SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a csecsemőjátékokról

Családinet [cikkei] - 2010-08-17
Az egyéves korig tartó csecsemőkor a leggyorsabb változások időszaka. Növekedésben, mozgásának és érzékelésének fejlődésében, valamint értelmének gazdagodásában viszonylag nagyobb utat tesz meg a gyerek e néhány hónap alatt, mint élete bármely későbbi szakaszában.
Fontos tudnivalók a csecsemőjátékokról
Biztonságos csecsemőjátékokKezdetben tekintetével követ mindent, ami mozog, később megfogja, vizsgálgatja, ami csak elérhető: saját testrészeit, környezetének tárgyait. Felfigyel minden változásra, mindent kitapasztal, egyre újabb és újabb mozdulatokkal kísérletezik. Ismerkedik a világgal és önmagával. E folyamatban a játék segíti fejleszteni gondolkodását és érzékelését, a játék által érti meg környezetét.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy már az egy hónapos csecsemő szereti nézegetni az ágya, bölcsője fölé rögzített, a légáramlatban enyhén himbálózó színes, fényes, vidám, mosolygós arcú figurákat. A műanyagból vagy a puha kitömött textilből készült kis játékok kézzel könnyen forgatható Biztonságos csecsemőjátékokállványon függnek. A legtöbb ilyen játék kellemes dallamot játszik, van olyan is, amely a baba síró hangjára kezd el forogni. A csecsemő tekintetét a hang és a mozgó tárgyak felé fordítja.
Nagyon jól fejleszti a látás- és hallásérzékelést. Fontos tudni, hogy e játékok nem a baba kezébe valók, ha már el tudja érni, illetve fel tud ülni, a játékot el kell távolítani a kiságyról. A baba kocsijára rögzíthetők a kocsicsörgők, amelyek műanyag, színes figurái általában rugalmas zsinórra vannak felfűzve. Ha a csecsemő már fel tud ülni, a kocsicsörgőt vegyük le a babakocsiról, nehogy a kisbaba nyakára tekeredjen a zsinór, mert az veszélyes lehet.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy hat hónapos kora táján a baba legnagyobb öröme, ha valamit megfoghat és a szájába vehet. Ilyenkor adhatunk neki több részből álló, szétszedhető műanyag játékot, csörgőt, puha, mosható anyagból készült állatot, babát. Ugyancsak a hat hónapos kor táján bújnak elő az első tejfogai, amely járhat olykor enyhe nyálzással, kisebb átmeneti nyugtalansággal és fájdalommal. E kellemetlen tüneteket enyhítik a puha, rugalmas rágókák.
 
 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a nem mérgező, nyálálló, puha és rugalmas, természetes gumi, műgumi vagy polietilén alapanyagú rágókákat a gyártók nem mindig javasolják kifőzni vagy más módon fertőtleníteni.
A rágókák rendszeres tisztítást igényelnek, amelyet a vásárlási tájékoztatóban megadottak alapján kell végezni. A gyártó által megadott tisztítási utasítást feltétlenül be kell tartani, mert egy nem főzhető, hőre lágyuló műanyagból készült rágóka a főzéssel tönkremegy.
A hűthető folyadékos rágókák a fognövekedés okozta fájdalom enyhítése mellett kellemesen hűtik a baba ínyét. Ezeket a rágókákat nem szabad a fagyasztóba tenni, csak a hűtőszekrényben hűthetők le, mert egy mélyhűtőből kivett rágóka fagyási sérüléseket okozhat. Célszerűen kettőt csomagolnak egybe, így felváltva hűthetők. A rágókában lévő folyadék steril, desztillált víz, amely nem szivároghat ki a rágókából.
 
Biztonságos csecsemőjátékok
Jó, ha tudjuk...
...hogy a csörgők keményebb, szintén nem toxikus műanyagból készülnek, leggyakrabban polietilén, polipropilén, polisztirol vagy akrilnitril-butadién-sztirol az alapanyaguk. A csörgők, csörgős rágókák méret- és formakialakítása lehetővé teszi a könnyű fogást és tartást, amely műveletek által a baba koordinációs képessége fokozatosan fejlődik.

 
Jó, ha tudjuk...
...hogy a csecsemők által kedvelt és tekintetüket megragadó pasztell színek mellett az erősebb piros, kék, zöld stb. színek is felfedezhetők e játékokon, amelyek ugyanolyan jól stimulálják a vizuális érzékelést, mint a világosabb színek. E játékok rázásakor kibocsátott csilingelő és csörgő hangok kiválóan alkalmasak a csecsemők hallásának fejlesztésére és ezen kívül jól szórakoztatják őket.
Biztonságos csecsemőjátékokA csörgők némelyikén elhelyezett változatos formájú és méretű kiemelkedések egyenetlenné teszik annak felületét, ez és a különféle szerkezetű, puha plüss vagy sima felületű textil anyagok felhasználása a csecsemő tapintó érzékelését fejleszti. A puha, kitömött textil csörgők könnyen tisztíthatók, általában gépben moshatók. A játékba varrt kezelési jelképsor vagy szöveges útmutató szerint kell azokat mindig mosni. A textil csörgők töltőanyaga az antiallergén tulajdonságú poliészter, míg a burkoló anyag tiszta pamut - szintén antiallergén tulajdonságú - vagy poliészter, illetve a kettő keveréke. Textíliából készült lábra rögzíthető csörgőket is kínálnak az üzletek.

 
Jó, ha tudjuk...
...hogy mire ügyeljünk csecsemőjáték vásárlásnál:
  • Azt a játékot, amelyen vagy amelynek cssomagolásán nincs feltüntetve amegfelelőségi jelölés, ne vegyük meg!
  • Csomagolatlan bébi játékot ne vegyünk meg az esetleges fertőzések elkerülése érdekében!
  • A játék és részei olyan méretűek legyenek, hogy ne lehessen azokat lenyelni és/vagy belélegezni!
  • A műanyag csörgők sorjamentesek legyenek.
  • Kioldható szalag ne legyen a csecsemőjátékon, ha van rajta, akkor azt otthon távolítsuk el!
  • A textil játékokból szálak, szőrök ne hulljanak!
 
Forrás: www.nfh.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja