SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jutalmazó nevelés: milyen hatása van annak, ha a gyereket folyton jutalmakkal motiváljuk?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-05-28
A szakemberek szerint a jutalmazó nevelés hatékony eszköz lehet a gyermekek pozitív viselkedésének megerősítésében, de fontos, hogy tudatosan és csak mértékkel alkalmazzuk. A hosszú távú eredmények érdekében a jutalmazó nevelést érdemes kombinálni olyan nevelési módszerekkel, amelyek támogatják a gyermekek belső motivációjának és önállóságának fejlődését.
Jutalmazó nevelés: milyen hatása van annak, ha a gyereket folyton jutalmakkal motiváljuk?

A jutalmazó nevelés előnyei és hátrányai

A jutalmazó nevelés egy olyan pedagógiai módszer, amely a pozitív megerősítésre épít. A módszer alkalmazásakor a szülők és pedagógusok jutalmakat használnak, hogy ösztönözzék a gyerekeket a megfelelő viselkedésre. Ez lehet szóbeli dicséret, vagy valamilyen kisebb tárgyi jutalom is, például matricák:

  • Ha egy gyermek rendszeresen elvégzi a házi feladatát, a szülők dicsérettel és kis jutalmakkal (pl. matrica, extra játékidő) ösztönözhetik őt.
  • Az óvodában a pedagógusok matricákat vagy apró ajándékokat adhatnak a gyerekeknek, ha azok segítenek társaiknak vagy betartják a szabályokat.

Ez a nevelési stílus számos vitát váltott ki még a szakemberek között is, hiszen előnyei és hátrányai is vannak.
 

A jutalmazó nevelés előnyei
 

  1. Motiváció: A jutalmazás ösztönzőleg hat a gyermekekre, és növeli a belső motivációjukat, hogy később is jó viselkedést tanúsítsanak.
  2. Önbizalom növelése: A pozitív visszajelzés és elismerés növeli a gyerekek önbizalmát és önbecsülését.
  3. Erősebb szülő-gyermek kapcsolat: A jutalmazó nevelés során kialakuló pozitív élmények erősítik a szülő-gyermek kapcsolatot.
  4. Szociális készségek fejlődése: A jutalmak segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy megtanulják, mely viselkedések elfogadhatóak és melyek nem, ezáltal pedig fejlődnek a szociális készségeik.
     

Hátrányai
 

  1. Külső motivációra való támaszkodás: Ha csak a jutalmazásra építünk, akkor a gyerekek a külső jutalmakra támaszkodnak, és így nem alakul ki bennük a belső motiváció.
  2. Jutalomfüggőség: A gyerekek hozzászokhatnak a jutalmakhoz, és elvárhatják azokat minden egyes alkalommal, amikor jól viselkednek.
  3. Rövid távú megoldások: A jutalmazó nevelés gyakran rövid távú viselkedésváltozásokhoz vezethet, anélkül, hogy hosszú távon hatékony lenne.
  4. Elvárások kialakulása: A gyerekek a későbbiekben is elvárhatják a jutalmat minden jó cselekedetért.
     

Mikor érdemes használni a jutalmazó nevelést? 

Papp Györgyi pszichológus szerint a jutalmazó nevelést érdemes olyan helyzetekben alkalmazni, ahol azonnali és egyértelmű visszajelzésre van szükség.

Például amikor egy új viselkedésformát szeretnénk megerősíteni, vagy amikor egy nehéz szituációban a gyermeknek szüksége van extra motivációra. Azonban fontos, hogy a jutalmazást kiegyensúlyozzuk más nevelési módszerekkel, például a pozitív fegyelmezéssel és a példamutatással.
 

Rövid- és hosszú távú hatások
 

  • Rövid távú hatások: Gyors viselkedésváltozást eredményezhet, a gyerekek motiváltabbá válhatnak és jobban teljesíthetnek.
  • Hosszú távú hatások: Ha a jutalmazás rendszeres és megfelelően alkalmazott, segíthet a gyerekeknek belső motivációt kialakítani. Azonban túlzott használat esetén a hosszú távú hatások negatívak lehetnek, például jutalomfüggőség alakulhat ki náluk. 

Dr. Carol Dweck, a Stanford Egyetem pszichológia professzora szerint a jutalmazás hatékony lehet, de fontos, hogy a hangsúly a folyamatra és a fejlődésre helyeződjön, nem pedig a végeredményre. Dweck szerint a "growth mindset" (fejlődési szemlélet) kialakítása a legfontosabb, ami azt jelenti, hogy a gyerekek megtanulják értékelni a kitartást és a tanulási folyamatot is, nem csak a végeredményt.

Egy másik szakember, Dr. Alfie Kohn, a "Punished by Rewards" című könyv szerzője, kritikus a jutalmazó neveléssel szemben. Kohn úgy véli, hogy a jutalmazás manipulálja a gyermekeket, és hosszú távon káros lehet, mert csökkenti a belső motivációt és a valódi érdeklődést a tanulás iránt.
 

Ilyen nevelési módszerekkel érdemes kombinálni a jutalmazó nevelést

A szakemberek szerint a jutalmazó nevelés hatékony eszköz lehet a gyermekek pozitív viselkedésének megerősítésében, de fontos, hogy tudatosan és csak mértékkel alkalmazzuk. A hosszú távú pozitív eredmények érdekében a jutalmazó nevelést érdemes kombinálni olyan nevelési módszerekkel, amelyek támogatják a gyermekek belső motivációjának és önállóságának fejlődését. 

Ezek a módszerek lehetnek: 

1. Pozitív fegyelmezés

A pozitív fegyelmezés célja, hogy a gyermekek megtanulják a helyes viselkedést anélkül, hogy büntetést alkalmaznánk. Ez a módszer segít a gyermekeknek megérteni a szabályok és határok fontosságát, és megtanulják, hogyan kezeljék az érzelmeiket és konfliktusaikat.

Előnyei:

  • Fejleszti a gyermekek problémamegoldó készségeit.
  • Erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot.
  • Hosszú távon belső motivációt alakít ki.
     

2. Példamutatás

A gyerekek gyakran tanulnak a szüleik és pedagógusaik viselkedéséből. Ha jó példát mutatunk a gyerekeknek, akkor a mi viselkedéseinket fogják lemásolni, átvenni. 

Előnyei:

  • A gyerekek valós példákat látnak a mindennapi viselkedésre.
  • Erősíti a családi és közösségi értékeket.
  • Elősegíti a belső motiváció kialakulását.
     

3. Érzelmi támogatás

Az érzelmi támogatás magában foglalja az empátiát, a figyelmet és az érzelmi intelligencia fejlesztését. Az érzelmi támogatás segíti a gyermekeket abban, hogy biztonságban érezzék magukat és magabiztosan kezeljék az érzelmeiket.

Előnyei:

  • Növeli a gyermekek érzelmi intelligenciáját.
  • Segít a gyermekeknek a stressz és a szorongás kezelésében.
  • Támogatja a szociális készségek fejlődését.
     

4. Ösztönzés és dicséret

Ösztönzéssel és dicsérettel segíthetjük a gyerekeket abban, hogy értékeljék a tanulás folyamatát és a kemény munkát.

Előnyei:

  • Elősegíti a fejlődési szemléletmódot.
  • Növeli a gyerekek önbizalmát.
  • Támogatja a kitartást és a szorgalmat.

A szóbeli dicséret az egyik leghatékonyabb és leggyakrabban alkalmazott formája a pozitív megerősítésnek, hiszen azonnali visszajelzést nyújt a gyereknek, és ezzel is segít megértetni vele, hogy mely viselkedésformák kívánatosak.

Papp Györgyi pszichológus azt javasolja, ahelyett, hogy általános dicséretet adunk, például: "Jó vagy!", legyünk konkrétak és részletezzük, hogy pontosan mit értékelünk a viselkedésében. Például: "Nagyon tetszik, hogy ilyen szépen megosztottad a játékaidat a testvéreddel!"

A szakember hangsúlyozza, hogy ne csak a végeredményt, hanem magát a folyamatot és a gyerek erőfeszítéseit is dicsérjük meg. Például: "Nagyon keményen dolgoztál ezen a rajzon, és látszik, hogy sokat fejlődtél!"
 

Példák a szóbeli dicséretre

  • "Nagyon büszke vagyok rád, hogy ilyen figyelmesen segítettél a nagymamádnak!"
  • "Remekül oldottad meg ezt a matematikai feladatot, látszik, hogy sokat gondolkodtál rajta!"
  • "Nagyon jól viselkedtél a játszótéren, amikor sorra kerültél, türelmesen várakoztál!"
     

5. Autonómia támogatása

Ha a gyerekeknek lehetőséget adunk a döntéshozatalra és a választásra, az segít nekik felelősséget vállalni a saját cselekedeteikért és megtanulni önállóan gondolkodni.

Előnyei:

  • Növeli a gyermekek önállóságát.
  • Segíti a kritikai gondolkodás fejlődését.
  • Elősegíti a belső motiváció kialakulását.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja