SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha nem tűnik el a parlagfű, repül a bírság!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-25
Július elsejétől a parlagfűvel fertőzött területeken a hatóságok közérdekű védekezést rendelhetnek el. A tulajdonosnak mind a kaszáltatást, mind pedig a növényvédelmi bírságot ki kell fizetniük.
Ha nem tűnik el a parlagfű, repül a bírság!

 

 Ez ingatlantulajdonosnak, földhasználónak akár súlyos milliókba is kerülhet. Azt is érdemes tudni, hogy az időjárás miatt akár egy hónappal is korábban kezdhetik a szenvedést a parlagfűre allergiások. A szakemberek felhívják arra a figyelmet, hogy akit érint, az köteles június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A megjelölt határnap letelte után külterületen az Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, illetve belterületen a település jegyzője ellenőrzéseket tart. A jogszabály a körzeti Földhivatalokat is bevonja az ellenőrzésekbe, ezek az általuk felderített területek adatait átadják az illetékes növényvédelmi hatóságnak. A jogszabály lényeges eleme, hogy a helyszíni ellenőrzésről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni.


A parlagfűvel fertőzött terület tehát rajtaütésszerűen közérdekű védekezés keretében lekaszáltatható. A védekezés költségét, illetve a kiszabott növényvédelmi bírságot azután a tulajdonos köteles megfizetni – vigyázat, az APEH útján adók módjára behajtható!
A mezőgazdasági területeken gazdálkodóknak fontos információ, hogy a jogszabály szerint a kultúrnövénnyel bevetett területen ha annak tőszáma „nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50 %-át és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30 %-ot meghaladja” szintén elvégeztethető a közérdekű védekezés. Ezért fontos a gyomos szegélyrészek kaszálása is. Aratás után a gabonatarlók állapotát is külön figyelemmel kísérik majd. A szigorúság indokolt, hiszen a becslések szerint a parlagfű-allergiások száma eléri a kétmilliót. Ez egyrészt kellemetlen és súlyos következményekkel járhat az allergiás számára, de sokba is kerül neki is - és mindnyájunknak az ún. társadalmi költségek miatt.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja