetes szülői viselkedés hosszú távú előnyöket biztosít mind a gyerekek, mind a szülők számára. Legyen a célunk, hogy következetesek legyünk a mindennapokban, és ezzel stabilitást és biztonságot nyújtsunk gyermekeinknek, miközben támogatjuk őket az élet kihívásaiban.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja