SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lángos

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-30
A strandbüfék finom lángosait szerintem mindenki ismeri. Azt viszont tudjátok, hogy nem kell a fürdőig menni, ha épp enni szeretnétek? Sokan, sokféle lángos receptet ismernek, az enyém pedig az igazi strandbüfés recept, hiszen ott tanultam a készítésének minden csínyját-bínyját.

Lángos

Hozzávalók 5-10 darabhoz (mérettől függően):

  • fél kg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 3,5 dl tej,
  • 3-4 kávéskanál só,
  • csipet cukor,
  • közel 1 üveg olaj.
  • A tetejére: sajt, tejföl, préselt fokhagyma, uborka, ketchup, pizzakrém, stb.

A készítése egyszerű és gépi dagasztással még könnyebbé, gyorsabbá tehető.

langos_tesztaVegyünk elő egy kisebb tálat, öntsük bele az összes tejet és melegítsük fel mikróban. Ne legyen túl forró, csak meleg. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyünk hozzá egy csipet cukrot és egy csipet lisztet, majd tegyük vissza a mikróba (de ne kapcsoljuk be, csak azért tegyük oda, mert meleg környezetben, jobban felfut az élesztő). Vegyünk elő egy nagyobb tálat is, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a fél kg lisztet, tegyük hozzá a 3-4 kávéskanál sót és amint felfutott az élesztőnk, azt is öntsük hozzá. Sok minden múlik a dagasztáson, ha jó lángos tésztát akarunk, hólyagosra kell verni. A legkönnyebb és leggyorsabb, ha dagasztó géppel kb. 20 percig gyúratjuk. Akkor jó a tészta, ha leválik a tál széléről és szemmel láthatóak a levegő hólyagok benne. Kézi gyúrással, veréssel is elérhető ez az állag, de sokkal fárasztóbb és több időbe is telik. Amint sikerült kigyúrnunk a tésztát, locsoljuk meg olajjal (kb. 1 dl) és tegyük meleg helyre pihenni, min. 20 percre.

Amikor megkelt a tésztánk, vegyük le a gyűrűinket, karkötőnket, mert a legjobban sikerült tésztát is kiszakíthatják. Tegyünk fel egy serpenyőben bő olajat forrósodni (kb. fél üvegnyit), majd olajozzuk be a kezünket. Csípjünk a tésztából maréknyi darabokat és a kézfejünkre fektetve nyújtsuk ki, majd tegyük a forró olajba és süssük aranybarnára mindkét oldalát. Tetszőlegesen készíthetünk kisebb, nagyobb lángosokat. Vastagabbat, vékonyabbat. A legjobb, ha a közepe vékony, a széle vastagabb. Hamar megsülnek, a legjobb frissen fogyasztani őket.

langos langos

Ízlés szerint megkenhetjük préselt fokhagymával, tejföllel és szórhatunk rá sajtot, vagy megkenhetjük akár ketchuppal is. Aki kicsit különlegesebb lángosra vágyik, az készíthet tsatziki mártást is a tetejére (a tejfölt préselt fokhagymával és reszelt kígyó uborkával keverjük el, majd sózzuk, borsozzuk).

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja