SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szeretem az anyukámat - gondoskodom róla

Családinet [cikkei] - 2013-05-02
"Szeretem az anyukámat" facebook oldal anyák napi társadalmi felelősségvállalási kampánya a szülők gondozásának témájában.
Szeretem az anyukámat - gondoskodom róla

A közelgő anyák napja alkalmából egy fontos társadalmi felelősséget vállal magára a „Szeretem az anyukámat” internetes közösség. Az oldal a legnagyobb és legnépszerűbb magyar rajongói facebook oldalak toplistáján szerepel. Az elmúlt évek során a hozzászólások és a felmerült kérdések alapján felfigyeltek arra, hogy számos családban mekkora problémát jelent az idősebbekről, a szülőkről való gondoskodás.

Szüleinket, sőt tovább megyek; idős hozzátartozóinkat, és általában az idősebbeket gondozni mindannyiunk kötelessége – mondja Marozsák Szabolcs a „Szeretem az anyukámat” oldal gazdája. Bár a társadalmi normák szerint ez klasszikusan anyai, női szerep, így a probléma a mi oldalunkon domborodott ki, mégis azt szeretnénk, ha ez a fontos feladat egy családi összefogás eredménye lehetne. Ezért fontos, hogy a rajongói táborunknak segítve, velük összefogva a figyelmet erre a nehéz, lelkileg és fizikailag, anyagilag és egészségügyileg is kiélezett kérdésre irányítsuk.

A „Szeretem az anyukámat” rajongói oldal első lépésként kérdőívet küldött az olvasóinak, melyben azt vizsgálta, hogyan bánunk mi magyarok a szüleinkkel? Azokat az édesanya korú (18-40) közti nőket kérdezték, akiknek még élnek a szülei.

Mennyire vagyunk elégedettek önmagunkkal? Milyen fontossági sorrendet állítunk fel, ha az idős szülőkről való gondoskodás a téma?

A lélek igen fontos!

A kutatásból kiderült, hogy a legfontosabbnak a lelki és személyes gondoskodást tartják. A válaszadók közel 90%-a szerint ez a terület a legfontosabb. A megkérdezettek közel 30%-a elsősorban érzelmileg támogatja idős szüleit, ezt tartja fontosnak. Kicsit több, mint 20 % a fizikai támogatást, a dologi törődést, bevásárlást, ügyek intézését tartja fontosnak és adja idős felmenőinek, míg 12 százalékban az anyagi erőforrások biztosítását emelik ki a fontossági listán. 11% emeli ki, hogy egészségügyi szempontból kell a legtöbbet törődnie szüleivel.

Érdekes, hogy a válaszadók 3%-a szerint az új kor vívmányainak való megfelelés – (telefonos és netes ügyintézés) a legfontosabb feladatuk.

Nem vagyunk elégedettek magunkkal!

A legtöbb válaszadó (40%) a lehetőségeihez képest mindössze hármasra, közepesre értékeli önmagát, ha arról kell dönteni, mennyire elégedett magával, szüleinek való segítésben, ám 17% úgy gondolja, hogy nagyon jól helyt tud állni ebben a fontos feladatban.

A legkevésbé az anyagiak terén nyújtott segítségükkel elégedettek a hozzátartozók, nagyon sokan úgy értékelik, hogy túl messzire élnek a szüleiktől, és túl kevés időt tudnak velük tölteni.

Az egészségüggyel majdnem mindenki elégedetlen

A válaszadók 94% gondolja azt, hogy költséges orvosi kezelésre is szüksége van szeretteinek, melyet az alap ellátó rendszer nem tud biztosítani, ám a családik többsége (40% felett) havonta kevesebb, mint 5000 Ft-ot vagy semmit nem tud erre a célra biztosítani, pedig 53%-uk azt mondja, hogy biztonságosabb érzés lenne számukra, ha szeretteik egészségéről még jobban gondoskodhatnának.

Marozsák Szabolcs elmondta, hogy a kutatásban mindössze néhány nap alatt több ezer válasz született, a fenti eredményeket az első 1500 válasz alapján értékelték ki. Az eredmények alapján még fontosabbnak tartja, hogy erre a fontos kérdésre még több figyelem irányuljon. Ezért olyan szakértőket, neves és népszerű embereket hív meg az oldalra, akik segítségével ezt a kényes és nehéz témát könnyebb lehet körbejárni. A szakértők írásait folyamatosan követni lehet: „Szeretem az anyukámat”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja