Hagymatea, vagy torta?
A hagyma a honfoglalástól kezdve ismert, széles körben elterjedt. Nagyon sok fajtája van, de a nálunk és az egész világon is híres "makói" vöröshagyma, kellemes aromája és kevésbé csípős íze miatt kedvelt. Ennek a hatóanyagnak baktériumölő hatása van, ezért meghűléses időben a fertőzések megelőzésére is használják. 150 növény közül a fokhagyma és a vöröshagyma bizonyult a leghatásosabb baktériumölőnek.
Bolognai töltött hagyma
Hozzávalók:
40 dkg darált hús,
8 db nagyobb vöröshagyma,
A szószhoz:
1 gerezd fokhagyma,
1 db közepes sárgarépa,
1 db kisebb zeller,
2 ek olívaolaj,
1 doboz paradicsomkonzerv,
2 dl vörösbor vagy húsleves,
1 evők. oregano, 1 evők. bazsalikom,
1 evők. petrezselyem,
só és őrölt bors
A hagymák tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk és finomra vágjuk. A fokhagymát szintén megpucoljuk és apróra vágjuk.
A forró olajon először a hagymát, majd a fokhagymát dinszteljük meg, majd tegyük bele a lereszelt sárgarépát és zellert. Pár perc múlva adjuk hozzá a darált húst, addig pirítsuk, amíg kifehéredik.
Ezután öntsük bele a paradicsomkonzervet, vörösbort vagy húslevest. Adjuk hozzá az oreganót, sót és borsot. Lefedve kb. fél órát főzzük közepes tűzön, kevergetve, hogy oda ne égjen.
A kivájt hagymákat helyezzük kiolajozott tepsibe, töltsük bele a bolognai szószos darált húst és tegyük rá a korábban levágott kalapokat. Alufóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg egy hústűvel könnyen bele tudunk szúrni a hagymák oldalába.
Párolt csirkemell hagymamártással
Hozzávalók:
4 db filézett csirkemell,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 dl száraz vörösbor,
1 dl étolaj, húsleves,
1 evőkanál kukoricakeményítő,
őrölt fehérbors
A megtisztított hagyma harmadát finomra vágjuk, a többi részt vékonyan felkarikázzuk.
A csirkemell oldalait a forró olajon megpirítjuk, rászórjuk a finomra vágott hagymát és tovább pirítjuk. Rászórjuk a kukoricakeményítőt, majd felöntjük annyi húslevessel hogy ellepje, hozzáadjuk az őrölt borsot, áttört fokhagymát, és lassú tűzön pároljuk. A száraz vörösborral pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Ha a hús már elég puha, hozzáadjuk a hagymakarikákat és készre pároljuk.
Hagymás krumplisaláta
Hozzávalók:
5 db közepes vöröshagyma,
8-10 db közepes krumpli,
ecet, 5 evők. cukor,
fél liter víz, tárkony,
pirospaprika, őrölt fehér bors
A krumplit meghámozzuk, olyan puhára főzzük hogy tojásszeletelőn tudjuk szeletelni, de ne morzsálódjon.
A hagymát nagyon vékony szeletekre karikázzuk, majd váltakozó rétegben lefektetjük a hagymát és a szeletelt krumplit egy edényben, amit le tudunk zárni. A rétegek közé szórhatunk egy kevés tárkonyt, pikánssá teszi.
Elkészítjük a salátalevet, a fél liter vízben elkeverjük a cukrot, ízlés szerinti ecetet adunk hozzá, jobb ha kicsit ecetesebb, mert a hagymát kiszívja. Ráöntjük a rétegesen lerakott hagymára és krumplira, hogy ellepje. A tetejét megszórjuk egy kis pirospaprikával és őrölt fehérborssal, egy napig hagyjuk állni a hűtőben. Másnap akár át is tehetjük tartármártásba, úgy még finomabb.
Hagymás-szalonnás torta
Hozzávalók:
4-5 fej lilahagyma,
50 dkg mirelit leveles tészta,
20 dkg füstölt húsos szalonna,
4 dl sűrű tejszín,
só, bors
A szalonnát apróra vágva megpirítjuk a szeletekre vágott hagymával. Felöntjük a tejszínnel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd 10 percig kis lángon főzzük.
Egy kerek tortaformába beletesszük a kiengedett és kinyújtott tésztát, ráöntjük a krémet, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A tetejére szórhatunk szezámmagot, finom ízt ad neki.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: