SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bolti bébiételek: a vizsgált termékek 95 százalékában találtak veszélyes anyagokat

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-10-18
Amerikai kutatók a bolti bébiételek 95 százalékában találtak olyan anyagokat, amelyek potenciálisan veszélyeztetik a gyermekek agyának fejlődését.
Bolti bébiételek: a vizsgált termékek 95 százalékában találtak veszélyes anyagokat

A vizsgált 168 termék 95 százaléka tartalmazott ólmot, 75 százaléka kadmiumot, 73 százaléka arzént és 32 százaléka higanyt – számolt be róla a CNN. A szóban forgó ételek egyötödének ólomszintje volt a megengedettnek legalább tízszerese, annak ellenére, hogy a szakértők szerint ebből az anyagból már egy minimális mennyiség is káros az egészségre.

A vizsgálatok a rizsalapú termékeket, az édesburgonyát és a gyümölcsleveket találták a legveszélyesebbnek, bennük található ugyanis a legnagyobb mennyiség a felsorolt fémekből. „Ezekből az anyagokból már a legkisebb mennyiség is negatívan befolyásolja az agy fejlődését és a gyermek későbbi intelligenciáját. Ez a hatás minden egyes alkalommal megnövekszik, amikor a gyerek ezeket az ételeket fogyasztja” – olvasható a jelentésben.


Rizsalapú élelmiszerek

A kutatók a legkárosabbnak a rizsalapú élelmiszereket találták, mivel ezekben lelhető fel a legtöbb arzén. Már egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy azok a bangladeshi gyermekek, akik arzénnal fertőzött vizet voltak kénytelenek fogyasztani, társaiknál kimutathatóan rosszabbul teljesítettek az intelligenciateszteken.

A rizs a termesztése során a talajból és a vízből szívja magába az arzént, ezért ebből a szempontból a barna rizs még rosszabb is, mivel nem hántolják meg, így több mérgező anyag marad benne.

A jelentés a veszélyes élelmiszerek helyett a következő alternatívákat javasolja:

  Legtöbb fémet tartalmazó termékek Egészségesebb alternatívák Veszélyes anyag szintje
Rágcsálnivalók Puffasztott rizs Rizsmentes rágcsálnivaló 93 százalékkal kevesebb
Fogzási fájdalmat enyhítő ételek Kekszek, rizsalapú kétszersültek Fagyasztott vagy hideg zöldségek, gyümölcsök 91 százalékkal kevesebb
Gabonafélék Rizspép Másféle gabonapép, pl. zab 84 százalékkal levesebb
Italok Gyümölcslevek Víz 68 százalékkal levesebb
Zöldségek, gyümölcsök Sárgarépa, édesburgonya Ezek mellett fontos más színes zöldségek fogyasztása is Akár 73 százalékkal kevesebb


Kapcsolódó cikkeink:

Kép: sergey0506 / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja