SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a mobiltelefonokról

Családinet [cikkei] - 2009-07-24
Ahogy növekszik a mobiltelefonok száma és bővül a típusválaszték, úgy nő a reklamálók száma is. A szolgáltatások sokfélesége a hibatípusok számának növekedésével jár.
Fontos tudnivalók a mobiltelefonokról

Jó, ha tudjuk...

hogy érdemes alaposan átolvasni a használati utasítást és a jótállási jegyet. A reklamációk jelentős része abból adódik, hogy a fogyasztó nem ismeri kellőképpen a kezelési útmutatóban leírtakat, vagy nem értette meg az egyes szolgáltatások igénybevételéről szóló tájékoztatást. A jótállási jegy pontos ismerete azért szükséges, mert az nemcsak a fogyasztói jogokat, javítási illetve kártalanítási lehetőségeket tartalmazza, hanem ismerteti azokat az eseteket, eseményeket is, amik a jótállásból való kizárással járnak.

A forgalmazó a készülék meghibásodása esetén csak azokért a hibákért felelős, amelyek oka már a vásárláskor a készülékben volt, egyszerűbben fogalmazva: ha a készülék gyártási hibás volt. Amennyiben a meghibásodást a vásárló okozta rendeltetésellenes használattal vagy illetéktelen beavatkozással, akkor a forgalmazó felelőssége nem áll fenn, a készüléket nem köteles ingyen megjavítani, vagy kicserélni.

Jó, ha tudjuk...

hogy a készülék beázása a jótállás elvesztésével jár. A folyadék okozta károsodások nem javíthatók, a tisztítás esetenként rendbe hozza a készüléket, de bizonytalan, hogy a készülék hosszabb távon is hibátlan marad-e. A folyadék nem csak vízbe ejtéssel juthat a készülékbe, hanem ha például hideg környezetben lehűlt készüléket meleg, páradús helyre viszünk, akkor a belsejében lecsapódhat a pára. Más esetekben a kéz, a test nedvessége, a beszéd közben kilehelt pára, vagy valóban folyadék, például eső okozza az ún. "beázásos" károsodást. Vizsgálatokkal csak a "beázás" tényét lehet megállapítani, de a technika jelenlegi eszközeivel a keletkezés helyét, idejét és körülményeit nem. A vízbe esett készülék akkumulátorát azonnal vegyük ki a további károsodások megelőzése érdekében, a készüléket a megengedett mértékben szereljük szét és csak több napos szárítás után rakjuk össze, próbáljuk ki.

Jó, ha tudjuk...

hogy a divatos, vékony és lapos készülékek burkolata a nagy mechanikai erőhatásoknak nem képes ellenállni, rugalmasan deformálódik. A kijelző viszont nem rugalmas, az erő hatására törik. Az akkumulátor csatlakozója is könnyen sérülhet, vagy valamelyik külső csatlakozó, például a töltő, a fülhallgató vagy az adatkábel figyelmetlen csatlakoztatásakor, főleg ha megszokottá válik a mozdulat. A mechanikai sérülés rendeltetésellenes használatnak minősül, ezáltal a jótállás megvonásával jár.

Jó, ha tudjuk...

hogy az illegális szoftver beavatkozás is a jótállási kötelezettség megszűnését vonja maga után. A szolgáltatóhoz rendelt készülék függetlenítése is illegális, ha nem a szakszervizben, ellenőrzött körülmények között végzik.

A probléma abból fakad, hogy utólag nem lehet megállapítani a beavatkozás idejét, körülményeit.



Jó, ha tudjuk...

hogy a rövid készenléti vagy beszélgetési idő hibának sok oka lehet. A készülék nagy fogyasztása vagy az akkumulátor alacsony kapacitása valóban gyártási hibától is eredhet. A távoli bázisállomás, a gyakori bázisállomás-váltás (utazáskor) nagyobb teljesítmény leadására készteti a készüléket, a játékok, zenehallgatás, bekapcsolva felejtett Bluetooth, mind a fogyasztás növekedését okozzák.

Jó, ha tudjuk...

hogy a lefagyás, a kapcsolatbontás általában rendszertelenül, csak időközönként fordul elő. Oka lehet az alacsony vagy megszűnő térerő, vagy akár szoftver hiba is. Az ismert hibákat a gyártók a szoftver frissítésével, esetleg cseréjével igyekszenek orvosolni.

Jó, ha tudjuk...

hogy a beszédérthetőséget elég nehéz objektívan megítélni. Ritka esetben valóban hibás a készülék, ilyenkor a hang szakadozott, töredezett. A mobiltelefonok kamerája nem szokott gyakran elromlani. A homályos, életlen képeket általában a szennyeződött objektív okozza, egy puha kendővel való törlés segít megoldani a problémát. A sötét vagy világos képek általában valamilyen beállítási tévedés vagy kapkodás következményei.

Jó, ha tudjuk...

hogy az újabb készülékekbe egyre több funkciót építenek be. Kamera nélküli mobiltelefont szinte már nem is lehet kapni, általánosa beépített FM rádió, MP3 lejátszó funkció. A nagyobb kijelzővel készült készülékeken filmeket, mobiltévét nézhetünk. Az "okostelefonok" parányi számítógépként is használhatók, és növekszik a beépített GPS-el (navigáció) készült készülékek piaca is.

forrás: www.nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja