SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyakran kávézó hölgyeket ritkábban üti meg a guta

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-27
Akkor hatásos a kávé, ha a nő nem dohányzik.
Azok az amerikai hölgyek, akik naponta négy, vagy akár több kávét megisznak, ritkábban kerülnek agyi katasztrófa miatt kórházba, mint a nem kávézók.
A gyakran kávézó hölgyeket ritkábban üti meg a guta


A kávékedvelők számára biztató eredményeket a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation közölte. Frank Speizer 1976-ban úgy látta, hogy a nők egészségével az amerikai közegészségügy nem foglalkozik olyan jól, ahogyan arra szükség volna, ezért megtervezte a Nurses' Health Study programot. Évek alatt 127.700 ápolónő jelentkezett a tanulmányba, akik az első vizsgálat alkalmával teljesen egészségesnek bizonyultak.

A cél az volt, hogy évtizedek során ismételt vizsgálatokkal kiderítsék, a hölgytársadalomban milyen gyakori a rosszindulatú daganatok, illetve a szív- és érbetegségek előfordulása és a betegséggel milyen előzmények, kóros hatások hozhatók kapcsolatba. Az óriásvizsgálat legújabb eredményei arra vonatkoznak, hogy a kávéfogyasztás, illetve az agyi katasztrófák között van-e összefüggés. A témát az indokolta, hogy a fekete italban lévő koffein, élénkítő hatása mellett gyorsíthatja a szívműködést és emelheti a vérnyomást, kiváltképp akkor, ha valaki sokszor kávézik.

Ester Lopez-Garcia és munkacsoportja a Nurses' Health Study 83.076 nőtagjának adatait dolgozta fel. A kávéfogyasztást és a hölgyek egészségének alakulását 24 éven keresztül figyelték. A tanulmányban minden résztvevő súlyos betegségét, esetleges halálát gondosan dokumentálták, ezért pontosan tudták, hány esetben fordult elő agyvérzés, gutaütés, vagy bármi egyéb bénulás.



Ha a legkülönbözőbb, egyéb tényezőket, mint az életkort, a dohányzást, az alkoholfogyasztást vagy a hormonkezelést külön figyelembe vették, a kávézás hatásának célzott értékelése meghökkentő eredménnyel végződött. Azok a nők, akik naponta legalább négy alkalommal kávéztak, 20 százalékkal ritkábban kaptak agyi katasztrófát, mint akik legfeljebb havonta egyszer ittak kávét.

A kávé jótékony hatása elsősorban akkor érvényesült, ha a kávézó hölgy nem dohányzott. Akkor az agyi katasztrófák elleni védelem 43 százalékosnak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy a dohányzás megakadályozza a kávé kedvező egészségügyi hatását is, vagy megfordítva: a cigaretta káros befolyását a kávé sem tudja visszafordítani.

Forrás: www.ma.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja