SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Klasszikus kapros finomságok

Németh Ági [cikkei] - 2004-10-04
Kapros patisszonsaláta, kaporkrémleves, kaprosgaluska

        Klasszikus kapros finomságok

Kapros patisszonsaláta

 

Hozzávalók: 5-6 db patisszon (fiatalt válasszunk!), só, 4dl tejfel, 2 dl kefir, kis csokor friss, fiatal kapor, citromlé, őrölt rozmaring, őrölt bors, pici szerecsen dió

Elkészítés:  cikkekre hámozzuk, szeleteljük, sózzuk és egy órán át hagyjuk a sóban érlelődni a patisszonokat. Közben a kefirt, a tejfelt és a  fűszereket  összedolgozzuk. A patisszonról leöntjük a felesleges levet, amit az érlelődés során engedett, és ráöntjük az öntetet. Végül gazdagon meghintjük az apróra vágott kaporral. Tálalásig hűtőbe tesszük.

   

Kaporkrémleves

 

Hozzávalók: 1 evőkanál liszt, vaj, nagy csokor friss kapor, 1 tojássárgája, 1-2 dl tejszín, 2 db marhahúsleves kocka

Túrógombóc: 20 dg túró, 1 tojás, 1-2 evőkanál búzadara, só, csipet bors

Elkészítés: a lisztet vajon, állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk és előre elkészített húsleves lével felengedjük, majd felforraljuk. Az aprított kapor egy részét a levesbe rakjuk, és együtt főzzük. A túróból gombócokat formálunk, (miután a túrót, tojást, sót és a búzadarát összedolgoztuk) és a forrásban lévő levesbe rakjuk. Addig főzzük, amíg a gombócok a leves tetejére fel nem jönnek. A tojássárgáját a tejszínnel összekeverjük, és a levesbe öntjük (nem forrásban lévő leveshez, mert a tejszín összecsomósodik). Tálalás előtt a maradék kaporral díszítjük.

 

 

Kapormártás

 

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 1 kanál liszt, 3-4 dl víz, só, cukor, citromlé, 1 csokor friss kapor, 2 dl tejszín

Elkészítés: a vajon megpirítjuk a lisztet, szép arany barnára és felengedjük vízzel. Pár percig forraljuk, a tejszínt ízesítjük a fűszerekkel és elkeverjük benne a finomra vágott kaprot. A levest levesszük a tűzről, és óvatosan belekeverjük a fűszerekkel elkevert tejszínt. Tálalás előtt citrom karikával díszítjük, és néhány szál kaprot is tehetünk a tetejére. Főtt húsok kitűnő kísérője. 

 

 

 

  

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja