SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Készüljünk együtt Halloween ünnepére!

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-20
Halloween. Már maga az elnevezés is hatásos: amint elhangzik, mindenkinek valami rejtélyes dolog jut az eszébe. Bár hazánkban inkább Mindenszentek, vagy halottak napjaként szerepel a köztudatban, ősidők óda több nemzet is ünnepként tartja számon október utolsó- és november első napját...
Készüljünk együtt Halloween ünnepére!

Halloween ünnepe ma leginkább az amerikai filmeket juttatja eszünkbe. A kisgyerekek boszorkánynak vagy szellemnek öltözve járják a házakat, ahol friss gyümölcsöt, vagy édességet kapnak ajándékba. Ez a szokás hosszú évtizedek alatt alakult ki, azonban maga az ünnep évszázadok óta létezik.

Az ősi kelták Október utolsó napján, a szent tölgyfák alatt ünnepelték meg az óévet. Állatbőrbe öltözve hatalmas tüzet gyújtottak, s áldozatot mutattak be, hogy kiengeszteljék a szellemeket. Úgy vélték ezen a napon a szellemek és a halottak lelke visszatér a földre. Ugyanez a nap jelentette a "sötét korszak", vagyis a tél beköszöntét, mely számukra az éhezést, a hosszas nélkülözést jelentette.

Később, a rómaiak hódításával sem tűnt el ez a pogány szokás, Samhain isten ünnepe, csupán keresztény formát öltött. Maga a "Halloween" elnevezés is innen ered (all hallows evening= mindenszentek éjszakája). Ugyanakkor Október 31. a protestánsok naptárában a reformáció, a jelképes megtisztulás ünnepét is jelenti.

Magyarországon is számtalan hiedelem látott napvilágot mindenszentek estéjével és halottak napjával kapcsolatban. Úgy vélték, ilyenkor a halottak hazalátogatnak, ezért ebben az időszakban egy hétig tilos volt dolgozni. A ház összes helységében lámpát gyújtottak, s vizet, kenyeret és sót helyeztek az asztalra, hogy ezzel ajándékozzák meg a hazatérő lelkeket.

Halloween nálunk és Amerikában

Magyarországon október utolsó napja inkább szomorú, emlékezéssel teli nap. Maga a Halloween pedig csak jelmezbálként ismert. Ugyanakkor Amerikában a Halloween a gyermekek által egész évben várt esemény. Hagyományosan -a kelták szokásának megfelelően- szellemnek, boszorkánynak vagy fekete macskának öltöztek, s szüleik kíséretében járták a házakat, ahol édességgel vagy gyümölccsel jelképesen kiengesztelték őket.

Ma már ez az ünnep olyan szinten amerikanizálódott, hogy inkább jelmezbálra hasonlít, mint az ősi ünnepre. A gyerekek inkább kedvenc mesehősükről, vagy egy-egy filmcsillagról mintázott jelmezt öltenek magukra. Persze a töklámpás elengedhetetlen kellék, e nélkül nincs is igazi Halloween!

Töklámpás

Elkészítése nagyon egyszerű. Bármilyen nagy méretű tökből készülhet, legjobb azonban a sütőtök, ennek a belsejéből ünnepi vacsorát is készíthetünk. A tetejét vízszintesen levágjuk, majd eltávolítjuk a belsejét. Egy kisebb kés segítségével szemet, orrot, szájat vágunk ki az egyik felén.

Sokan színes papírt- vagy fóliát helyeznek el a lyukak belső felén, így a később bele helyezett mécses különböző színűre festi a töklámpás fényeit. Miután elhelyeztük benne a mécsest, egyszerűen visszahelyezzük a tetejét, és már kész is az igazi Halloween töklámpás!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja