SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Éles István, akinek 250 hang van a torkában...

Szőke Judit [cikkei] - 2008-12-10
állítja: van humorérzék, rossz humor és üres röhögtetés

Magyarország egyik legtehetségesebb hangutánzó-művésze, humoristája. Nagyon sok emlékezetes produkció fűződik a nevéhez, de talán Torgyán József az, akinek hangján az eredetivel összetéveszthető módon tud megszólalni. Erre kollegái közül nemigen képes senki.
Éles István, akinek 250 hang van a torkában...


Több kabarélemezen, videókazettán közreműködött és jelentek meg saját nagylemezei is.
Tulajdonosa a Karinthy-gyűrűnek. Politikusparódiáival keltett feltűnést 1990-ben a humorfesztiválon, amit megnyert, s lett egy csapásra ismert és népszerű. 1990-96 között a Mikroszkóp Színpad tagja, 1990-től 2007-ig a Rádiókabaré állandó szereplője.
A Halak jegyében született, de ennek a ténynek semmi köze nincs ahhoz, hogy a vörös húsok helyett ma már inkább halat eszik. Szereti a túrót, a zöldségeket, főzelékeket, gyümölcsös sütiket.
Példaképe nincs, de követendő mesternek tekinti Kabos Gyulát, Kellér Dezsőt, Hofi Gézát.

Eredeti szakmája látszerész. Dolgozott a szakmájában?

- Nem. Nagyon szép szakma. Szívesen gondolok vissza az inasévekre. Ma is örömmel fogok kezembe szemüvegeket. A család számára kisebb javításokat ma is elvégzek rajtuk.

Tanítói diplomája is van. Tanított a kötelező gyakorlaton túl?

- Nem. A pedagógiával azonban egy életre megfertőződtem, ami nem mindig jó. Hiszen nehezen viselem azokat a szituációkat, amikor felnőtt emberek a rossz gyereknél is rosszabb módon és stílusban nyilvánulnak meg és az embernek szó nélkül kell hagynia, hiszen „felnőtt ember”-ről van szó.

Bár, ha jól meggondoljuk, tulajdonképpen tanít parodistaként, előadóművészként is. Egyetért ezzel a megállapítással?

- A művészetnek lehet ilyen értelme is, és az én műfajom ezt meg is engedi. Talán a nem színházi jellegű műsorok néha kikényszerítik az előadóból, hogy neveljen, oktasson, netán fegyelmezzen, de ez ritka jelenség – legtöbbször éppen fiatalok körében fordul elő…

Egy humorista – gondolom – az információból él, főleg, ha – mint Ön is – politikai nevettetésre vállalkozik. Hogyan, miből tájékozódik?

- Az első és legfontosabb, hogy javarészt azokat a csatornákat használjam, amit az „átlagember” is használhat. Nekem nem kell feltétlenül a jól értesült „okostojás”-nak lennem. Sokkalta inkább a szemléletemmel kell hatnom a közönségemre, hogy lám ez a pofa ugyanabból az „anyag”-ból mennyire más következtetéseket von le…

Egy idő óta a műsora végén lehet kérdezni. Nem kockázatos ez? Nem bánta meg, hogy alkalmazza a spontaneitást?

- Tulajdonképpen még sosem találkoztam rosszindulattal, ami alatt azt értem, hogy tönkre akarták volna tenni a játékot. Van, hogy kevesebbet és nem túl érdekeset kérdez a közönség, de ez szíve joga… Nekem ez kihívás, edzés. Egy lehetőség az agykarbantartásra. És ezért a bravúrért, hogy percenként más szerepbe bújtat a közönség, nagyon hálásak tudnak lenni.

Hogy érzi: nem vesztette el a magyar ember a humorérzékét? Mintha az egyik kabaréjának a címe (A duzzogó népet szolgálom) kicsit azt sugallná, hogy de, igen…

- A nevetés mindig ad némi reményt és a nevetés némi reményt jelez. Ez egyszerre igaz a különböző emberekre. Van, akinél már nehezen megy, van, akinél még igen. Mások az ingerküszöbök, a beállítódások. A helyzet nem reménytelen, de nem is reményteli… A humorérzék nem veszett el, csak mostanában sokszor, sokfelől rossz humorral - pontosabban üres röhögtetéssel - próbálják kihasználni, egyben tönkretenni.

Éles IstvánMennyire elfoglalt? Sok fellépése van?

- Testem és szellemem is elviselne többet is, de nem állok be az előbb felvázolt szórakoztató kategóriába.

Meg lehet kérdezni, felesége mivel foglalkozik?

- Igen, közgazdász.

Hobbija a barkácsolás, fúrás-faragás. Lakásukban mi minden dicséri a keze munkáját?

- Én kényszermunkás vagyok. Kényszerem van arra, hogy az egyszerűbb munkákat a háztartásban elvégezzem. A családom pedig - a nem mindig szép és színvonalas - munkám látványát kényszerül elviselni. Azért általában nem kell letakarni a vendégek előtt a munkáimat… Na jó, nem mindet…

Sok barátja van? Kikből áll a baráti köre?

- Sok jó ismerősöm van. Azt hiszem, barátom, az kevés. A baráti kör - egy kivétellel - nem a szakmatársaim közül került ki.

Nagyon remekül énekel. Otthon is szokott dudorászni?

- Nem nagyon sűrűn. Jobbára csak az ének óráimon.

Parodistaként Ön szerint „hány hang van a torkában”?

- Hozzávetőlegesen 250 hangot fel lehet ismerni megnevezés nélkül, 100-at megnevezve, és van még kb. 100, amely hangokról én azt állítom, hogy nagyon hasonlít valakinek a hangjára, de hogy kiére, arról még viták folynak…

Karácsony közeledtével jogos a kérdés: mi lesz az ünnepi menü? Ki készíti?

- Nem tudom, mi lesz, de a hagyományos ünnepi ételek közül fogunk választani idén is – az biztos. Vagyis hal, töltött káposzta, pulyka, bejgli, de volt már borleves, rakott padlizsán is, és én most szójakockás ünnepi finomságot is fogok rendelni. Természetesen a feleségem fogja elkészíteni. Legfeljebb valami kuktának való munkát fog rám bízni, mert hogy a főzéshez is nagyon ért, ezért érdemi segítségre semmi szüksége nincs.

Mit kíván a következő esztendőre?

- Hogy a színházakban, művelődési házakban s a TV - képernyők előtt sokan kerüljenek ÉLES-helyzet-be.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja