SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

Családinet [cikkei] - 2009-10-16
A bébiételek a csecsemők, kisgyermekek életkorának megfelelő különböző tápanyagigény szerint készülnek.
Fontos tudnivalók a kisgyermek- és bébiételekről

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyártóknak a bébiételeken fel kell tüntetni az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidrát tartalmat, a hozzáadott vitamin és ásványi anyagok mennyiségét 100 g-ra, 100 ml-re, vagy egy adagra vonatkozóan. A bébiételek tápanyag tartalmának minél jobb megőrzése érdekében célszerű a csomagolóanyagon feltüntetett felhasználási útmutató maradéktalan betartása.

Jó, ha tudjuk...

hogy a hozzáadott vitamint és ásványi anyagot is tartalmazó bébiételekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége szigorúan szabályozott, a korcsoportnak megfelelő.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételen található bio jelzés azt jelenti, hogy a gyártó garantálja, hogy a termék alapanyagai vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásból származnak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiételek gyártásakor biztonsági vákuumzárást alkalmaznak, ezért azok felnyitásakor halk kattanás hallható. Ha a fedő közepe benyomható, javasoljuk, hogy tartózkodjon a termék megvásárlásától.

Jó, ha tudjuk...

hogy a bébiétel felbontás után még a hűtőben sem tárolható napokig.

Jó, ha tudjuk...

hogy a gyerekekkel már kiskorukban célszerű megkedveltetni az alapanyagok natúr ízét. Kevés cukor felhasználásával is el lehet készíteni az ételeket, italokat, így a gyerekek nem szoknak rá a túlzottan édes ízre (pl. cukros tea, édes kekszek).


Jó, ha tudjuk...

hogy ételkészítés során a só nélkülözése, vagy minimális felhasználása megelőzheti a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomást. Vásárlásaink során is olyan termékeket keressünk, amelyek nem, vagy kevés sót tartalmaznak.

Jó, ha tudjuk...

hogy a legjobb szomjoltó folyadék a víz, kerülendők az édes üdítő italok. Előnyben részesíthetők a gyümölcslevek, nektárok. Léteznek még bébivizek is amelyek bizonyos esetekben, pl. utazás során megkönnyíthetik a tápszerek es pépek elkészítését.

Jó, ha tudjuk...

hogy a vitaminok egy része hő hatására lebomlik. Az ételkészítés során törekedni kell arra, hogy a hőközlés ne tartson tovább, mint ameddig feltétlenül szükséges. Ne főzzük túl az ételeket! A főzőlevet ne öntsük ki, mert értékes, kioldott vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, ami felhasználható más étel elkészítéséhez. Részesítsük előnyben a kevés folyadékban történő párolást, amely jobban megőrzi az alapanyag vitamintartalmát, élvezeti értékét.

Jó, ha tudjuk...

hogy az élelmiszerpiacon számos vitaminozott, ásványi anyaggal dúsított termék jelent meg, amelyeket a termék jelölésében fel kell tüntetni. Érdemes áttanulmányozni a vitaminozott élelmiszer, illetve az étrend-kiegészítők vitamintartalmát annak érdekében hogy elkerüljük a vitamin túladagolás veszélyét, hisz ez ugyanolyan káros a gyermekek szervezetére mint azok hiánya.

Ennek érdekében mindig megfelelő kontroll (orvos, táplálkozástudományi szakember) mellett és csak a javasolt időtartamig használjuk az étrend-kiegészítőket. A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget soha ne lépjük túl! A gyermekek vitaminszükséglete eltér a felnőttekétől, 2 és 6 éves kor között pl. a következő vitamin mennyiségek napi bevitelére van szükségük:
 

A-vitamin 0,40-0,50 mg
D-vitamin 0,010 mg
E-vitamin 5-6 mg
B1-vitamin 0,7-0,9 mg
B2-vitamin 0,8-1 mg
Nacin 9-11 mg
B6-vitamin 0,9-1,3 mg
B12-vitamin 0,7-1,0 ug (mikrogramm)
C-vitamin 45 mg


Az egészséges tápláplálkozás alapjait már gyermekkorban meg kell alapozni. A változatos, minden tápanyagot megfelelő arányban tartalmazó kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a gyermek szükséges napi energia-, vitamin-, ásványi anyag ellátottságát.

Betegség esetén szükség lehet a hiányzó vitamin, ásványi anyag pótlására. A vitaminozott élelmiszereken, étrend-kiegészítőkön feltüntetett RDA (recommended daily allowance) jelzés a napi ajánlott bevitelt jelenti. A vitamin- és ásványi anyag tartalmat az RDA %-ában is jelölni kell. Tehát a %-os érték minden esetben úgy értendő, hogy az adott készítmény, adott mennyiségben a fent említett anyagok napi ajánlott szükségletének mekkora hányadát fedezi.

forrás: www.nfh.hu
Indexkép: Ben_Kerckx/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja