SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A megerősített fogyasztóvédelemé az idei év

Családinet [cikkei] - 2014-01-17
Amíg 2013 a rezsicsökkentés éve volt, addig 2014-ben működni kezd a megerősített fogyasztóvédelmi rendszer - mondta Németh Szilárd parlamenti képviselő, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa sajtótájékoztatón tegnap Budapesten.
A megerősített fogyasztóvédelemé az idei év

Ötszörösére nőtt a kiszabható bírság

A fogyasztóvédelem hatékonyabbá tételét szolgálja egyebek mellett a bírság felső határának 100 millióról 500 millió forintra emelése, a közszolgáltatóknál az egységes számlakép előírása, a negyedéves mérőleolvasás lehetőségének a megteremtése, a fogyasztók jogainak megsértése esetén járó 10 ezer forintos kötbér, továbbá a fogyasztói csoportok létrehozásának a megtiltása.

Nagyobb ellenőrzés az energiaszolgáltatóknál
    
Miután a fogyasztói panaszok 70 százaléka az energiaszolgáltatókat érinti, ezek a cégek idén kiemelt ellenőrzésre számíthatnak - ismertette a tervek között Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója.
    
Tudatos ügyféli magatartás

A fogyasztóvédelem 2010 előtt gyenge, és bírságközpontú volt. Azóta a napi gyakorlatban érvényesül a fogyasztóvédelem. A közmű szolgáltatókkal szemben a fogyasztók addig kiszolgáltatottak voltak, de azóta folyamatosan alakul ki a tudatos fogyasztói magatartás.
 
Csak képesített munkaerő alkalmazása  

A húsz kormányhivatalban megszervezték a fogyasztóvédelmi rezsipontokat, amelyeket támogattak a szolgáltatók is. Ugyanilyen fontos az, hogy a nagyvállalatoknál, valamint a közműszolgáltatóknál kötelező - megfelelő képesítéssel rendelkező - fogyasztóvédelmi referenst alkalmazni.
    
Több tízezer vizsgálatot végeztek tavaly

Pintér István a múlt évről elmondta, hogy a hatóság 47 témavizsgálat keretében 25 ezer konkrét vizsgálatot végzett. Ezek között szerepelt a többi között a szavatosság-jótállás, az árfeltüntetés, továbbá a termékbemutatóval egybekötött értékesítés vizsgálata is. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte a főigazgató, hogy legjobb védelem ellenük az, ha a fogyasztó el sem megy azokra.
    
A piacfelügyelettel kapcsolatban elmondta: az NFH első lett az uniós országok ilyen típusú intézményei között a fogyasztók egészsége és biztonsága érdekében tett intézkedéseivel.   


Fogyasztóbarát tanusítvány szolgáltatóknak

Kifejtette, a tudatos fogyasztóvá válást szolgálja a fogyasztóbarát tanúsítási rendszer, amelyet szigorú kritériumoknak való megfeleléssel lehet megszerezni, illetve a hatóság pozitív listája is. Ez utóbbira azok a kereskedelmi és vendéglátó ipari vállalkozások kerülhetnek fel, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a fogyasztóvédelmi hatóság, a megelőző egy évben nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. Jelenleg 2181 vállalkozás szerepel a listán és az utóellenőrzések során is csak 23-at kellett törölni.
    
Több szolgáltatót is ellenőriznek 2014-ben

Az idei ellenőrzések sorában - az energiaszolgáltatókon túl - szerepelnek a termékbemutatóval egybekötött értékesítést végző cégek, de vizsgálja az NFH a 18 éven aluliak kiszolgálási tilalmának betartását és a rezsicsökkentés végrehajtását is - mondta.

Forrás: MTI
Fotó:
franky242 - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja