SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Unaloműzés

Családinet [cikkei] - 2006-07-19
A gyerekek már alig várták a tanév végét és a szünetet kezdetét. Ezzel szemben a szülők egy része azon problémázik, hogy hogyan oldja meg a nyárra a gyerek felügyeletét és azt, hogy ne unatkozzon, hasznosan töltse el az időt.
Unaloműzés

Bizony sok gyerek számára a nyári szünet egy idő után terhessé válik, mert egyszerűen nem talál magának elfoglaltságot. Szülőnek és gyereknek egy kis odafigyeléssel óriási élménnyé lehet tenni ezt a néhány hetet és mindez nem feltétlenül pénz kérdése. Űzzük el a gyerektől az unalmat!

Érdemes odafigyelni, hogy van-e az adott iskolában vagy egyházi közösségnél valamilyen foglalkozással egybekötött úgynevezett tábor. Ezek a táborok azért hasznosak, mert egyrészt lekötik a gyerekeket, biztosítottan jó társaságban vannak és a szülők megnyugtatására, vigyáznak rájuk. Ma már létezik kézműves tábor, néptáncos tábor, mese tábor és még számtalan a gyerekek számára érdekes foglalatosságot kínáló lehetőség. Ezek a táborok szakkör jellegűek és az esetek többségében a régi nyári napközi utódai, tehát helyben vannak, és a gyerek késő délutánra otthon, van. Ezek a többnapos vagy esetenként akár több hetes programok többnyire díjmenetesek vagy viszonylag alacsony költséget jelentenek. Érdemes érdeklődni az adott iskolában vagy óvodában a pedagógusoknál az ilyen lehetőségek iránt.

Ügyeljünk rá, hogy a szünet ideje alatt is legyen a gyereknek minden napra valamilyen feladata, amit kérjünk számon, hogy elvégzett-e. Például: locsolja meg a virágokat, mosogasson el, tisztítsa ki az akváriumot vagy a meglévő kis kedvenc helyét, takarítson ki a szobájában, sepregessen fel.

Sok helyen az ismerősök besegítenek egymásnak. Hol az egyik, hol a másik család vendégül látja a gyerekeket, ahol felügyelet alatt vannak. I lyenkor elmennek a gyerekekkel a közelbe kirándulni vagy csak egyszerűen helyben, lehetőleg a szabadban játszanak, vagy versenyeznek.

Néhány családnál az idősebb testvér, valamilyen rokon vagy a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre. Ilyenkor is fontos odafigyelni arra, hogy mivel tölti a gyerek az idejét. Minél több időt töltsön a szabadban, ne üljön a TV vagy a számítógép előtt!

Kérjük meg a gyereket, hogy fesse vagy rajzolja le akár nekünk vagy akár a nagyszülőknek valamilyen élményét vagy játékát! Jó játék ilyenkor a szabadban az ugróiskola, a különféle akadályversenyek, ahol van hely hozzá. Akadályverseny esetén segítsünk összeállítani az akadályokat, hogy ne okozzanak balesetet! Például: Két botot lenyomunk a földbe és rákötünk egy madzagot, amit vagy át kell ugrani, vagy úgy kell átmászni alatta, hogy ne érintse a versenyző. Lehet ásatni (!) egy pici árkot, amit át kell ugrani. Nagyobb gyerek vagy felnőtt felügyeletével nagy élmény, ha készítenek papírsárkányt, fából és papírból kishajót vagy szélkereket. A közösen készített művet ki is lehet festeni, fel lehet díszíteni. Nagyon szeretik a gyerekek! Nagyszerű hajtogatós könyvek vannak, melyeknek a segítségével önállóan is tudnak a csemeték hajtogatni.

Jó és hasznos elfoglaltságot jelent a gyurmázás, amit lehet só liszt és víz segítségével is készíteni. A megformázott figurákat száradás után ki is lehet festegetni. Lehet készíteni festett karton ajándékdobozt. A gyerekek nagyon büszkék rá, ha egy ilyen jól sikerült dobozban adhatnak valakinek ajándékot. Ha van otthon valamilyen nagy kartondoboz - ha nincs, lehet kérni a nagyobb üzletekben - lehet a papírdobozból mini babaházat készíteni. Vágni rá ajtót, ablakot, fel lehet díszíteni, ki lehet festeni. Jó elfoglaltság, amíg elkészül és utána is imádnak vele játszani a gyerekek. A házikót ki lehet tenni a teraszra, erkélyre, vagy ahol van, az udvarra.

Ha nyaralni megy a család, akkor se hagyjuk szegény gyereket unatkozni! Sok gyereknek annyi élménye van főleg a tengerparti nyaralásból, hogy az apukája újságot olvasott, az anyukája, pedig napozott. Használjuk ki azt az időt, amikor együtt van a család! Építsünk együtt homokvárat, tollasozzunk, vagy labdázzunk a parton. Óriási élmény a közös játék és hatalmas ajándék az együtt töltött idő!

www.nevelesitanacsok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

Nem akarta elvenni a telefont ősztől a diákoktól - felmentették a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát.
A szerkesztő ajánlja