SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Turmix-receptek

Családinet [cikkei] - 2004-02-11
Turmix ital, goffri tészta, bébiétel, shake, koktél, szósz, leves... és még sok más ötlet, mi minden készíthető a turmixgéppel. Bevallom, ezek közül jó néhány eszembe se jutott volna...
Turmix-receptek

KOKTÉLOK ÉS TEJ SHAKE-E, VITA KOKTÉL

1 banán - 200 gr sárgarépa - 100 gr zeller vagy sárgadinnye - 500 ml narancslé - 1 citrom leve - 8 jégkocka

(40 mp-ig keverni, majd a jégkockával együtt még 20 mp-ig.)

Sport koktél:

2 narancs és 1 citrom leve - 6 ek. méz - 2 tojássárgája - 1 ek. édes tejszín - 4 jégkocka.

(20 mp-ig keverni.)

Jéghegy:

2 narancs és 1 grapfruit leve - 2 joghurt - 40 gr cukor - 4 jégkocka.

(20 mp-ig keverni.)

Tej shake kávéval:

0,5 l. hideg tej - 6 tk. oldható kávé - 6 tk. cukor - 6 jégkocka.

(25 mp-ig keverni.)

SZÓSZOK

Csicseriborsó-hab:

400 gr főtt csicseriborsó - 0,5 pohár citromlé - 4 gerezd fokhagyma - 1 cs. petrezselyem - 4 ek. olívaolaj - 50 ml víz - néhány késhegynyi szegfűbors - só - bors.

(20-30 mp-ig keverni.)

Padlizsán krém:

2 nagy padlizsán - 1 gerezd fokhagyma - 1 ek. borecet - 2 ek. olívaolj - 2 magozott és hámozott paradicsom - kis hagyma - 1 ek. citromlé.

(Szurkálja be a padlizsán héját egy villával, vágja két részre!

Fektesse a két részt egy vajjal kikent sütőtepsire és süsse 30 percig 190 fokon a sütőben!

A sütés után hámozza meg a padlizsánokat! Tegyen minden hozzávalót a mixerbe és adja hozzá a darabokra vágott padlizsánt. Keverje 20 mp-ig.)

Avokádó szósz (hal és hideg rák mellé körítésként):

1 nagyon érett avokádó - 0,5 citrom leve - 2 pohár natúr joghurt - 1 nagy puha hagyma - 1 ek. olívaolaj - só - bors.

(40 mp-ig keverni.)

Vinaigrette-mártás:

Só - bors - 3 ek. ecet (bors-, sherry-, vagy almaborecet) - 8 ek. olaj (olíva, földi, mogyoró, kukorica, napraforgó).

(5-10 mp-ig keverni. Keverés előtt ízesítheti: petrezselyemmel, tárkonnyal, turbolyával, bazsalikommal, mogyoróhagymával, fokhagymával.)

ELŐÉTELEK

Szárnyas májpástétom:

200 gr tiszított szárnyas máj - 1 gerezd fokhagyma - 2 egész tojás és 1 tojássárgája - 1 levél nélküli petrezselyemszár - 2,5 deci édes tejszín - só - bors.

(30 mp-ig keverni. Tegye az egészet egy kicsi, zsírozott sütőformába és süsse vízfürdőben a sütőben 30 percig 210-240 fok között!)

Lazac-hab:

15 gr zselatin - 200 gr friss lazac - 0,5 citrom leve - 1 pohár natúr joghurt - ugyanennyi Creme fraiche - 175 gr hámozott, kockára vágott uborka.

(Oldja fel a zselatint vízben, tegyen bele mindent a mixerbe és 30 mp-ig keverje. Tegye egy kizsírozott sütőformába és tegye a sütőbe.)

LEVESEK

Zöldségleves:

2 közepes burgonya (220 gr) - 2 közepes sárgarépa (180 gr) - 1 karórépa (50 gr) - 1 hagyma (50 gr) -

1 póréhagyma szár fehérje - 1 kis zellergumó (50 gr) - 1 cs. petrezselyem - 0,75 l. leves.

(Tegye a zöldségeket -miután megfőzte- a mixerbe és keverje 15 mp-ig.)

Gazpacho:

0,5 uborka - 0,5 zöldpaprika - 2 paradicsom - 1 kis hagyma - 2 gerezd fokhagyma - 20 gr régi kenyér - 1 tk. borecet - 2 ek. olívaolaj - 0,5 citrom - só - bors - 1 tk. tabasco (chilly-s fűszer-feltétlenül!) - 400 ml. leves

(Hámozza meg a zöldségeket, a paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.)

Lencseleves:

400 gr főtt lencse - 1 burgonya - néhány levél fehérkáposzta (30 gr) - 1 kis répa - 1 paradicsom - só - 0,75 l. leves.

(A megfőtt zöldségeket mixerben 20 mp-ig keverni.)



Belga leves:

400 gr póréhagyma - 100 gr zeller - 0,75 l. leves - 1 maréknyi spenót.

(Vágja a hagymát és a zellert nagykockára, főzze mindkettőt a levesben! A főzési folyamat végén adja hozzá a spenótot. Főzés után mixerben keverni 10 mp-ig.)

DESSZERTEK

Szőlő flan:

350 gr friss vagy szárított, rumba itatott szőlő - 0,5 l. tej - 3 tojás - 75 gr olvadt vaj - 60 gr cukor - 1 cs. vaníliás cukor - 75 gr liszt.

(Szőlő kivételével mindent 10 mp-ig keverni.

Zsírozzon ki egy tepsit, tegye bele a szőlőt és töltse hozzá a folyadékot. Süsse az egészet 45 percig a sütőben 180-210 fokon.)

Fűszeres sütemény:

150 gr liszt - 70 gr cukor - 70 gr vaj - 3 tojás - 50 ml tej - 1 tk. gyömbér - 1 tk. fahéj - 0,5 tk. őrölt szerecsendió - 1 narancs reszelt héja - 1 cs. sütőpor - 1 késhegynyi bors.

(20-30 mp-ig keverni.

Tegye a tésztát egy sütőformába. Süsse 50 percig kb. 180 fokon. Langyosan vagy hidegen tálalja kompóttal vagy lekvárral.)

Szezonális gyümölcs sütemény:

300 gr szezonális gyümölcs (alma, körte, sárgabarack, cseresznye, szilva, szőlő) - 150 gr liszt - 150 gr cukor -

3 tojás - 2,5 deci tej.

(25 mp-ig keverni, majd 30 percig sütni sütőben 180 fokon.)

Palacsinta tészta:

3 tojás - 0,75 l. tej - 300 gr liszt - 75 gr vaj.

(Tegyen minden hozzávalót a mixerbe a liszt kivételével, amit keverés közben töltsön hozzá a fedő nyílásán keresztül. 2 percig keverje.)

Gofri tészta:

3 tojás - 2,5 deci tej - 250 gr liszt - 150 gr cukor - 1 cs. sütőpor - 125 gr vaj.

(Tegyen minden hozzávalót a mixerbe a liszt kivételével, amit keverés közben töltsön hozzá a fedő nyílásán keresztül. 2 percig keverje.)

BABY DESSZERTEK

Almapüré:

2 szép alma - 3 ek. túró - 2 tk. méz.

(15 mp-ig keverni. Frissen tálalja!

Baby desszert:

1 alma - 1 banán - 2,5 deci narancslé - 40 gr cukor - 0,5 citrom leve.

(20 mp-ig keverni. Rögtön tálalni.)

Gyümölcsös krémtúró:

10 dkg tehéntúró - 10 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs.

ÉTELEK ÉS ITALOK CSECSEMŐKNEK:

Almaturmix:

2 dl forralt és kihűtött víz - 1 púpozott ek. finomra reszelt alma - néhány csepp citromlé - 1 kk. porcukor vagy méz.

Banánturmix:

2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - negyed banán - 1 kk. porcukor vagy méz.

Meggyturmix:

2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - 10 db kimagozott, meghámozott meggy - 1 ek. porcukor vagy méz.

Őszi- vagy sárgabarack turmix:

2 dl forralt és kihűtött víz vagy tej (piciknek tápszer vagy anyatej) - 1 db kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszi-vagy sárgabarack (utóbbiból 2 db) - 1 kk. porcukor vagy méz.

Paradicsom turmix:

2 dl forralt és kihűtött víz - 1 nagyobb vagy 2 kisebb meghámozott, kimagozott és szitán áttört paradicsom - 1 kk. cukor.

Sárgarépa turmix:

2 dl forralt és kihűtött víz - 2 púpozott ek. finomra reszelt répa - néhány csepp citromlé - 1 kk. porcukor vagy méz.

Fotó: Schazi00: stressless

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja